Hoppa till huvudinnehåll

Nürnberg

 • Tyska jordbrukare drar ut i massprotester: ”Vi får skulden för allt som går fel”

  28.01.2020 Utrikes

  Klagar över strängare regler och högre kostnader.

  I Tyskland har tiotusentals jordbrukare dragit ut på gatorna under de senaste dagarna. Bönderna protesterar mot den nuvarande jordbrukspolitiken och den i deras tycke allmänt negativa inställningen till jordbruk och jordbrukare.

 • I skuggan av attentatet i Halle – tyska judar grubblar över sin säkerhet

  15.01.2020 Utrikes

  ”Vi dras med en obehaglig känsla”.

  Snart tre månader efter attentatet mot en synagoga i staden Halle i Tyskland har de tyska myndigheterna meddelat om hårdare tag i kampen mot högerextremismen. Polis och säkerhetstjänst ska förstärkas för att effektivare kunna ta sig an hotet från ytterhögern. Bland judarna i Tyskland är osäkerheten ändå stor.

 • Två bussar krockade i Tyskland - tiotals skadade

  15.11.2018 Utrikes

  Fyrtio skadade, bland dem både vuxna och barn.

  I Tyskland har fyrtio personer, bland dem både barn och vuxna, skadats då två bussar frontalkrockade i Nürnbergförorten Fürth.

 • Bayerska CSU i kris inför val: ”Det gör ont att se vart partiet är på väg”

  10.10.2018 Utrikes

  Kristdemokraterna väntas förlora stort i delstatsval.

  Under många år har de bayerska kristdemokraterna, CSU, vant sig vid att styra Bayern på egen hand. Då man nu på söndag går till delstatsval ser partiet ut att stå inför en katastrof. CSU:s provokativa linje gentemot förbundskansler Merkel och de hårda tongångarna i flyktingpolitiken ses som delorsaker.

 • Fem år av domstolsförhandlingar – idag faller domen mot Beate Zschäpe i tysk rättegång om högerterrorism

  11.07.2018 Utrikes

  Åklagaren yrkar på livstids fängelse.

  Det handlar om en av de mest uppmärksammade rättegångarna i Tyskland. Idag faller domen i den så kallade NSU-processen. Åtalade står fem personer för att på olika sätt ha hjälpt till att mörda tio mänskor.

 • Tyska Finlandsvänner om självständigheten: ”Första slottsbalen var en absurd upplevelse”

  05.12.2017 Utrikes

  100-årsjubileet speciellt också utanför Finland.

  När Finland på onsdag firar 100 år av självständighet, så är det en dag som är speciell också för en hel del mänskor utanför våra gränser. Inför självständighetsdagen har vi träffat två tyskar som har tagit Finland till sitt hjärta.

 • Demonstrationsrörelsen Pulse of Europe: Vi är inga EU-romantiker

  29.03.2017 Utrikes

  Pro-europeiska demonstrationer växer sig större.

  Sedan ett antal veckor tillbaka lockar en ny demonstrationsrörelse ut folk på gator och torg runtom i Europa. Rörelsen Pulse of Europe samlar mänskor som i tider av högerpopulism och antieuropeiska tongångar vill höja en röst för ett enat Europa och för den europeiska tanken.

 • Jul, trots allt!

  24.12.2016 Utrikes

  Julmarknaderna håller öppet - färre besökare.

  För tyskarna är de en väsentlig del av julfirandet. Efter attacken mot en julmarknad i Berlin i början av veckan är stämningen vid många av marknaderna ändå betydligt mer dämpad än vad den brukar. Vår medarbetare Johnny Sjöblom besökte en av de mest kända julmarknaderna.

 • Modelljärnvägar: En hobby utan framtid?

  19.04.2016 Utrikes

  En tysk klassiker förgubbas.

  En traditionell tysk hobby kämpar om sin överlevnad. I brist på unga utövare håller modelljärnvägshobbyn på att förgubbas och många frågar sig till och med om hobbyn överhuvudtaget har en framtid.

 • Nürnbergprocessen 70 år: "Jag satt vid samma bord som massmördaren"

  21.11.2015 Utrikes

  Ledande nazister satt på de anklagades bänk.

  Den 20 november hade 70 år förflutit sedan Nürnbergrättegångarna inleddes. I Nürnberg ställdes de ledande nazisterna till svars för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Det här var första gången i historien som en process av det här slaget genomfördes.

 • Tyska prostituerade lär sig umgänge med funktionshindrade

  26.05.2015 Utrikes

  Familjerådgivning ordnar kurser.

  För personer med funktionsnedsättning handlar det i många fall om det enda alternativet. Känner man för att ha sex måste det vara tillsammans med en prostituerad. I Tyskland erbjuder en familjerådgivning nu kurser för prostituerade, så att de bättre kan ta hand om kunder med funktionsnedsättning.

 • Tyskt lärlingssystem förs ut i världen

  30.01.2014 Utrikes

  I Tyskland och det övriga tyskspråkiga Europa bygger yrkesutbildningen i hög grad på ett etablerat lärlingssystem. För företagen ger systemet anställda med exakt det kunnande firman vill ha. För lärlingarna är den största fördelen att utbildningen oftast leder till ett fast jobb.

 • Tyska sossar röstar om regeringsmedverkan

  04.12.2013 Utrikes

  I Tyskland inleddes i dag den avgörande fasen i regeringsbildningen. Närmare en halv miljon socialdemokrater ska ta ställning till det nya regeringsprogrammet. Medlemsomröstningen avgör också om det överhuvudtaget kommer till ett regeringssamarbete med kristdemokraterna.