Hoppa till huvudinnehåll

Otto von Bismarck

 • Folkmordsrättegång: Tysklands okända kolonialistbakgrund rannsakas

  05.03.2017 Utrikes

  Kolonialismen var länge okänt kapitel i tysk historia.

  Det handlar om ett rätt så okänt kapitel i tysk historia. I trettio år hörde Tyskland till de stora europeiska kolonialmakterna, med besittningar i bland annat sydvästra Afrika. För de folk som kom i kontakt med de tyska kolonialherrarna går kampen för rättvisa vidare än i dag.

 • Den som ljuger bäst vinner - Machiavellis ledarskapsutbildning aktuell igen

  15.02.2017 Kultur och nöje

  Har Donald Trump coachats av Machiavelli?

  Han måste ha läst den, slår det mej när jag hör Donald Trump leverera ytterligare ett tal späckat med alternativa fakta. Jag talar om Machiavellis Fursten, boken som alla känner till, men ingen har läst. Utom alla ultranationalistiska ledare. De har slukat den.

 • Historieböckerna skrivs om i Ryssland

  05.06.2016 Utrikes

  Landet söker sin framtid i det förflutna.

  I Ryssland är historieskrivningen så viktig att skolornas historieböcker nu ska skrivas om. Uppdraget kommer ursprungligen från president Putin själv. Det pågår en kamp om minnet, och historien används för dagspolitiska syften.

 • Merkels Tyskland - Fjärde Riket?

  26.04.2015 Utrikes

  Tysklands makt i Europa väcker frågor.

  Hur mycket Tyskland klarar Europa av? Den frågan ställer sig statsvetare i skuggan av Tysklands växande makt. Kan ett ekonomiskt starkt Tyskland igen leda till instabilitet i Europa - eller borde Tyskland nu på allvar axla sin ledarroll?