Hoppa till huvudinnehåll

Esko Aho

 • Planerna på supersnabb dataöverföring längs en kabel under Ishavet är nu en aning närmare förverkligande – nu ska man bara fixa tillstånd, hitta kunder och välja byggare

  07.06.2019 Inrikes

  Om allt går bra kan det bli byggstart redan om tre år.

  Om allt går bra kan det bli byggstart redan om tre år.

 • Esko Aho: Valdeltagandet avgör vad som händer i Ryssland de kommande 6 åren

  17.03.2018 Utrikes

  Finlands tidigare statsminister hoppas på en mjukare Putin.

  Finlands tidigare statsminister Esko Aho tror på ett lågt valdeltagande i presidentvalet i Ryssland på söndag. Ahos hoppas att valet ska bli startskottet på en modernisering av Rysslands ekonomi.

 • Egentliga Finlands förbund om budgetförslaget: Vi är mycket nöjda

  31.08.2017 Åboland

  Dessutom kan snabbtåg mellan Åbo och Helsingfors få stöd.

  Landskapsdirektör Kari Häkämies på Egentliga Finlands förbund är mycket nöjd med att regeringen förbinder sig till det så kallade broavtalet. Dessutom ser det ut som att snabbtåget mellan Åbo och Helsingfors får stöd..

 • Regeringens budgetförslag stöder arbetsmarknaden i sydvästra Finland

  31.08.2017 Åboland

  Regeringen förbinder sig till det som Esko Aho föreslagit.

  Regeringen stöder i sitt budgetförslag det broavtal som Esko Aho föreslagit för att hitta kunnig arbetskraft i sydvästra Finland.

 • Arbete i Egentliga Finland intresserar

  21.06.2017 Åboland

  Tiotusentals personer kan tänka sig att jobba i regionen.

  Nya forskningsresultat från Taloustutkimus visar att två procent av Finlands arbetsföra befolkning är beredd att flytta till Egentliga Finland för att arbeta.

 • Esko Aho: Egentliga Finland modell för hela landet

  16.05.2017 Åboland

  Massvis med nya jobb som måste fyllas under fem år.

  Plötsligt står företagen i sydvästra Finland inför ett massivt rekryteringsbehov. Åbovarvet och bilfabriken i Nystad är bland de största nyrekryterarna, men det finns flera företag som står inför samma utmaning, nämligen att få tag på kunnig arbetskraft.

 • Salolainen: President Koivistos rutt västerut var konsekvent

  13.05.2017 Inrikes

  President Koivisto var samtidigt försiktig.

  Sensommaren 1991 kom en trio med ett budskap till president Koivisto från EU-kommissionens ordförande: Finland måste bestämma sig vad gäller ett EU-medlemskap, om man vill haka på Österrike och Sverige.

 • Esko Aho: Det handlar om mer än bara Egentliga Finland

  28.03.2017 Åboland

  Den positiva strukturomvandligen intressant för hela landet.

  Esko Aho har tilldelats uppdraget som utredningsman för den positiva strukturomvandligen i Egentliga Finland. Han vill hitta ett koncept som ska gå att tillämpa också på andra håll av landet.

 • Esko Aho hoppas att Trumps populistiska retorik inte sprider sig

  21.01.2017 Inrikes

  Europa måste försvara demokratin, säger Aho.

  Förre statsministern Esko Aho säger sig vara bekymrad för hur de internationella och kommersiella relationerna utvecklas under Donald Trumps ledarskap. Han oroar sig också för att Trumps populistiska retorik smittar av sig på Europa.

 • ”Gäller att vara påläst så politikerna inte lurar oss”

  26.11.2016 Inrikes

  Veteranjournalister varnar för uttunning av bevakningen.

  Anne Suominen och Johan Kjellberg har bägge tiotals år bakom sig av att bevaka politik och politiker i Finland. När bägge går i pension från Yle Nyheter vid årsskiftet minns de både våta fester och klappjakter i riksdagen, men också kloka politiker med visioner. Och passionen för politiken har aldrig avtagit.

 • Holmström ingen profet i sitt eget land

  11.10.2016 Inrikes

  Nobelpristagaren både hyllad och omtvistad i Finland.

  Hyllningarna till Bengt Holmström har fortsatt att strömma in under dagen. Men vilka lärdomar borde man i Finland dra av Nobelpristagarens teser? Blir Finland en bättre plats om vi följer Holmströms ekonomiska råd?

 • Veckan då världen höll andan

  01.05.2016 Samhälle

  Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen.

  Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen. Utrikesministeriets hemligstämplade dokument avslöjar hur Finlands ledning var splittrad och rädd för en massiv flyktingström över östgränsen. Spotlight har tagit del av de nu offentliggjorda dokumenten.

 • När Johannes Salminen stack sitt svärd i presidenten

  20.04.2016 Kultur och nöje

  Essän som Mauno Koivisto läste för sent.

  Finska diplomater matade statschefen också med essäer. Essäisten och författaren Johannes Salminens upprop för friheten skrevs under augustikuppen i Moskva 1991 och skickades med ilpost till presidenten personligen.

 • Esko Aho föreslås få ledande ställning i rysk bank

  17.03.2016 Inrikes

  Statliga Sberbank vill ha Aho som medlem i förvaltningsråd.

  Den tidigare statsministern och Centerordföranden Esko Aho föreslås bli medlem i den ryska statliga Sberbanks förvaltningsråd.

 • När Finland lät marken flyta

  11.09.2015 Arkivet

  Finland devalverade två gånger i början av 1990-talet.

  Finland devalverade marken två gånger inom loppet av av 14 månader. Många menar att lågkonjunkturen kunde ha mildrats om man valt att devalvera tidigare. Nu valde regeringen att fortsätta med en stram nedskärningspolitik i stället.

 • Esko Ahos samhällsfördrag skulle få Finland på fötter

  27.08.2015 Arkivet

  Samhällsfördraget 1991: alla kostnader skulle sänkas.

  När Finland höll på att glida in i ekonomisk recession 1991 började statsminister Esko Aho (centern) med sin regering och finansminister Iiro Viinanen diskutera om ett samhällsfördrag.

 • Anne Suominen: Från FBK till sixpack - politiken går i repris

  16.05.2015 Inrikes

  Juha Sipilä kan återanvända gamla regeringsprogram.

  Knatteligan, frivilliga brandkåren, nödlägesregeringen, regnbågskoalitionen, sixpack. De har haft sina smeknamn och den nya får säkert också sitt. Men målen i regeringsprogrammen har varit rätt lika. Strukturreformer och problem med statsskulden är inget nytt.

 • Presidentkritik rinner av Stubb

  17.11.2014 Inrikes

  President Sauli Niinistö beskyllde under helgen regeringen för att föra "imagepolitik". Presidenten sade att regeringen har skapat en illusion om att behövliga och smärtsamma ekonomiska beslut redan har fattats, trots att de i verkligheten inte har fattats. Statsminister Alexander Stubb (Saml) hävdar att kritiken inte gäller hans regering utan föregångarna.

 • Esko Aho läser lusen av det finländska ledarskapet

  15.11.2014 Inrikes

  Tidigare statsministern Esko Aho kritiserar regeringsprogrammet och anser att det är dags för politikerna att sluta försöka stimulera Finland till tillväxt.

 • Idas arkivblogg: Alla måste spara i recessionstider

  03.09.2014 Arkivet

  De som har minst måste spara mest.

  Detta är en naiv text. Här finns inga analyser om ekonomi, jag har inte läst Thomas Piketty. Jag bara förundrar mig över sparandet. Över att det känns som det alltid är de som har minst som måste spara mest.

Sidor