Hoppa till huvudinnehåll

totalvägran

 • Essä: Jag tycker inte om tanken att försvaret av nationen är något jag kan lämna i händer på någon annan

  29.09.2019 Fixa värnplikten

  För Marcus Prest är landsförsvar en ansvarsfråga.

  "Jag tycker heller inte om tanken att försvaret av nationen är något jag kan lämna i händerna på någon annan, inte så länge jag själv kan bidra", skriver Marcus Prest i sin essä om att tillhöra ett frivilligförband, om försvaret som ansvar och inte romantisk tradition. Och om det motbjudande i våldet.

 • Ett tiotal personer får totalvägra utan straff – hovrättens linje ändrades i februari

  08.12.2018 Inrikes

  Övertygelserna jämställs med Jehovas vittnen.

  Sedan februari har det varit möjligt att totalvägra från militär- och civiltjänstgöring utan straff. I fredags beslöt hovrätten att hålla i kraft tre beslut som tingsrätten hade gett, baserat på att hovrätten i februari hade hävt domen för en totalvägrare.

 • Demonstration i Borgå för att totalvägrare ska slippa straff

  06.02.2018 Östnyland

  Sju personer som är totalvägrare stod åtalade på tisdagen.

  Totalvägrare tycker det är orättvist att de ska straffas för att de inte går i militären eller utför civiltjänstgöring. De anser också att de är diskriminerande eftersom personer som hör till Jehovas vittnen är befriade från värnplikt.

 • Totalvägrare vill ha samma behandling som Jehovas vittnen

  04.05.2017 Inrikes

  Hovrätten behandlar principiellt viktigt fall på torsdag.

  Det är diskriminerande att medlemmar i trossamfundet Jehovas vittnen inte behöver göra militär- eller civiltjänst medan andra straffas om de vägrar. Det anser den man som har fört sitt ärende vidare till Helsingfors hovrätt. På Diskrimineringsombudsmannens byrå håller man med.

 • Totalvägrarna blir allt fler

  17.12.2013 Inrikes

  Antalet totalvägrare, som varken går med på att göra militär- eller civiltjänst, har ökat rejält de senaste två åren. Siffran brukar enligt polisen ligga mellan 20 och 30 personer per år, men ifjol uppgick antalet totalvägrare till drygt 40.

 • Jehovas vittnen

  19.03.2009 Arkivet

  Jehovas vittnen är kända för dörrknackande.

  Jehovas vittnen är kända för dörrknackande, vapenvägran och att vägra ta emot blodtransfusioner. Hurudan är deras gudssyn?

 • Vapenvägrare Erik Schüller

  18.04.2008 Arkivet

  Erik Schüller

  Erik Schüller var en förgrundsgestalt för vapenvägrarna i Finland. Här intervjuas han och diverse andra angående militärtjänst och möjligheten att ställa uppviglande personer inför rätta.

 • Man åt kålrötter och livet gick vidare

  08.09.2006 Arkivet

  Ingen hade kunnat ana att kriget skulle hålla på i 4 år.

  Då fortsättningskriget bröt ut 1941 trodde de flesta att det skulle hålla på högst till jul. Ingen hade kunnat ana att kriget skulle sträcka sig över nästan fyra år och att det hårda livet på hemmafronten skulle bli vardag.