Hoppa till huvudinnehåll

Risto Ryti

 • Här är Svenskfinlands största idrottshjälte genom tiderna: Clas Thunberg från fängelse, självmordstankar och nationell spottkopp till "Isens Nurmi"

  15.06.2020 Sport

  "Jo, herr kung, jag åker som bara tusan i kurvan!"

  Han träffade såväl marskalk Mannerheim som Norges och Sveriges kung. Han rökte 50 cigarretter om dagen som tonåring och gick på ett ögonblick från folkfavorit till antihjälte. Han var envis som en bock och lyssnade endast på träningsråd av Paavo Nurmi. Det här är Clas Thunberg – en av världens mest framgångsrika skridskoåkare genom tiderna.

 • Finland stängde dörrarna redan 1938 - Familjen Kollman hörde till de judar Finland utvisade

  20.04.2019 Kultur och nöje

  Åtta judiska flyktingar deporterades från Finland.

  Tidigt på morgonen den 6 november 1942 sänder Finlands statspolis iväg åtta judiska flyktingar med s/s Hohenhörn till Tallinn, och därifrån till Auschwitz. Bland dem finns Georg, Janka och ettåriga Franz Olof Kollman. De har nu fått tre snubbelstenar med sina namn ingraverade utanför hemmet vid Munksnäs allén. Men vem var de? Det här är deras berättelse.

 • Enkät: Kekkonen, Niinistö och Koivisto är finländarnas favoritpresidenter

  06.01.2018 Inrikes

  Nästan hälften placerar Kekkonen i topp tre.

  Nästan hälften av de som svarade placerar Kekkonen bland de tre mest uppskattade presidenterna, visar en undersökning gjord av Stiftelsen för kommunal utveckling. Bland unga finländare är Halonen och Ahtisaari favoriter.

 • Finlands presidenter i karikatyr

  03.12.2017 Vetamix

  Roliga videor om alla Finlands presidenter.

  Finlands tolv presidenter hittills, som du aldrig har sett dem förut.

 • Ingen av Finlands tidigare presidenter har fått barn under mandatperioden

  09.10.2017 Inrikes

  Ståhlberg var ensamförsörjare.

  Ingen av Finlands presidenter har tidigare under sin mandatperiod fått barn. Finlands första president K. J. Ståhlberg var ensamförsörjare till sex barn då han tillträdde år 1919. Av dem var två i skolåldern. Presidentparet Niinistö berättade på måndagen att de får barn i februari.

 • Vem stammade? Vem utvisades till Sibirien? Testa din kunskap om Finlands presidenter!

  24.05.2017 Vetamix

  Svara på 10 kluriga frågor om Finlands presidenter.

  Du vet säkert att Martti Ahtisaari fått Nobels fredspris och att Tarja Halonen är Finlands första kvinnliga president, men vet du vem som är finsk mästare i höjdhopp eller vem som suttit i fängelse? Svara på 10 frågor och testa din kunskap om Finlands presidenter.

 • I Mannerheims högkvarter sommaren 1943

  23.05.2011 Arkivet

  En officer vid fronten Hangö-Russarö berättar.

  P O Barck var officer vid fronten Hangö-Russarö sommaren 1943. Det var lugna dagar tills han en försommardag fick en kallelse till marskalk Mannerheims högkvarter.

 • En svår fred 1944

  26.08.2009 Arkivet

  Vapenstillestånd med tunga villkor för Finland

  I september 1944 slöts vapenstillestånd mellan Finland och Sovjetunionen. Villkoren var mycket tunga.

 • Hitlers samtal i Finland - inbandat i smyg

  03.06.2009 Arkivet

  När Mannerheim firade sin 75-årsdag den 4.6 1942.

  När Mannerheim firade sin 75-årsdag den 4 juni 1942 fick han ett överraskningsbesök av Adolf Hitler. Hör Hitlers samtal, som bandats in i hemlighet.

 • Med marskalk Mannerheim i fokus

  08.09.2006 Arkivet

  Radiodokumentär om Mannerheim

  Carl Gustaf Emil Mannerheim är den enda som innehaft titeln marskalk av Finland. Han är mest känd för sin ledande roll under vinterkriget och fortsättningskriget, men hade en stor betydelse också för Finlands självständighet och i inbördeskriget 1918. Och under fredsprocessen efter fortsättningskriget.