Hoppa till huvudinnehåll

Autonoma republiken Krim

 • Finland fördömer Rysslands agerande på Krim - inför femårsdagen för annekteringen

  17.03.2019 Utrikes

  Finland kräver att Ryssland friger ukrainska fångar.

  Utrikesministeriet publicerade på söndagen ett uttalande där Finland fördömer annekteringen av Krim och Rysslands agerande på Krimhalvön. Det är med anledning av att det på måndagen är fem år sedan Ryssland annekterade Krimhalvön.

 • HBL: Ryssland ville inte ha Thors på OSSE-post

  29.08.2016 Inrikes

  Thors valdes för tre år sedan till posten.

  Ryssland har inte haft något intresse av att förlänga Astrid Thors mandat som minoritetsombudsman vid Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE, skriver Hufvudstadsbladet.

 • Kreml finansierar franska extremhögern

  26.05.2015 Svenska.yle.fi

  Marine Le Pen frotterar sig med ryska ledningen.

  Den franska extremhögerns Marine Le Pen har i Moskva träffat statsdumans talman Segej Naryshkin som är en av Putins närmaste män. Besöket sägs gälla det ryska miljonstödet till Le Pens nästa valkamp i Frankrike.

 • Ryssland övergår till ständig vintertid

  01.07.2014 Utrikes

  Ryssarna får ställa om sina klockor till ständig vintertid efter några år med enbart sommartid

 • Femton nya namn på EU:s sanktionslista

  26.04.2014 Utrikes

  Utrikesministeriet bekräftade på lördagen att det redan finns en utvidgad namnlista på personer som drabbas om EU skärper sanktionerna mot Ryssland. På listan finns 15 nya namn

 • HS: Finländska officerare ser Ryssland som ett hot

  26.04.2014 Inrikes

  Fyra av fem finländska officerare betraktar Ryssland som ett hot mot Finland, visar en enkät som Helsingin Sanomat låtit göra. Ungefär en lika stor andel av officerskåren anser att det ryska militära hotet mot Finland har vuxit.

 • Putin underlättar ryskt medborgarskap, återupprättar Krimtatarer

  21.04.2014 Utrikes

  Rysslands president Vladimir Putin godkände idag en lagändring som gör det enklare för ryskspråkiga i forna Sovjetrepubliker att få ryskt medborgarskap.

 • "Finlands språkmodell kunde fungera på Krimhalvön"

  19.04.2014 Utrikes

  De rysktalande saknar officiella rättigheter i Ukraina, men nu ska språket få specialställning. Finlands språkmodell kan fungera som förebild. Folktingssekreterare Markus Österlund stöder idén.

 • Ryssland kritiserar Astrid Thors

  09.04.2014 Utrikes

  Ryssland kritiserar Astrid Thors uttalanden om Ukraina och Krim. Hennes ensidiga inställning måste förändras kräver en rysk talesman.

 • "Krim blev en modell för minoriteterna i östra Ukraina"

  08.04.2014 Utrikes

  Markus Lyra, tidigare diplomat, vill inte jämföra Krim med östra Ukraina. Han tror att personer som tillhör den ryska minoriteten i Ukraina nu tar sin chans att förbättra sin ställning. Se Tv-nytts studiointervju med Lyra!

 • "Mindre risk för nya sanktioner mot Ryssland"

  04.04.2014 Utrikes

  EU-ländernas utrikesministrar är samlade i Aten för att diskutera läget i Ukraina och Rysslands politik mot landet. Utrikesminister Erkki Tuomioja hoppas att EU inte ska behöva införa nya sanktioner mot Ryssland.

 • FT: Popkonserter i Finland hotade

  03.04.2014 Inrikes

  De amerikanska sanktionerna mot ryska medborgare kan göra att amerikanska popstjärnors konserter i Finland ställs in, uppger Financial Times. Helsingforsarenan har ryska ägare som är med på sanktionslistan.

 • Krim blir "ekonomisk specialzon"

  31.03.2014 Utrikes

  Ryssland ämnar göra Krim till en ekonomisk specialzon. Det sade premiärminister Dmitri Medvedev när han överraskande besökte halvön i dag.

 • Tysk ex-kansler efterlyser förståelse för Ryssland

  28.03.2014 Utrikes

  I Tyskland brottas ekonomi och politik fortsättningsvis med frågan hur man egentligen ska förhålla sig till Ryssland på grund av krisen gällande Krim. Skaran politiker som tycker att man borde ha mer förståelse för Ryssland verkar ändå hela tiden bli större. Det senaste utspelet kommer från en tidigare förbundskansler.

 • USA oroat över Rysslands nästa drag

  28.03.2014 Utrikes

  I USA ökar oron över Rysslands agerande vid Ukrainas gräns. Amerikanska underrättelsekällor bedömer att Ryssland har närmare 50 000 soldater vid gränsen, skriver tidningen Wall Street Journal.

 • Fler vill ha självständighet i Europa

  27.03.2014 Utrikes

  Ryssland tog Krim innan någon ens hann säga ”Babusjka”. Men vilka andra områden finns det i Europa som vill rita om gränserna eller bli självständiga? Ta en titt på vår karta och se vilka de är, vårt alldeles egna Åland finns också med!

 • Ryska flaggan vajar över alla militärbaser på Krim

  26.03.2014 Utrikes

  Den ryska flaggan vajar nu över samtliga nära 200 militära anläggningar på Krim, säger Rysslands generalstabschef Valerij Gerasimov. Putins popularitet ökar igen.

 • Obama: Krim är inte slutbehandlat

  25.03.2014 Utrikes

  Ryssland måste nu agera ansvarsfullt och visa att de är redo att igen följa internationell lag. Om Ryssland inte gör det får de betala, sade president Barack Obama vid toppmötet i Haag.

 • Stefan Winiger: Alla faller för revolutionsromantiken

  25.03.2014 Debatt

  Vi vill att alla människor ska få leva i demokratiska samhällen. När vi ser bilder på hundratusen som samlas på ett torg och vill ha demokrati hoppas vi att de ska lyckas. Ungefär så ser den mediala och politiska logiken ut. Och vi faller för den gång efter gång.

 • Ukrainakrisen

  24.03.2014 Nyhetsskolan

  Krisen i Ukraina började med demonstrationer den 23 november 2013, då Ukrainas president Viktor Janukovitj två dagar tidigare inte skrev på kontraktet med EU han förhandlat ett år för att få fram. Sedan dess har situationen bara försämrats, och Rysslands invasion av Krim gör inte saken bättre.

Sidor