Hoppa till huvudinnehåll

ögonen

 • Varför gråter vi? Varifrån kommer klumpen i halsen? Är det hälsosamt att gråta? Vi svarar på 6 frågor om gråt

  26.12.2019 Vetamix

  Att starka känslor leder till blöta ögon är skumt, men sant.

  Snyft, snörvel, hulk. Att gråta kan vara både befriande och besvärande. Men vad är egentligen kopplingen mellan blöta ögon och starka känslor? Och varför ska det vara så svårt att gråta snyggt?

 • Raseborgs sjukhus ska inte sköta den planerade ögonmottagningen - Mehiläinen tar i stället hand om den

  07.05.2019 Västnyland

  Lättare för vårdbolaget att rekrytera ögonläkare.

  Den ögonmottagning som planeras i Raseborg kommer högst antagligen att vara i vårdbolaget Mehiläinens regi. En orsak är att det privata bolaget har lite lättare att få tag i ögonläkare.

 • Ögonläkare: Fyrverkeritårtorna lämnade fula spår efter nyår – fler svåra skador än tidigare

  17.01.2019 Inrikes

  Ingen önskad minskning i ögonskadorna i år.

  På olika orter i Finland vårdades sammanlagt 13 patienter med ögonskador efter nyår. Det är fler än under de två tidigare åren.

 • Barnen klarade sig utan ögonskador under nyårsfirandet

  22.01.2018 Inrikes

  Det var första gången som detta hände under 2000-talet.

  Ovanligt få personer fick ögonskador av fyrverkerier i samband med nyårsfirandet - och inga barn under tolv år finns med i olycksstatistiken.

 • Igen ett nyår med bara få ögonskador av fyrverkeripjäser

  01.01.2018 Inrikes

  På nyårsdagen kände sjukhusen till fem fall av ögonskador.

  Nyårsaftonens fyrverkerier verkar ha orsakat bara få ögonskador. På nyårsdagen hade fem personer fått vård för ögonskador.

 • Svår ögoninflammation sprider sig i Nyland

  01.11.2017 Inrikes

  Ett adenovirus drabbar ögats bindehinna.

  Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) varnar om en svår ögoninflammation som sprider sig runtom i Nyland. Inflammationen beror på ett adenovirus som drabbar ögats bindehinna. Sjukdomen sprids främst som kontaktsmitta och droppinfektion.

 • För syns skull eller för synens - även billiga solglasögon kan vara bra

  01.07.2017 Hälsa

  Hur ska man veta hurudana solglasögon man ska skaffa?

  Det är den tiden på året då var och varannan människa man möter bär solglasögon; bebisarna i vagnen, seglarfolket, ungdomarna i den nattliga kebabkön. Har solglasögon en riktigt hälsofunktion eller handlar det om stil?

 • Nästa gång jag ser mig är det inte jag: TWIN PEAKS – det händer igen

  21.05.2017 Kultur och nöje

  Taivassalo skriver om bärpajer, mördarBOB och Österbotten.

  "Det kunde ha varit en österbottnisk by. Uppstoppade hjorthuvuden, samlingsrum med träpaneler, pensionerade generaler och aparta original, nyfikna blickar på bensinstationens bar och blåsiga mörka skogar." Författaren Hannele Mikaela Taivassalo skriver/drömmer om kultserien som är aktuell igen.

 • Kläder och skugga bäst för barnen - nästan två tredjedelar har bränt huden i solen som barn

  27.04.2017 Hälsa

  Det bästa är att hålla barnen i skuggan.

  Ungefär två tredjedelar av finländarna har bränt sig i solen som barn, rapporterar Strålsäkerhetscentralen. Kläder är det bästa skyddet - men det finns också andra bra sätt att skydda sig för solens farliga strålar.

 • Skydda ögonen i vårsolen

  18.03.2017 Hälsa

  Otillräckligt UV-skydd i solglasögon mera skada än nytta.

  Det är viktigt att skydda ögonen från solens starka strålar. För den som önskar vara trendig är det färger, former och fina detaljer som gäller i vårens och sommarens solglasögonlook. Viktigast är dock att solglasögonen är CE-märkta och har ett tillräckligt UV-skydd.

