Hoppa till huvudinnehåll

handarbeten (produkt)

 • Pupu-liten mössa på en liten bebis.

  Sticka en kaninmössa till babyn

  04.04.20172Hobby och hantverk
  Victoria Snellman har skapat ett stickmönster till en babymössa. Långa kaninöron gör den till en härlig påskoutfit för de minsta.
 • Högar med cancermössor

  Canceravdelningen överraskad över alla godhjärtade människor - cytomössor räcker för flera år

  31.03.2017Åboland
  Patienter tappar hår på grund av cytostatikabehandlingen. Tack vare cancermössorna som donerats till ÅUCS kan de skydda den ömma huden på huvudet mot sol och kyla.
 • En kvinna, Elin Skagersten-Ström, som är fotograferad i profil i ett vardagsrum. Hon småler lite och bär ett stickat pannband med gråa lador på.

  Sticka pannband med lador

  30.03.2017Mat och fritid
  En grå, väderbiten och lite ihopsjunken lada är en stark symbol för Österbotten i mitt sinne. För mig symboliserar den strävsamhet och den här ladan som Marina Haapaniemi i Pörtom designat är ett lagom enkelt stickprojekt för en nybörjare i mönsterstickning. Ladan är Marinas bidrag till vårt stickprojekt för Finland 100 år.
 • Pulsvärmare med blommor, svanar och granar

  Sticka handledsvärmare med Finland 100 år-mönster

  29.03.2017Hobby och hantverk
  Så här stickar du handledsvärmare med Finland 100 år-mönster som Lee designat på basen av de bidrag som kom in via efterlysningen "Hjälp oss förena Finland i ett stickmönster".
 • Ett virkat översrag till cykelsadeln, vitt med en broderad blomsterranka.

  Garnbomba din cykel

  17.03.2017Mat och fritid
  Med cykel tar man sig fram smidigt både i stan och på landsbygden, dessutom är det bra för hälsan, miljön och plånboken. Till vintern låser många in sina cyklar i förråden, men vi vill uppmuntra till att cykla året om. Med denna cykelsitsvärmare håller du dig varm och din cykel blir snyggast i stan.
 • Ett fotocollage med ett tygarmband med pärlor, en hembygd radiostyrd lyftkran, etn träskiva med karvsnitt och ett virkat cykelsitsöverdrag.

  Från smocking till radiostyrning - här är en glimt av framtidens slöjd

  16.03.2017Mat och fritid
  Vad skulle framtidens slöjd kunna handla om? Allt från traditionella tekniker som karvsnitt och tovning till nymodigheter som RC-stydning och metallåtervinning, blir svaret man frågar blivande slöjdlärare. I samband med Slöjdkryssningen 2017 gjorde Strömsö ett samarbete med en grupp slöjdlärarstuderande vid Åbo Akademi. Här hittar du deras instruktioner.
 • En tovad tavla med tovningsgraffiti.

  Tova en tavla

  16.03.2017Mat och fritid
  Vi ville nåltova en tavla som många kunde jobba kring på samma gång. Själva bottenplattan är både nåltovad och våttovad men motivet har nåltovats på tavlan av många frivilliga. Vill du också tova en tavla så hittar du instruktioner här.
 • Finlads flagga vajar i aktern på en stor båt.

  Slöjdkryssning - en alldeles speciell dag till havs

  10.03.2017Mat och fritid
  En lördag i januari åkte Strömsö på slöjdkryssning till Umeå.
 • Väggbonad gjord av garnbollar föreställandes en blåmes

  Pixelrya av garnbollar

  10.03.2017Hobby och hantverk
  Så här kan du skapa ett unikt konstverk tillsammans med hela familjen. Utgå från ett korsstygnsmönster och byt ut broderikryssen till garnbollar istället och gör ett jättebroderi som påminner om en rya men där varje färgpunkt ändå förblir synlig. Rotting som botten blir en vacker bakgrund som bra kan lämnas synlig.
 • Affisch för Konstrundan 2016

  Stort intresse för Konstrundan i Östnyland

  24.02.2017Östnyland
  Trettio konstnärer i Östnyland har anmält intresse för årets upplaga av Konstrundan. Av dem är en tredjedel sådana som inte varit med tidigare.
 • Stickade maskor i närbild

  Vill du hjälpa oss förena Finland i ett stickmönster?

  09.02.20172Hobby och hantverk
  Vill du hjälpa till och utveckla en helt ny Strömsöprodukt? Något som förenar hela Finland och samtidigt blir en hyllning till hundraåringen.
 • Lee Esselström och Jim

  Slöjdfestival på böljan den blå

  05.01.20171Mat och fritid
  Lördagen den 28 januari 2017 blir det kryssning med fokus på hantverk, skaparglädje och design. Då lägger slöjdbåten ut från Vasa hamn.
 • Violinbyggare Leif Kronqvist i verkstaden

  Gott virke i Leifs violiner

  17.12.20161Österbotten
  Det är inte bara bra virke i Leif Kronqvists violiner. De låter också bra, så bra att det blev fyra topplaceringar med de instrument han deltog i violinbyggar-FM med i år.
 • En flaska med ölvinäger. I bakgrunden kan man urskilja fler produkter på ett bord.

  FM i mathantverk ordnas igen i Raseborg

  29.11.2016Västnyland
  Det finländska mästerskapet i mathantverk får en fortsättning nästa år. Tävlingen ordnas även den här gången på yrkeshögskolan Novia i Ekenäs i oktober.
 • Bojan Träsk med två av hennes stickade tomtar.

  Jul i sinnet då Vasa firade julöppning

  26.11.2016Österbotten
  Trots plusgrader och regnsjukt väder är lördagens julöppning i Vasa ändå en stämningsfull historia. Handelsfolk, flanörer och artister samlas på torget.
 • kvinna med kort rött hår och glasögon står utanförö sitt blåa egnahemshus.

  Fasters ögonsten får hälsningar via Tongåvan

  18.11.2016Vega
  Listan på personer som ska få en hälsning via Tongåvan är lång. Camilla Hautaviita missar sällan en sändning, radion står på om fredagskvällarna även på jobbet.
 • Tre handgjorda korgar av mattväft

  Sy en korg av mattväft

  18.11.20161Hobby och hantverk
  Idén är enkel. Genom att skulptera med symaskinen kan du forma korgar, strandväska, grytunderlägg eller vad du vill.
 • vedkorg av tyg

  Vedkorg med axelrem

  17.11.2016Mat och fritid
  En vedkorg med axelrem, lätt att rada ved i och lätt att bära.
 • Kvinna klädd i kjol sitter ner.

  Återvinn ett halvfärdigt handarbete

  11.11.2016Mat och fritid
  Förr eller senare kommer de emot en - påsarna med halvfärdiga projekt. Kanske hittar man dem i sina egna skåp när man röjer i röran eller så hittar man dem i en kär släktings dödsbo. Saker som av en eller annan orsak aldrig blivit färdiga. Vissa saker vill man kanske inte slänga, som en nästan färdig tröja som någon jobbat med i tiotals timmar.
 • Två gamla Korsnäströjor på skyltdockor

  Korsnäströjan lever än

  10.11.2016Mat och fritid
  Någon gång på 1800-talet kom en händig person från Korsnästrakten på att kombinera virkat och stickat i samma plagg och skapade den allra första Korsnäströjan. Tröjan har fått sitt namn efter orten eftersom den blev en populär fästmansgåva i slutet av 1800-talet runt Korsnäs i Österbotten.