Hoppa till huvudinnehåll

Leipzig

 • Maktkamp bland tyska kristdemokrater – oklart om ordföranden Kramp-Karrenbauer blir CDU:s kandidat till kanslersposten

  22.11.2019 Utrikes

  Stor spänning inför partikongress i Leipzig.

  Har Annegret Kramp-Karrenbauer det som krävs för att bli Tysklands nästa förbundskansler? Det är den överhängande frågan då de tyska kristdemokraterna i dag samlas till partikongress. Inom partiet kräver man en medlemsomröstning i kandidatfrågan.

 • Högerpopulistiska AfD i stark medvind i östtyska delstatstvalen - partiet kan för första gången bli störst

  31.08.2019 Utrikes

  Stort intresse för valen i Sachsen och Brandenburg.

  På söndag hålls i Tyskland två högintressanta val i de östtyska delstaterna Sachsen och Brandenburg. För första gången kan det högerpopulistiska, dels högerextrema partiet Alternative für Deutschland till och med bli största parti i en tysk delstat.

 • I Leipzigs Röda Stjärna hör sport och politik ihop – division 7-lagets fans får se upp för nynazister på bortamatcherna

  13.11.2018 Utrikes

  Fotboll med ett politiskt budskap.

  Sedan ytterhögern drog ut på gatorna i tyska Chemnitz har man i Tyskland frågat sig hur starka de högerextrema krafterna i delstaten Sachsen egentligen är. I diskussionen har Sachsen ofta betecknats som en delstat där man ignorerat eller åtminstone tigit ihjäl problemet. Men det finns ändå de som redan länge öppet har ställt sig emot extremhögern.

 • Wir sind das Volk – kampen om orden som bidrog till att fälla Berlinmuren

  10.11.2018 Utrikes

  DDR-aktivister protesterar mot att högern anammat parollen.

  Årsdagen av Berlinmurens fall har uppmärksammats igen. Att tyska högerpopulister och tysk ytterhöger i dag använder samma slagord som i tiderna bidrog till att fälla muren, stör ändå många tidigare demokratikämpar. Man påminner om att dagens protester inte har något med demonstrationerna 1989 att göra.

 • Musikfestspelen Korsholm öppnar sina dörrar - årets tema är Leipzig

  24.07.2018 Österbotten

  På onsdag börjar musikfestspelen Korsholm.

  Musikfestspelen Korsholm är ett efterlängtat program för många musikälskare och på onsdag kör det i gång med bland annat TrondheimSolistene som är en av Norges främsta ensembler.

 • Varför bara läsa när man också kan lyssna – i Tyskland är ljudboken mer populär än någonsin

  01.04.2018 Utrikes

  En blomstrande del av bokhandeln.

  Där försäljningen av vanliga böcker stagnerar, finns det delar av den tyska bokhandeln som blomstrar. Tyskarna köper nämligen ljudböcker som aldrig förr. Den länge populära cd-skivan håller nu på att få ge rum för andra former att lyssna.

 • Slutkört med äldre dieselbilar – körförbud väntas få grönt ljus i tyska städer

  22.02.2018 Utrikes

  För dålig luftkvalitet i närmare 60 tyska städer.

  I Tyskland är det här en dag som många ägare av dieselbilar med skräck har väntat på. Den högsta förvaltningsdomstolen ska nämligen snart ta ställning till körförbud för dieslar i två tyska städer. Bakom rättsfallet ligger den dåliga luftkvaliteten i städerna.

 • Laget till VM i fäktning uttaget

  17.07.2017 Sport

  Åtta finländare tävlar i VM i fäktning i Tyskland.

  Finlands fäktningsförbund har publicerat de åtta idrottare som representerar Finland i VM i fäktning i Leipzig.

 • Bayern satte tre bakom Hradecky och ryckte i toppen

  11.03.2017 Sport

  Medan Bayern vann förlorade jagande RB Leipzig.

