Hoppa till huvudinnehåll

Esse, Pedersöre

 • Allvarlig olycka nära för Carolina Wärn i utlandsdebuten: "Hon kom helt plötsligt och flög på mig"

  08.03.2018 Sport

  Esseåkaren fick en snöskoter på sig i Sverige i helgen.

  Det var hennes första tävling utomlands och en chans att få mäta sig med den nordiska eliten i skotercross. Istället blev lördagens lopp i Boden en mardröm för 20-åriga Carolina Wärn från Esse när hon fick en motståndares 300 kilogram tunga ekipage på sig. Jag mår ganska okej sett till omständigheterna, säger Wärn till Yle Sporten.

 • Problem med skadegörelse på skolgårdar i Pedersöre

  09.01.2018 Österbotten

  Fyrhjulingar och snöskotrar körde på Purmo skolgård.

  Ett antal skolgårdar i Pedersöre har utsatts för skadegörelse det senaste året. Det senaste fallet skedde i helgen då några körde med fyrhjulingar och snöskotrar på den nya skolgården i Purmo.

 • Kort och brev adresserade på svenska skickades till adressutredning – Posten: Mänskligt misstag

  07.01.2018 Österbotten

  Karleby ersattes med Kokkola på julkort.

  Det verkar som att posten i en del fall gör adressutredningar trots att den ursprungliga adressen är korrekt. Under julen har det hänt åtminstone i Karleby, Jakobstad och Helsingfors.

 • Risk för översvämning i Esse å

  05.01.2018 Österbotten

  Kan bli aktuellt med sprängning av isproppar.

  Vid Esse å i Pedersöre förbereder man sig på översvämningar på grund av issörja. Kring de platser där det oftast blir problem med issörja har man lagt ut linor för att påskynda isbildningen på vattenytan.

 • Bantade planer på hälsovårdsstation i Pedersöre

  13.12.2017 Österbotten

  Två hälsocentraler är målsättningen i Pedersöre.

  Målsättningen i Pedersöre är att ha två fungerande mottagningar för hälsovården när landskapet tar över verksamheten. Frågan om placeringen och omfattningen på en ny verksamhetspunkt i det östra serviceområdet är öppen.

 • Purmobor är måna om sin församlingsidentitet

  18.05.2017 Österbotten

  Fusion mellan fyra församlingar kan bli aktuellt.

  I Purmo finns det åsikter både för och emot en fusion mellan de fyra svenska församlingarna i Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet. Det finns mycket känslor i den egna församlingen och det är säkert en orsak till att ingenting hänt på den här fronten även om det varit kärvt med ekonomin också tidigare.

 • Efterlysningen 25.4

  25.04.2017 Efterlysningen

  Takställningar och utombordsmotorer!

  Takställningar, utombordsmotorer - och personer födda på självständighetsdagen. Bland annat det efterlyses i Efterlysningen idag.

 • Ted och Kaj efter premiären: Svettiga och lyckliga

  13.11.2016 X3M

  Pleppo är äntligen tillbaka på teaterscenen.

  Så var premiären av Pleppo två – Vi mårar åpå avklarad på Wasa Teater. Inför en fullsatt salong körde Ted Forsström och Kaj Korkea-aho sin tvåmansshow i över två och en halv timme. Känslan efteråt för de båda? Allt rinner!

 • Fotbollsregionen Jakobstad ska motivera juniorer

  07.06.2016 Österbotten

  Sju föreningar går samman i Fotbollsregionen Jakobstad.

  Mer motivation bland både tränare och spelare. Det hoppas man på med Fotbollsregionen Jakobstad som knyter ihop sju föreningar med juniorfotbollsspelare.

 • Varg strövar genom Österbotten

  25.04.2016 Österbotten

  En varg sågs i Ytteresse i Pedersöre på måndag morgon.

  En varg sågs i Ytteresse i Pedersöre på måndag morgon. Tidigare har det kommit in observationer från Jeppo och Purmo. Det är troligen fråga om samma varg som sågs i Kvevlax i Korsholm i fredags.

 • Lars Huldén diktar och forskar med iver och lättja

  05.02.2016 Arkivet

  En trolös kristen som anser att matematik är poesi.

  Lars Huldén är en mångsysslare som forskat i språk och Runeberg. Men han har också gett ut en mängd egna lyriksamlingar. Han säger att man måste kunna vara lat för att få något gjort. Men man bör också börja dagen tidigt.

 • Isproppar sprängs och grävs bort i åar

  13.01.2016 Österbotten

  Två meter hög ispropp i Perho å

  Med grävmaskiner och genom sprängning har NTM-centralen jobbat med isproppar i de österbottniska åarna. Hittills har endast strandbastur och förrådsbyggnader skadats.

 • Ingen översvämningsrisk för Esse å just nu

  15.12.2015 Österbotten

  Esse å brukar översvämmas på grund av issörja.

  Den här tiden på året brukar Esse å ha problem med översvämningar på grund av issörja. De senaste dagarnas köldknäpp gjorde att Näring- trafik- och miljöcentralen började fundera om man ska gå ut med en varning till de som bor längs med ån.

 • Kaj Korkea-aho: Jag får alltid idéer i Esse

  05.11.2015 Österbotten

  Österbotten är heim för författaren Kaj Korkea-aho.

  Österbotten är heim för författaren Kaj Korkea-aho. Det är som att hjärnan arbetar på ett annat sätt i hembyn, säger han.

 • Ordet sinnessjuk var en svordom

  24.10.2015 Tro

  Att hamna på mentalsjukhus var det värsta tänkbara.

  När Krister Hjulfors var ung var ordet Roparnäs en svordom. Att bli sinnessjuk och hamna på mentalsjukhuset var det värsta tänkbara, tills det drabbade honom själv.

 • Sommarquiz: Pleppo

  23.06.2015 Kultur och nöje

  Sommarfrågesporten handlar idag om Pleppo!

  Testa din allmänbildning med Svenska Yles sommarquiz! Varje dag ställer vi fem snabba frågor om ett specifikt tema. Idag handlar det om Pleppo - hur väl känner du till det här finlandssvenska fenomenet?

 • Jennie Storbacka redo för final i The Voice of Finland

  16.04.2015 Österbotten

  En givande och lång musikresa når finalskedet på fredag.

  Fredagen är dagen D för Jennie Storbacka från Esse. Tävlingen The Voice of Finland når finalskedet och Storbacka, som hyllades i semifinalen, kan se tillbaka på en givande resa.

 • Esse å är översvämningshotad

  19.12.2014 Österbotten

  I Esse å kan det bli översvämningar på grund av issörja då vädret blir kallare under veckoslutet. Närings- trafik och miljöcentralen försöker minska avtappningen så att det snabbare bildas ett istäcke.

 • Massproduktion i skinn, plast och säv

  15.01.2013 Arkivet

  Hans Näsman besöker Österbotten för att se produktionen.

  Vägen är lång när en hud, plast eller säv blir en färdig produkt. Hans Näsman besöker orter i Österbotten för att se industriell produktion.

 • Hudvård direkt från skogen

  19.04.2011 Arkivet

  Hudvård från naturen

  Man behöver inte köpa dyra hudvårdsprodukter, som inte är bra varken för huden och miljön. I stället kan man gå ut i skogen och plocka råvaror till salvor och krämer.

Sidor