Hoppa till huvudinnehåll

Nyland (historiskt)

 • Heikki Kännö och romanen Sömnö får Runebergspriset 2019

  05.02.2019 Östnyland

  Prissumman är 10 000 euro.

  Litteraturpriset delas ut på stadshuset i Borgå i dag, på Runebergsdagen. Prissumman är 10 000 euro.

 • Marjo Niemi får Runebergspriset 2018

  05.02.2018 Östnyland

  Niemi får priset för romanen Kaikkien menetysten äiti.

  Marjo Niemi får Runebergspriset för romanen Kaikkien menetysten äiti. Litteraturpriset delas ut varje år på Runebergsdagen.

 • Unga arbetslösa utan hjälp

  07.02.2016 Samhälle

  Allt flera är arbetslösa, färre jobbar med arbetsförmedling.

  Unga arbetslösa med utbildning måste klara sig själva. Personalen vid arbets- och näringsbyråerna har skurits ner och de arbetslösa hänvisas till nätet för att söka jobb.

 • Kör försiktigt - snöfall och hala vägar

  24.01.2016 Inrikes

  I början av veckan kan det bli regn.

  På grund av snöfall är väglaget dåligt i landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Nyland och Egentliga Tavastland. Vägarna är även väldigt hala.

 • Polisen blåstestade tusentals förare

  14.12.2015 Västnyland

  16 alkohol- eller drogpåverkade personer greps.

  Västra Nylands polisinrättning haffade 16 alkohol- eller drogpåverkade förare under en effektiverad kampanj under helgen. Det var frågan en gemensam europeisk kampanj.

 • Tusby får stort datacenter

  10.12.2015 Inrikes

  Hetzner valde Tusby bland 20 intresserade orter.

  Det är nu klart att tyska Hetzner Online bygger ett jättedatacenter i Tusby i Nyland. Under byggskedet väntas projektets sysselsättande effekt vara några hundra årsverken och på lång sikt innebära 40-80 arbetsplatser.

 • Vattenväxterna berättar hur Särkjärvi mår

  14.08.2015 Östnyland

  NTM-centralen kartlägger vattenvegetationen i augusti.

  Särkjärvi i Strömfors är en av de nyländska sjöar där närings-, trafik- och miljöcentralen kartlägger vattenvegetationen under augusti. Tanken är att få veta hur ytvattnet mår.

 • Grusprinsen på Kungsvägen

  22.07.2015 Kultur och nöje

  Det första jag såg när jag kom in på gården var grusbilen

  Det första man ser när man kommer in på gården är inte huset utan grusbilen. En jättestor fordonskombination märkt HMS Vuorio. S:et står för Staffan, andra generationens gruskusk.

 • Peter Lüttges Tour de Svenskfinland

  11.07.2015 Kultur och nöje

  Från Kotka till Kokkola!

  Peter Lüttge ska ut på tur i Svenskfinland och samtidigt tänker han testa finlandssvenskarnas gästfrihet. Går det att fixa övernattningar i svenskbygderna? Ring 040 844 2762 eller eposta peter.luttge@yle.fi för att erbjuda bastu och sängplats.

 • "Vi slutar skicka remisser av och an"

  24.06.2015 Västnyland

  En enda kö ska göra ledprotesoperationerna klientvänligare.

  Ledprotesoperationerna i Nyland sköts inte alls vettigt ur patientens synvinkel. Det anser vd:n för vårdjätten HNS och föreslår en ny enhet. Nyckelordet är en gemensam operationskö för hela HNS.

 • Nationalstadsparken i Borgå får årets Nylandspris

  13.04.2015 Östnyland

  Prissumman är 2 000 euro.

  Prissumman på 2 000 euro går till att dra vandringsleder i parken samt till att satsa på en elektronisk databas. Priset överräcks den 5 maj i Borgå av Nylands förbund i samband med Nylandsveckan.

 • Förvirring kring barnavdelningen i Ekenäs

  08.04.2015 Västnyland

  HNS-direktör: Nyheten om en stängning är en nyhetsanka.

  Det finns inte något beslut på att stänga barnavdelningen vid Västra Nylands sjukhus, konstaterar direktören för barnmedicinska resultatenheten, Jari Petäjä, vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS). Men Marianne Gripenberg-Gahmberg, direktör för Västra Nylands sjukvårdsområde, vet berätta att stängningen är avgjord genom ett informellt beslut.

 • Psykiatrin omformas i Nyland - samma jour sköter psykiska och fysiska krämpor

  26.01.2015 Västnyland

  Mindre sjukhusvård och mera öppenvård. Ungefär hälften av de psykiskt sjuka i de nyländska regionerna får vård i sin hemtrakt, resten vårdas centralt på en plats i Helsingfors. Det har styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) beslutat i dag (26.1).

 • Fler arbetslösa västnylänningar

  20.01.2015 Västnyland

  Antalet arbetslösa ökade markant i Västnyland under slutet av fjolåret. Hangö hade en arbetslöshetsgrad på 15,1 procent i slutet av året.

 • Gallup om svenska dagen

  06.11.2014 Västnyland

  Praoeleverna Jonas Nyström och Lukas Lundin gick ut på gågatan i Ekenäs för att göra en gallup om vad folk på gatan tycker om svenska dagen. Många anser att svenska dagen är viktig.

 • De rikaste bor i Nyland

  08.04.2014 Inrikes

  Personer bosatta i Nyland förtjänar i medeltal mera än andra finländare. Skillnaden beror på att den tiondel som förtjänar mest är bosatt i Nyland. Läkarna är den yrkesgrupp som har de högsta inkomsterna.