Hoppa till huvudinnehåll

Jordbävningen i Indiska oceanen 2004

 • Jordbävning A till Ö - allt om jordbävningar och lite till

  27.11.2019 Vetamix

  Hur mycket vet du om jordbävningar?

  Varje år sker det cirka en halv miljon jordskalv. Största delen är förstås väldigt svaga och märks inte. Men de kraftigaste kan orsaka stora skador och kräva dödsoffer. Vad är det egentligen som händer när marken vibrerar? Läs vårt Jordbävnings-ABC och se på videon "Jordbävning på 90 sekunder" så lär du dig mycket om jordskalv.

 • Prisbelönade journalisten Kari Lumikero har rapporterat från flera krisdrabbade områden

  06.10.2019 Kultur och nöje

  Berättar om journalistyrket i programserien En önskan.

  Den erkände journalisten Kari Lumikero har jobbat flera årtionden som utrikeskorrespondent. I programmet En önskan berättar han bland annat hur journalistyrket har förändrats och om krävande journalistiska uppdrag han haft under åren. Han var bland annat den första finska tv-reportern på plats i Thailand under tsunamikatastrofen år 2004.

 • Kia Svaetichin i Thailand: Hur livet går vidare

  27.12.2014 Utrikes

  Klockan är 9.45 på annandagens morgon, det är exakt på klockslaget tio år sedan tsunamin rammade den lilla ön Ko Lanta. Kia Svaetichin rapporterar från Thailand som hedrar minnet av dem som omkom i den förödande flodvågen.

 • Världen minns tsunamins offer

  26.12.2014 Utrikes

  På tsunamins årsdag hålls minnesceremonier i de drabbade länderna i Sydostasien och runtom i världen minns man flodvågens offer. De största minnesstunderna har ägt rum i Indonesien, Thailand och Sri Lanka.

 • Tio år sedan tsunamin i Asien

  26.12.2014 Utrikes

  På annandag jul har det gått tio år sedan tsunamikatastrofen i Asien. Över 230 000 människor omkom i flodvågen som orsakades av en av de kraftigaste jordbävningarna som någonsin har uppmätts. Runt om i de drabbade länderna hålls minnesceremonier för offren.

 • SvD: Tsunamitraumat värre för barn

  25.12.2014 Utrikes

  En ny svensk studie visar att de barn som var med om tsunamin i Sydostasien 2004 har klarat av posttraumatisk stress sämre än de vuxna.

 • Carola överlevde tsunamin 2004

  25.12.2014 Samhälle

  Familjen Gustafsson reste till Khao Lak i Thailand 2004.

  Familjen Gustafsson reste till Khao Lak i Thailand lagom till julen 2004. Av fem familjemedlemmar återvände endast tre. Det här är Carola Gustafssons minnen från annandag jul 2004, den dagen då omkring 230 000 människor miste livet i jordbävningen i Indiska oceanen.

 • Brutna revben, punkterade lungor: Patricia överlevde tsunamin

  24.12.2014 Österbotten

  Semesteridyllen förvandlades till en mardröm för Patricia Häggblom som år 2004 firade jul i thailändska Khao Lak. Brodern Niclas spelade en nyckelroll i att Patricia överlevde sviterna av tsunamin.

 • Kolumn: Tsunamin och den ryska rubelns ras

  24.12.2014 Utrikes

  De flesta som jobbar här på turistorten funderar på helt andra saker än flodvågskatastrofen för tio år sedan. Främst funderar de på hur fler turister ska komma tillbaka till Thailands stränder, skriver Kia Svaetichin på plats i Kata Beach, Thailand.

 • Tsunamin gav perspektiv på livet

  23.12.2014 Utrikes

  Tsunamin som drog in över Thailand annadag jul för tio år sedan dödade över 8 000 människor. Thailändska Sarina Konradsdal jobbade som dykinstruktör i Khao Lak, ett av de värst drabbade områdena. Hon var en av dem som överlevde.

 • "Jag värdesätter livet högre efter tsunamin"

  19.12.2014 Västnyland

  Frey Karlsson njöt av vilken tropisk morgon som helst i Phuket i Thailand. Det var julannandag år 2004. Vattnet på stranden var mycket lågt och lockade honom. Han borde aldrig ha gått till stranden.

 • Ödet förde dem samman - Gerts och Liisa förlorade sina familjer i tsunamin

  19.12.2014 Inrikes

  Träffades i terapigrupp.

  Liisa Suonsivu från Esbo och Gerts Friman från Mariehamn är ödeskamrater. Båda förlorade sina familjer i flodvågen annandag jul för tio år sedan. De träffades för första gången ett halvt år efter tsunamin i en terapigrupp som Röda Korset ordnade.

 • Finländsk mätutrustning i Thailand

  19.12.2014 Vetenskap

  Mätstationer som mäter havsytans nivå är centrala då man vill beräkna en annalkande tsunami.

 • Röda Korset vill bryta farliga traditioner

  18.10.2014 Utrikes

  Nästan 100 miljoner människor drabbades av katastrofer 2013 och klimatförändringen väntas bara förvärra situationen. För att lokalbefolkningen ska kunna återhämta sig effektivare måste hjälporganisationerna nu börja beakta lokala traditioner och kulturer i större utsträckning.

 • Tsunamins efterdyningar

  25.07.2014 Samhälle

  Matti sov då den första vågen slog ner. Han hade baksmälla och var långt ifrån förberedd på en av de värsta naturkatastroferna i vår tid. Det blev hans räddning.

 • Ögonblicken som förändrade livet

  20.06.2014 Kultur och nöje

  Lyssna! Berättelser är Yle Vegas korta dokumentärer.

  Lyssna! Berättelser är Yle Radio Vegas nya satsning på kortkorta dokumentärer. De berättar ett helt liv på några minuter eller djupdyker ner i en enda avgörande stund.

 • Överlevde tsunamin - Survivor nästa

  01.02.2013 X3M

  Andrea förlorade hela sin familj i tsunamin, nu ska hon tävla i Survivor Finland.