 • Få ögonskador orsakade av fyrverkerier i år

  01.01.2017 Inrikes

  Polisen hade bråttom på nyårsnatten.

  I år vårdades endast tio personer för ögonskador orsakade av fyrverkerier i hela landet. Det är klart mindre än i fjol, då hela 29 personer uppsökte läkare.

 • Borgå bra läge för ögonsjukhus

  20.09.2016 Östnyland

  HNS styrelse reserverade pengar i budgeten för sjukhuset.

  Borgå sjukhus ligger bra till då det kommer till att bli hem för ett nytt ögonsjukhus. HNS styrelse har reserverat pengar för det planerade sjukhuset i nästa års budget.

 • Ögonläkare varnar: Lösögonfransar skadar de egna fransarna

  29.05.2016 Inrikes

  Skönhetssalongen: Viktigt att använda rätt lim.

  Att förlänga ögonfransarna eller använda lösögonfransar har på senare tid blivit mycket populärt. Ögonläkare varnar för allergiska reaktioner eller för att man tappar ögonfransar. Företagshälsovården varnar för kronisk astma hos kosmetologer men skönhetssalongen som vi kontaktade har bara nöjda kunder.

 • Blinda livsval och teater med förbundna ögon

  11.04.2016 Kultur och nöje

  Teater Mestola sätter upp Stan Saanilas debutpjäs Bländad.

  I Stan Saanilas debutpjäs Bländad problematiseras den mänskliga oförmågan att se klart och välja rätt och Teater Mestola fogar ytterligare ett lager till berättelsen: publiken följer det existentiella resonemanget på scenen med förbundna ögon.

 • Ett av årets inhemska album redan i januari

  15.01.2016 Kultur och nöje

  Åbobandet Swaying Wires andra album förtrollar.

  Åbobandet Swaying Wires har gjort ett drömskt och modigt album. Sebastian Bergholm kallar det ett av årets album redan ett par veckor inne i januari.

 • Snart är hälften av världens befolkning närsynt

  17.10.2015 Hälsa

  I dagens samhälle är det viktigt att se bra på nära håll.

  Hela 90 procent av kinesiska ungdomar ser dåligt på långt håll. Närsynthet är inte lika vanligt bland finländska ungdomar, men forskning visar att över hälften av världsbefolkningen kan vara närsynt år 2050.

 • Diagnos: Cancer i ögat

  24.04.2015 Tro

  Cancer i ögat gav Eva ny syn på livet

  I april 2012 besökte Eva Kleman en läkare för att få sin blodtrycksmedicin förnyad och passade samtidigt på att undersöka sin syn hos läkaren, för att eventuellt skaffa nya glasögon. Ett dygn senare hade hon fått diagnosen, hon hade cancer i vänstra ögat. Möt Eva Kleman i Himlaliv må 27.4. i Yle Fem eller på Arenan (utan landsbegränsning)

 • Raketer skadar främst åskådare

  30.12.2014 Inrikes

  Åskådare och pojkar är de som får skador i ansiktet och främst ögonen då raketer avfyras oaktsamt på nyårsnatten. Skyddsglasögon är obligatoriska för den som avfyrar raketerna men ingen av de elva personer som vårdades vid Ögonkliniken i fjol vid nyår bar skyddsglas.

 • "Vänta tills raketpinnen har fallit"

  31.12.2013 Inrikes

  Ögonläkaren och -kirurgen Mika Harju uppmanar till tålamod och försiktighet vid fyrverkerierna på nyåret. Vänta tills raketen har detonerat och pinnen har fallit och var särskilt försiktig med odetonerade pjäser, säger han till Yle Nyheter.

 • Unga fotografer ställer ut i Kimito

  27.11.2013 Åboland

  Fjortonåringarna Peppi Wilson och Lisa Holmén har sammanställt fotoutställningen Carpe Diem. Utställningen pågår till slutet av november i Villa Lande.

Sidor