Hoppa till huvudinnehåll

kristen etik

 • Ska kyrkan ta ställning för bonden?

  15.03.2016 Inrikes

  Två av våra biskopar kräver att lantbruksstöden höjs.

  I Bibelns skapelseberättelse får vi veta att Gud tog mannen och satte honom i Edens lustgård för att bruka och bevara den. Det här är ett argument för att höja lantbruksstödet, tycker två av våra biskopar.

 • Päivi Räsänen: Det skulle bara bli fyra år i riksdagen

  17.12.2015 Yle Fem

  År 2015 var förändringarnas år för Päivi Räsänen.

  Året går mot sitt slut och för riksdagsledamoten och kristdemokraternas tidigare partiordförande Päivi Räsänen har det här året fört med sig förändringar på många plan. Inte minst för att hon nu som mor till fem vuxna barn har mer tid att själv disponera över.

 • Kristna barn inte lika snälla som andra

  11.11.2015 X3M

  Barn som vuxit upp i religiösa familjer är mindre empatiska.

  Barn som vuxit upp i religiösa familjer är mindre medmänskliga. Det här visar en ny studie. Amanda Audas-Kass som växt upp i en kristen familj har förståelse för resultatet.

 • Vikström: Möt din medmänniska som du själv vill bli bemött

  08.09.2015 Inrikes

  Den kristna kärleken måste levas ut.

  Biskop Björn Vikström öppnade biskopsmötet i Borgå i dag med att tala om kyrkans roll när det gäller flyktingkrisen. Han hoppas på solidaritet och medmänsklighet.

 • Soini munhuggs med kristna organisationer om flyktingpolitiken

  06.09.2015 Inrikes

  "Folket stöder mig men inte kyrkans män".

  Utrikesminister Timo Soini är på kollisionskurs med Finska Missionssällskapet och Kyrkans utlandshjälp. Orsaken är Soinis uttalanden om förföljelsen av de kristna och hur detta borde beaktas i flyktingpolitiken.

 • Inga Tom of Finland-frimärken i Halpa-Halli

  09.09.2014 Inrikes

  Den kristna butikskedjan Halpa-Halli kommer inte att sälja de homoerotiskt färgade frimärkena av konstnären Tom of Finland. Enligt kedjans vd representerar frimärkena inte kedjans värderingar.

 • Magnus Beijar: Gud existerar

  21.04.2014 Debatt

  Som religionsvetare är jag fullkomligt övertygad om att Gud finns. Dock tror jag inte att Gud existerar på det sätt som många andra tror. Det skriver Magnus Beijar i veckans krönika i Radio X3M.

 • Samariahemmet vill ha rum för fler

  04.12.2013 Östnyland

  Det kan bli frågan om dubbelt fler platser på serviceboendeenheten Samariahemmet i Borgå. Hyreskontraktet för tomten ser ut att förlängas med 30 år vilket ger hopp om utvidgad verksamhet.

 • Är aids straffet för ett promiskuöst leverne?

  14.11.2012 Arkivet

  Dansaren Janne Väänänen har HIV.

  Dansaren Janne Väänänen har HIV. Han talar öppet om sin sjukdom men får till svar av pastorn Håkan Westergård att aids är synd. Men kan en sjukdom vara syndig? Kan man leva för evigt med samma partner? Är homosexualiteten fel enligt bibeln? Dessa tunga och svåra frågor sysslesätter i Talking Heads 1993.

 • "Jag hoppas på fågelinfluensan" - tankar kring eutanasi

  23.02.2010 Arkivet

  Gwen Marttinen och eutanasi

  Gwen Marttinen har länge kämpat för att få dö om hon inte längre vill leva - och ändå få välsignelse av kyrkan. Hon talar för eutanasi i alla lägen.