  Lukas Hradeckys Eintracht Franfurt kunde inte stoppa mäktiga Bayern München i Bundesligan på lördagen. Samtidigt som Bayern vann sin hemmamatch komfortabelt förlorade närmaste konkurrenten RB Leipzig på hemmaplan mot Wolfsburg.

 • Hradeckys härliga facit blir bara bättre – nu sju (!) nollor i Bundesliga

  21.12.2016 Sport

  Eintracht Frankfurt slog Mainz med 3–0

  Fotbollsmålvakten Lukas Hradecky höll nollan för sjunde gången den här säsongen då hans Eintracht Frankfurt besegrade Mainz med 3–0 i Bundesliga. Frankfurt klev upp till trea i tabellen.

 • "Hjältarna från Leipzig" måste gömma sig

  15.10.2016 Utrikes

  De tre flyktingarna är rädda för islamisternas hämnd.

  De tre syriska flyktingarna som övermannade en terrormisstänkt landsman i Leipzig förra helgen och överlämnade honom till polisen, har gått under jorden av rädsla för islamisters hämnd. Der Spiegel har träffat dem, granskat skeendet och myndigheternas misstag.

 • Syrisk bombman: Tyska myndigheter ser koppling till IS

  10.10.2016 Utrikes

  Syriska flyktingar bakom gripandet.

  Polisen i Tyskland lyckades under natten mot måndag gripa den misstänkte bombman som man har jagat hela veckoslutet. Myndigheterna utgår från att den syriske mannen hade som avsikt att genomföra ett sprängattentat.

 • Jagad syrisk bombman greps i Tyskland

  10.10.2016 Utrikes

  Den syriska flyktingen misstänks ha planerat en bombattack.

  Polisen i Tyskland har gripit en efterlyst syrisk flykting som misstänks ha planerat en bombattack.

 • Demonstrationer mot rasism på olika håll i Tyskland

  19.06.2016 Utrikes

  Deltagarna bildade mänskliga kedjor mellan landmärken.

  Tiotusentals människor har under helgen deltagit i manifestationer mot rasism på olika håll i Tyskland, bland annat i Berlin, München, Leipzig, Bochum och flera mindre städer.

 • Över 200 högerextremister greps i Leipzig

  12.01.2016 Utrikes

  Tände eld på bilar, söndrade fönster och sköt fyrverkerier.

  Tyska polisen arresterade 211 högerextremister i Leipzig på måndagskvällen. De maskerade bråkmakarna tände eld på bilar och soptunnor, söndrade fönster och avfyrade fyrverkeripjäser.

 • En stad full av ärr

  15.04.2015 Kultur och nöje

  Tankar då det gått sjuttio år sedan andra världskrigets slut

  Invid Brandenburger Tor i Öst-Berlin, där stod jag och tittade in under bågen mot väst. Det var i början av 1980-talet men fortfarande minns jag den märkliga känslan av att försöka få syn på något som med ens kändes så avlägset.

 • Tysk Pegidaledare hoppar av

  21.01.2015 svenska-nyheter

  I Tyskland har Pegidachefen Lutz Bachmann meddelat att han avgår. Åklagare utreder nu om vissa av hans skriverier kan klassas som hets mot folkgrupp. Samtidigt samlades i går kväll tusentals demonstranter för en ny demonstration i staden Leipzig.

 • Demonstrationen som sänkte DDR

  09.10.2014 Utrikes

  Det har i år gått 25 år sedan Berlinmurens fall. I Tyskland uppmärksammas jubileet stort under de kommande veckorna. I staden Leipzig minns man under torsdagen de händelser, som skulle bli början på slutet för den tyska demokratiska republiken DDR.

 • Tysk regeringsbildning ingen kärleksaffär

  15.11.2013 Utrikes

  Regeringsbildningen i Tyskland ser ut att bli en allt mer komplicerad affär. Det råder för tillfället stor oenighet mellan partierna som ska bilda regeringen, det vill säga mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna. För tillfället står förhandlingarna helt stilla, då bägge partier har samlats till partimöten.