Hoppa till huvudinnehåll

befruktning

 • Snart kan också ensamstående kvinnor och kvinnopar bli gravida via den offentliga hälsovården på ÅUCS - spermadonatorer efterlyses

  20.11.2019 Åboland

  Sjukvårdsdistriktet behöver fler spermadonatorer.

  Snart inleds fertilitetsbehandlingar med donerade spermier på Kvinnokliniken på Åbo universitetscentralsjukhus. Därför efterlyser Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt spermadonatorer.

 • Sperma från död hane kan vara det sista halmstrået - endast två honor återstår av arten nordlig trubbnoshörning

  26.08.2019 Utrikes

  Forskare hoppas få se embryon inom några dagar.

  Väldigt lite talar för att nordlig trubbnoshörning ska kunna överleva många år till som art. Men forskare gör i varje fall ett tappert försök att rädda arten med hjälp assisterad befruktning. Nu hoppas de på att få se några embryon inom några dagar.

 • Allt fler svenska kvinnor fryser ner sina ägg - men det finns ingen garanti för att det fungerar

  12.07.2018 Utrikes

  Man fryser ner sina ägg i hopp om barn senare.

  Metoden att frysa ner äggceller har blivit allt vanligare i Sverige, samtidigt som antalet förstföderskor över 40 år ökat med en tredjedel de senaste 20 åren.

 • Över 30 gravida surrogatmammor påträffades i räd i Kambodja - barnen skulle säljas till Kina

  23.06.2018 Utrikes

  Surrogatmammor förbjöds i Kambodja år 2016.

  33 gravida så kallade surrogatmammor har påträffats i ett tillslag i Pnom Penh mot en organisation som misstänks för olaglig människohandel. Gruppen hade redan sålt 20 barn till Kina.

 • Finländare köper sperma på postorder från Danmark - här finns världens största spermabanker

  26.02.2018 Inrikes

  Heminseminering kostar några hundralappar.

  Knappt hundra finländare beställer årligen sperma med posten från en dansk spermabank. Det är billigare att inseminera hemma än på en fertilitetsklinik, men det finns också avigsidor med postordersperma, och i sommar förbjuder Danmark försändelserna.

 • Trenden är klar men vad beror den på? Finländska män har allt sämre sperma

  04.10.2017 Inrikes

  Feta pappor och rökande mammor kan ge söner sämre sperma.

  Yngre finländska mäns sperma är tydligt sämre jämfört med dem som är födda under 1980-talet och före det. Nu intresserar sig forskaren Jorma Toppari för pappors levnadsvanor och tidigare generationers betydelse för männens fertilitet.

 • Fick spark på pungen - kan det vara farligt?

  06.07.2017 Sex & sånt

  Kan min pung ha spruckit?

  Jag fick häromdagen en hård spark på mina pungkulor. Sedan dess, i cirka fyra dagar, har jag haft ont i den högra. Den känns lite öm och min kompis sa att den kan ha spruckit. Kan det vara farligt och hindra mig från att få barn i framtiden? Jag har fått utlösning sedan dess.

 • Kan man döda spermier med bensin?

  06.07.2017 Sex & sånt

  Fungerar bensin för att döda spermier?

  Jag är en 16-årig kille som undrar hur noggrant man ska tvätta händerna för att få bort alla spermier? Dör spermierna av desinficeringsmedel eller något annat, som till exempel bensin?

 • Jag klarar inte av att spruta

  06.07.2017 Sex & sånt

  Det kommer inte ut något när jag sprutar.

  Jag är en kille på 15 år och när jag runkar sprutar det liksom inga spermier när jag kommer utan det finns bara några få spermafläckar på mitt ollon efteråt.

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Vad är mens?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Mens, vad är det egentligen?

  Vad är mens för något?

 • Är det mens om man inte har ägglossning?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Mens, ägglossning på paus.

  Hej! Jag har ätit p-piller i många år och trivats bra med det. Inte för så länge sen fick jag dock veta att när man äter p-piller är ens ägglossning så att säga på paus. Jag blev lite fundersam över detta och tycker det är konstigt att jag helt har missat denna viktiga info trots att jag ätit piller i flera år. Nu undrar jag om man ens kan kalla den blödning man har när man håller en veckas paus med pillren för "mens" om man inte alls har ägglossning? Och om jag tycker mig känna olika "symptom" (t.ex. annorlunda flytningar) som man brukar ha i och med ägglossning, är detta då inbillning? Jag tycker också att jag är extra irriterad och känslig veckan innan mens och har tänkt att det är PMS, men kan man lida av PMS fast man inte har ägglossning?

 • Vad är ångerpiller?

  14.06.2017 Sex & sånt

  Ångerpiller?

  Jag undrar vad ångerpiller är?

 • Vad tänka på om man planerar en graviditet?

  14.06.2017 Sex & sånt

  Viktigt att tänka på ifall man planerar graviditet.

  Om man planerar en graviditet, vilka vitaminer är viktigast att få i sig och vad ska man tänka på?

 • Vad betyder sperma?

  14.06.2017 Sex & sånt

  Vad är sperma för något?

  Hej, jag undrar att vad sperma är för något? Ingen i vår skola har velat säga det, för det skulle vara pinsamt eller nåt. Så kan ni förklara det?

 • Tar spermierna slut?

  14.06.2017 Sex & sånt

  Har man oändligt av spermier?

  Jag är en femtonårig pojke som undrar om spermierna tar slut nån gång, till exempel om man onanerar mycket? Borde man "ransonera" dem?

 • Assisterad befruktning - från anonym sperma till registrerade donatorer

  13.04.2017 Arkivet

  Vill en man donera sperma om han inte får vara anonym?

  I Finland föddes de första barnen som blivit till genom assisterad befruktning 1984. På 1990-talet föreslogs en ny lag om att barnet har rätt att få veta sin biologiska fars identitet, också i sådana fall att han endast hade tillhandahållit sperma. En lång och juridisk process tog vid, där också frågor om vem som har rätt till assisterad befruktning togs upp. Och vill en man donera sperma om han inte får vara anonym?

 • Tiotals finländska kvinnor har låtit frysa ned sina äggceller i väntan på den rätta

  12.01.2017 Inrikes

  Oftast är det singlar som vill säkra sin fertilitet.

  Kvinnor i Finland har redan i drygt tre års tid kunnat frysa ned äggceller för framtida behov, utan medicinska skäl. Den som väljer det här alternativet är oftast singel och vill säkra sin fertilitet för flera år framåt i väntan på en partner.

 • Så här går en äggcellsdonation till

  12.05.2016 X3M

  Många par behöver hjälp för att få barn

  Det finns ett stort behov av donerade äggceller. Par kan stå i kö i många månader före de får ta emot donerade äggceller som de sedan använder för att få egna barn. Vi åkte till Väestöliittos fertilitetsklinik för att ta reda på hur en äggcellsdonation egentligen går till.

 • Centrifugering av blod och spermier

  10.03.2016 Vetenskap

  Ett rutinmässigt verktyg i forskning.

  Du kanske centrifugerar hemma varje dag - med tvättmaskinen. Men samma rutin har man faktiskt i medicinska sammanhang där centrifugering är vardag t.ex. i samband med blodprov. Vi hälsar på Maria Kareskoski, klinisk lärare och forskare vid veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet.

Sidor