Hoppa till huvudinnehåll

Esse, Pedersöre

 • Uttern är en allt vanligare syn i Österbotten

  30.09.2018 Österbotten

  Uttern har återhämtat sig från miljögifterna på 70-talet.

  Uttern hör till de djur som har blivit vanligare i Österbotten. Till exempel Esse å i Pedersöre hör till de platser där man numera har en hel del utter.

 • Pedersöre går in för att bygga nytt hvc i Ytteresse – dragkampen mellan Överesse och Ytteresse går vidare till fullmäktige

  21.05.2018 Österbotten

  Kommunfullmäktige fattar beslut om placeringen på måndag.

  Dragkampen om var Pedersöres andra hälsovårdscentral ska placeras har nått ett delresultat. Pedersöre kommunstyrelse går in för att kommunens andra hälsovårdscentral byggs i Ytteresse. Det betyder att Överesse nu får sätta sitt hopp till kommunfullmäktige.

 • Överessebor om planerad hälsovårdscentral: Folkets röst måste höras

  14.05.2018 Österbotten

  Hälsovårdscentralen hör hemma i kyrkbyn anser Överessebor.

  Dragkampen om placeringen av Pedersöre kommuns andra hälsovårdscentral går in i en ny fas. Överesseborna har på några dagar samlat 747 namn till förmån för en placering i kyrkbyn och inte i Ytteresse.

 • Stiftelse beredd att satsa 1,1 miljoner euro på hälsostation i Överesse

  03.05.2018 Österbotten

  Helge Wiiks stiftelse stöder hvc bygge i Överesse.

  Kampen mellan Ytteresse och Överesse i Pedersöre om placeringen av en hälsovårdscentral hårdnar. Enligt kommunen finns ett strategiskt beslut om placering i Ytteresse, men Helge Wiiks stiftelse är beredda att satsa 1,1 miljoner euro om den byggs i Överesse.

 • Stiftelse kan rädda hälsovårdscentral till Överesse

  13.04.2018 Österbotten

  Stiftelsen kan ha en avgörande betydelse säger styrelseordfö

  En grupp företagare arbetar hårt för att den nya hälsovårdscentralen i Pedersöre placeras i Esse kyrkby i Överesse och inte i Ytteresse. På måndag skall gruppen närmare presentera sina planer för kommunstyrelsen.

 • Svåra trafikproblem i Jakobstad åtgärdas med planskild korsning

  21.03.2018 Österbotten

  Byggstart borde ske om 2-3 år enligt planeraren Ramboll.

  En planskild korsning kan lösa de svåra trafikproblemen till Granholmens industriområde i Jakobstad. Vägplanen för en planskild korsning längs väg 68, i praktiken till Snellmans industrianläggning i Jakobstad, är till påseende fram till 6 april.

 • Allvarlig olycka nära för Carolina Wärn i utlandsdebuten: "Hon kom helt plötsligt och flög på mig"

  08.03.2018 Sport

  Esseåkaren fick en snöskoter på sig i Sverige i helgen.

  Det var hennes första tävling utomlands och en chans att få mäta sig med den nordiska eliten i skotercross. Istället blev lördagens lopp i Boden en mardröm för 20-åriga Carolina Wärn från Esse när hon fick en motståndares 300 kilogram tunga ekipage på sig. Jag mår ganska okej sett till omständigheterna, säger Wärn till Yle Sporten.

 • Problem med skadegörelse på skolgårdar i Pedersöre

  09.01.2018 Österbotten

  Fyrhjulingar och snöskotrar körde på Purmo skolgård.

  Ett antal skolgårdar i Pedersöre har utsatts för skadegörelse det senaste året. Det senaste fallet skedde i helgen då några körde med fyrhjulingar och snöskotrar på den nya skolgården i Purmo.

 • Kort och brev adresserade på svenska skickades till adressutredning – Posten: Mänskligt misstag

  07.01.2018 Österbotten

  Karleby ersattes med Kokkola på julkort.

  Det verkar som att posten i en del fall gör adressutredningar trots att den ursprungliga adressen är korrekt. Under julen har det hänt åtminstone i Karleby, Jakobstad och Helsingfors.

