Hoppa till huvudinnehåll

Nationella aktionspartiet

 • Därför segrar Recep Tayyip Erdoğan i valet i Turkiet - eller gör han det?

  20.06.2018 Utrikes

  Stöd från företagare, kvinnor och konservativa.

  Turkiet går till president- och parlamentsval på söndag - ett val som inte är helt fritt och rättvist men som ses som mycket viktigt. Efter valet träder en konstitutionsändring i kraft, och då får presidenten ännu större makt.

 • Turkiets gräl med Nederländerna konstruerat – men ska tas på allvar

  15.03.2017 Utrikes

  Relationen mellan EU och Turkiet skadat - svårt att reparera

  Det ordkrig som har blossat upp mellan EU-länder och Turkiet handlar om turkisk inrikespolitik inför folkomröstningen i april. Det är experter Svenska Yle har talat med ense om. Relationerna mellan Turkiet och EU har ändå fått en törn som är svår att återhämta sig från.

 • Viktor Heikel: Vad händer efter AKP:s skrällseger?

  02.11.2015 Utrikes

  Partiet fortsätter styra ett mer osäkert och splittrat land.

  AK-partiets ledarskap spelade politiskt hasardspel och vann stort i turkiska valet. Men med sin nyvunna majoritet styr AKP nu över ett mer splittrat, osäkert och mindre demokratiskt land än före valet i juni, skriver Svenska Yle:s utrikesredaktör Viktor Heikel.

 • Låst inför turkiskt nyval

  31.10.2015 Utrikes

  Partiernas stöd oförändrat men spänningarna ökar i Turkiet.

  Parlamentsval hålls i Turkiet dag. Sedan det senaste valet i juni har landet fått se kriget mot PKK blossa upp på nytt, bevittnat det värsta terrordådet i landets historia och nu också sett det långvariga maktpartiet AK slå hårt mot kritiska medier.

 • Maktbegär kan ha fällt AKP

  08.06.2015 Utrikes

  President Erdoğans försök att samla makten enade motståndet

  Många mindre, men framförallt en stor fråga ligger bakom det långvariga regeringspartiet AKP:s bakslag i söndagens parlamentsval i Turkiet. Hur landet nu ska styras är för första gången på länge en öppen fråga, skriver Yle Nyheters utrikesredaktör Viktor Heikel.

 • Kurderna avgör valet i Turkiet

  31.05.2015 Utrikes

  Erdoğan rasar mot kurdpartiet HDP.

  Parlamentsvalet i Turkiet den 7 juni avgör också presidentens ställning. En storseger för det regerande partiet leder till att Turkiet blir en presidentstyrd stat.