Hoppa till huvudinnehåll

Massakern på Jokela skola

 • Säkerhetsexpert: "Ensamma vargar" ett tänkbart hot

  07.11.2017 Inrikes

  Finlands nya säkerhetsstrategi listar olika riskscenarier.

  Skolmassakrer och liknande våldsdåd är hot som myndigheterna har lärt sig att ta på allvar, och som också finns med i den nyligen uppdaterade Säkerhetsstrategin för Finland.

 • 10 år sedan skolskjutningen i Jokela - rektor Laila Andersson minns chocken: "Jag glömde pinkoden på min mobiltelefon"

  05.11.2017 Inrikes

  Skolskjutningar skulle inte ske i här, säger Laila Andersson

  Skolpsykologerna blev fler i skolorna efter skolskjutningen i Jokela för tio år sedan. Ojämlikheten mellan skolorna är ändå stor. Var tionde skola saknar skolpsykolog. Rektor Laila Andersson minns känslan av overklighet då hon fick höra nyheten.

 • Tio år sedan tragedin i Jokela – ny podd ger inblick i Pekkas värld

  28.09.2017 X3M

  En ny podd ger sig in i världen där skolskjutare är hjältar.

  Kring lunchtid den 7 november 2007 går 18-åriga Pekka-Eric Auvinen in på sitt gymnasium i Jokela. Under en dryg halvtimme skjuter han åtta personer och till sist vänder han det sista skottet mot sig själv. I Elin von Wrights nya podd får lyssnaren en inblick i Pekkas världs – en värld där skolskjutare hyllas som hjältar.

 • Kvinnan som planerade skolmassaker hyste stor beundran för Jokelamördaren

  26.10.2016 Inrikes

  Fallet gick till åklagaren på onsdagen

  Det har kommit fram nya uppgifter om den unga Helsingforskvinna som misstänks har planerat en skolmassaker. Samtidigt har ärendet gått vidare till åklagaren för åtalsprövning.

 • Att sörja tillsammans eller snabbt gå vidare

  03.10.2014 Åboland

  Skolskjutningarna i Jokela och Kauhajoki hanterades på olika sätt i de berörda kommunerna. I Jokela upplevdes tragedin som hela byns kris, medan man i Kauhajoki snabbt ville gå vidare och till och med kritiserade ett kollektivt sorgearbete.

 • De första nyheterna kring skolmassakern i Jokela

  26.09.2008 Arkivet

  Pekka-Eric Auvinen sköt 9 personer och sig själv.

  Mitt på dagen, onsdagen den 7 november 2007 skakades Finland av en fruktansvärd nyhet. Jokela hade hamnat på världskartan då en abiturient, Pekka-Eric Auvinen, sköt 9 personer och sig själv i skolan.

 • Jokela - och vad sen?

  26.09.2008 Arkivet

  Diskussion efter skolmassakern i Jokela.

  Efter massakern i Jokela diskuterade man hur den hade kunnat hända. Och hur skulle man förhindra att sådant skedde på nytt. Förbjuda vapen, mera resurser till psykvården eller säkerhetsvakter vid skolportarna?