Hoppa till huvudinnehåll

Bundesamt für Verfassungsschutz

 • AfD-chef blev av med partimedlemskapet – start för ny maktkamp bland tyska högerpopulister

  20.05.2020 Utrikes

  Partiprofilen Kalbitz teg om högerextrema kontakter.

  I Tyskland kan det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland stå inför en splittring. Maktkampen mellan delar av partiledningen och de mest högerradikala krafterna inom partiet har tagit ny fart efter att en av de mest synliga AfD-profilerna fråntogs sitt medlemskap i partiet.

 • Tidigare tysk nynazist: ”Dagens högerrörelser tog över vårt språk”

  16.07.2019 Utrikes

  I Tyskland sker 4 högerextrema våldsattacker varje dag.

  Högerextremistiskt våld har varit ett av de stora samtalsämnena i Tyskland under sommaren. Svenska Yle har träffat en tidigare nynazist som nu turner i skolor i hopp om att barnen ska välja en annan väg.

 • Analys: Förbundskansler Merkel – så här kan det inte fortsätta!

  19.09.2018 Utrikes

  Spionchefen Maassen belastar den tyska regeringen.

  En politiskt allt svagare förbundskansler Angela Merkel håller i rask takt på att skada tilltron till det demokratiska systemet och det politiska beslutsfattandet. Beslutet att sparka - men samtidigt befordra - spionchefen Maassen är inget annat än katastrofalt.

 • Tysk spionchef får gå – ny regeringskris avblåst

  18.09.2018 Utrikes

  Får nytt jobb vid inrikesministeriet.

  I Tyskland får landets högste spionchef Hans-Georg Maassen sparken. Bakom beslutet står hans kontroversiella uttalanden om ytterhögerns protester i Chemnitz för några veckor sedan.

 • Tyska socialdemokrater vill ha spionchef sparkad – regeringssamarbetet hotat

  13.09.2018 Utrikes

  Kritiseras för uttalanden om ytterhögerns protester.

  I Tyskland håller striden kring landets högste spionchef på att spetsa till sig. Socialdemokraterna kräver nu att förbundskansler Angela Merkel avskedar honom. Om hon inte gör det vill vissa socialdemokrater lämna regeringen.

 • Ytterhögerns protester i Chemnitz kan leda till att Tysklands högste spionchef får sparken

  12.09.2018 Utrikes

  Högsta spionchefen hörs av förbundsdagen på onsdag.

  Det har gått två veckor, men diskussionen ebbar inte ut. Ytterhögerns protester i Chemnitz har nu blivit en fråga som kan leda till att Tysklands högste spionchef får sparken. Samtidigt har ett nytt dödsfall gjort situationen ännu mer spänd.

 • Fem år av domstolsförhandlingar – idag faller domen mot Beate Zschäpe i tysk rättegång om högerterrorism

  11.07.2018 Utrikes

  Åklagaren yrkar på livstids fängelse.

  Det handlar om en av de mest uppmärksammade rättegångarna i Tyskland. Idag faller domen i den så kallade NSU-processen. Åtalade står fem personer för att på olika sätt ha hjälpt till att mörda tio mänskor.

 • Tyskland planerar: Fotboja för islamister

  11.01.2017 Utrikes

  Säkerhet valfråga nummer ett.

  Efter terrorattentatet i Berlin för några veckor sedan presenteras i Tyskland i snabb takt nya förslag på hur man ska göra landet säkrare och hur man möjligen ska kunna undvika liknande attacker i framtiden. Bland annat vill man gå in för utvidgad preventiv övervakning av möjliga gärningsmän.

 • Anställd vid underrättelsetjänsten i Tyskland misstänks ha planerat terrorattack

  29.11.2016 Utrikes

  Planerade attentat mot underrättelsetjänstens högkvarter.

  En 51-årig tysk man som arbetar vid Tysklands underrättelsetjänst har gripits misstänkt för att ha planerat en islamistisk terrorattack, skriver de tyska tidningarna Der Spiegel och Die Welt.

 • DNA kopplar tysk högerterrorist till död flicka

  14.10.2016 Utrikes

  Polisen utreder NSU:s möjliga roll i fallet.

  Sedan år 2011 har man i Tyskland försökt kartlägga den högerextremistiska terrorgruppen NSU:s alla brott och deras bakgrund. Tio mord, två sprängdåd och minst femton bankrån tillskrivs hittills den högerextremistiska terrortrion. Sedan i går kväll kopplas en av högerterroristerna till ett mycket känt men hittills olöst kriminalfall.

 • Syrisk bombman: Tyska myndigheter ser koppling till IS

  10.10.2016 Utrikes

  Syriska flyktingar bakom gripandet.

  Polisen i Tyskland lyckades under natten mot måndag gripa den misstänkte bombman som man har jagat hela veckoslutet. Myndigheterna utgår från att den syriske mannen hade som avsikt att genomföra ett sprängattentat.

 • Tyskland till motangrepp mot rysk propaganda

  07.04.2016 Utrikes

  Vill utreda rysk finansiering av politiska rörelser.

  Tyskland reagerar på den ryska propaganda som riktas mot landet. Enligt tidningsuppgifter har de tyska säkerhetstjänsterna fått i uppdrag att motarbeta rysk desinformation och propaganda. Samtidigt ska man ta reda på vilka politiska rörelser möjligen får finansiellt stöd från Ryssland.

 • Tyska NSU-rättegången: Jag visste inte om morden

  09.12.2015 Utrikes

  Zschäpe säger sig inte ens ha varit medlem av terrortrion.

  Det var en processdag som många hade sett fram emot. I nästan tre år har den anklagade Beate Zschäpe tigit om de tio mord som den högerextremistiska terrororganisationen NSU bär skulden för men nu har en redogörelse lämnats in till rätten.

 • Judar i tyska Würzburg: ”Här talar ingen om att flytta”

  03.03.2015 Utrikes

  Efter terrordåden riktade mot judar i Paris och Köpenhamn är många tyska judar oroade över att något liknande ska ske i deras hemland. Då man tidigare kände sig rätt så trygg, talas det nu allt mer öppet om antisemitism och osäkerhet.