 • Risk för översvämning i Esse å

  05.01.2018 Österbotten

  Kan bli aktuellt med sprängning av isproppar.

  Vid Esse å i Pedersöre förbereder man sig på översvämningar på grund av issörja. Kring de platser där det oftast blir problem med issörja har man lagt ut linor för att påskynda isbildningen på vattenytan.

 • Bantade planer på hälsovårdsstation i Pedersöre

  13.12.2017 Österbotten

  Två hälsocentraler är målsättningen i Pedersöre.

  Målsättningen i Pedersöre är att ha två fungerande mottagningar för hälsovården när landskapet tar över verksamheten. Frågan om placeringen och omfattningen på en ny verksamhetspunkt i det östra serviceområdet är öppen.

 • Purmobor är måna om sin församlingsidentitet

  18.05.2017 Österbotten

  Fusion mellan fyra församlingar kan bli aktuellt.

  I Purmo finns det åsikter både för och emot en fusion mellan de fyra svenska församlingarna i Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet. Det finns mycket känslor i den egna församlingen och det är säkert en orsak till att ingenting hänt på den här fronten även om det varit kärvt med ekonomin också tidigare.

 • Efterlysningen 25.4

  25.04.2017 Efterlysningen

  Takställningar och utombordsmotorer!

  Takställningar, utombordsmotorer - och personer födda på självständighetsdagen. Bland annat det efterlyses i Efterlysningen idag.

 • Ted och Kaj efter premiären: Svettiga och lyckliga

  13.11.2016 X3M

  Pleppo är äntligen tillbaka på teaterscenen.

  Så var premiären av Pleppo två – Vi mårar åpå avklarad på Wasa Teater. Inför en fullsatt salong körde Ted Forsström och Kaj Korkea-aho sin tvåmansshow i över två och en halv timme. Känslan efteråt för de båda? Allt rinner!

 • Fotbollsregionen Jakobstad ska motivera juniorer

  07.06.2016 Österbotten

  Sju föreningar går samman i Fotbollsregionen Jakobstad.

  Mer motivation bland både tränare och spelare. Det hoppas man på med Fotbollsregionen Jakobstad som knyter ihop sju föreningar med juniorfotbollsspelare.

 • Varg strövar genom Österbotten

  25.04.2016 Österbotten

  En varg sågs i Ytteresse i Pedersöre på måndag morgon.

  En varg sågs i Ytteresse i Pedersöre på måndag morgon. Tidigare har det kommit in observationer från Jeppo och Purmo. Det är troligen fråga om samma varg som sågs i Kvevlax i Korsholm i fredags.

 • Lars Huldén diktar och forskar med iver och lättja

  05.02.2016 Arkivet

  En trolös kristen som anser att matematik är poesi.

  Lars Huldén är en mångsysslare som forskat i språk och Runeberg. Men han har också gett ut en mängd egna lyriksamlingar. Han säger att man måste kunna vara lat för att få något gjort. Men man bör också börja dagen tidigt.

 • Isproppar sprängs och grävs bort i åar

  13.01.2016 Österbotten

  Två meter hög ispropp i Perho å

  Med grävmaskiner och genom sprängning har NTM-centralen jobbat med isproppar i de österbottniska åarna. Hittills har endast strandbastur och förrådsbyggnader skadats.

 • Ingen översvämningsrisk för Esse å just nu

  15.12.2015 Österbotten

  Esse å brukar översvämmas på grund av issörja.

  Den här tiden på året brukar Esse å ha problem med översvämningar på grund av issörja. De senaste dagarnas köldknäpp gjorde att Näring- trafik- och miljöcentralen började fundera om man ska gå ut med en varning till de som bor längs med ån.

 • Kaj Korkea-aho: Jag får alltid idéer i Esse

  05.11.2015 Österbotten

  Österbotten är heim för författaren Kaj Korkea-aho.

  Österbotten är heim för författaren Kaj Korkea-aho. Det är som att hjärnan arbetar på ett annat sätt i hembyn, säger han.

Sidor