Hoppa till huvudinnehåll

autoimmuna sjukdomar

 • Nytt test kan underlätta och försnabba diagnostiseringen av celiaki

  28.11.2019 Hälsa

  Den nya metoden ger resultat på under en halv timme.

  Forskare vid Helsingfors universitet har utvecklat en ny metod som möjliggör snabb diagnos av celiaki, även känt som glutenintolerans.

 • Kommentar: Jag vill sköta min diabetes så bra som möjligt – så varför måste jag vänta på autonoma "bukspottskörtlar"?

  07.03.2019 Inrikes

  Axel Nurmio vill se tekniska lösningar för diabetes fortare.

  Axel Nurmio har haft diabetes sedan 1997 och nu funderar han på varför han ännu ska vänta på att ta i bruk en autonom "bukspottskörtel".

 • Forskning: Tidig typ 1-diabetes kan förkorta livet med upp till 18 år – "Vi måste anstränga oss för att vården ska bli ännu bättre"

  17.08.2018 Hälsa

  Också risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar.

  Att insjukna i diabetes typ 1 i ett tidigt skede kan förkorta livet med upp till 18 år, och öka risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, visar en ny svensk studie. Forskare vill att beslutsfattarna ska förstå allvaret och ge vården bättre resurser.

 • Det här är reumatikers händer: Raili är glad över att kostnaderna ses över - men köper de dyraste medicinerna i Estland

  18.04.2018 Inrikes

  Patientorganisationer vill dela självrisken i mindre delar.

  De som använder de dyraste medicinerna, bland andra reumapatienter och psoriatiker önskar att självrisken skulle delas i mindre delar så att engångskostnaderna för de dyraste medicinerna sjunker. Var tredje tillfrågad patient har skjutit upp medicininköp på grund av dyra priser.

 • Lina och Belinda har diabetes: "Vi fixar det här tillsammans"

  08.04.2018 X3M

  Hemma hos en gemensam kompis sa det klick mellan kompisarna.

  Det var hemma hos en gemensam kompis som det sade klick mellan Lina Tuominen och Belinda Wickholm. Det kom fram att båda två har diabetes typ 1 och sedan dess har de varit goda vänner som stödjer varandra när det känns svårt.

 • Viktor har reumatism men oftast inga symptom - hans biologiska medicin är effektiv

  22.07.2017 Inrikes

  Biologiska läkemedel har fått stor betydelse i vården.

  Biologiska läkemedel har blivit allt vanligare, och de har fått stor betydelse i behandlingen av flera sjukdomar. Till exempel när det gäller reumatism har utvecklingen till det bättre varit hisnande.

 • Vi behöver mera smuts!

  10.09.2015 Hälsa

  Sluta med hysterisk desinficering, säger läkare.

  Sluta med hysterisk desinficering av händer och ytor! Den uppmaningen kommer från gastro-enterologen och kirurgen Herman von Numers. Enligt von Numers tar vi annars kål på de nyttiga bakterier som vi behöver för att må bra. Bakteriefloran i tarmarna verkar också ha en större betydelse för vår hela vår kropp än vad man tidigare har trott.

 • Alopeci

  24.09.2012 Hälsa

  Alopeci betyder håravfall.

  Alopeci betyder håravfall. De flesta som drabbas av alopeci är under 20 år och sjukdomen kan vara både skrämmande och jobbig för självkänslan.

 • Hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln)

  06.08.2012 Hälsa

  Trött, glömsk och frusen? Hur funkar din sköldkörtel?

  Trött, glömsk och frusen? Om sköldkörteln inte fungerar som den ska går hela kroppen på sparlåga, med bland annat viktuppgång, förstoppning, energilöshet och minnesprolem som följd.

 • Sjögrens syndrom

  30.07.2012 Hälsa

  Torr mun och torra ögon.

  Sjögrens syndrom är en autoimmun och kronisk reumatisk sjukdom, där kroppens eget immunsystem angriper tårkörtlarna och spottkörtlarna. De främsta symptomen är torra ögon och torr mun. Onormal trötthet hör ofta till sjukdomsbilden.

 • Sojaallergi och -yoghurt

  10.06.2011 Hälsa

  En ung kvinna har nyligen fått veta att hon är allergisk mot mjölk och har därför provat sojayoghurt och sojamjölk med chokladsmak. Yoghurten klarade hon bra, men av sojamjölken svällde läpparna upp och hon fick svårt att andas. Samma reaktion brukar hon få av pollen, men är inte allergisk mot choklad och undrar nu varför hon tål sojayoghurt, men inte sojamjölk. Läs allergispecialistens svar:

 • Reuma

  01.11.2010 Hälsa

  Reumatiska ledbesvär dyker upp i många varianter. De kan visa sig i en lindrig form, men också vara allvarligt invalidiserande.

 • B12-vitaminbrist – orsaker till

  07.10.2010 Hälsa

  Varför får man brist på B12-vitamin? Läs hematologens svar:

 • Narkolepsi

  04.09.2010 Hälsa

  Till narkolepsi hör flera besvärliga symptom-

  Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som orsakas av störningar i hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Det första och mest kännetecknande symptomet är att patienten plötsligt somnar under dagen. Majoriteten av narkolepsipatienterna har dessutom kataplexi, dvs. anfall av plötslig och ofrivillig muskelavspänning.

 • Basedows sjukdom

  24.05.2010 Hälsa

  Sköldkörtensjukdomen som ger struma och utstående ögon.

  Sköldkörtelöverproduktion, struma och utstående ögon är symptomen vid Basedows sjukdom. Den vanligaste patientgruppen är kvinnor på mellan 30 och 40 år.

 • T4 och TSH - vad betyder de?

  10.05.2010 Hälsa

  Vad betyder TSH och T4

  Vad betyder TSH och T4, som tas för att kontrollera sköldkörtelns funktion?

 • Ulcerös kolit – och gallvägsförändringar

  03.03.2010 Hälsa

  Finns det risk för gallvägsproblem i samband med ulcerös kolit? Gastroenterologen svarar.