Hoppa till huvudinnehåll

Kristina av Sverige

 • Lär dig filosofi: Hur kan du vara säker på att du vet något?

  30.11.2016 Vetamix

  Filosofin besvarar frågor om kunskap och hur samhället är.

  Vad är det som gör maktanvändning okej i samhället? Vad gör kunskap säker? Filosofin i den moderna vetenskapens gryning ställde frågor som fortfarande fascinerar.

 • Drottning Kristinas heta känslor

  11.12.2015 Kultur och nöje

  Kärleken, makten och kvinnligheten.

  En sak är klar - The Girl King är ett lyckat namn på Mika Kaurismäkis film om drottning Kristina. Det här är nämligen en film om en flicka. En tonåring som når en sällsam maktposition. Och som i samma veva börjar hysa sälla känslor för en annan flicka.

 • Rollen som drottning Kristina fick hennes fötter att växa en storlek

  09.12.2015 Kultur och nöje

  Malin Buska gör rollen hon föddes för att göra.

  Drottning Kristina är en av de mest gåtfulla gestalterna i den nordiska historien. Malin Buska lyser i titelrollen i Mika Kaurismäkis nya film The Girl King, som spelades in i Åbo i vintras.

 • Åboproduktion med Buska i huvudrollen en hit i Kanada

  09.09.2015 Åboland

  Malin Buska belönad för The Girl King

  Mika Kaurismäkis The Girl King som är inspelad på Åbo slott hade världspremiär på filmfestivalen i Montréal. Malin Buska, som spelar drottning Kristina, blev utsedd till bästa kvinnliga skådespelare.

 • Karoliina Lindgren och jakten på den försvunna kvinnorollen

  26.03.2015 Kultur och nöje

  Varför anses filmer om kvinnor vara "kvinnofilmer"?

  Varför finns det så få bra roller för kvinnliga skådespelare som passerat flickstadiet? I samband med Season Film Festival ordnas seminariet ”Wanted: Women +36”. En av deltagarna är manusförfattaren Karoliina Lindgren – aktuell med ”Armi elää!”

 • Malin Buska uppfyllde sin dröm i Åbo

  04.02.2015 Åboland

  Drottning Kristinas liv lyfts det här året fram både genom utställningen vid Åbo slott och genom filmen The Girl King, som spelades in i slottet. Malin Buska, som har rollen som drottning Kristina, gillar att man kombinerar filmen med en utställning.

 • Utställning om drottning Kristina till Åbo

  16.12.2014 Åboland

  En utställning om drottning Kristina anländer till Åbo nästa år. Utställningen uppmärksammar filmen Girl King som spelades in i Åbo i våras.