Hoppa till huvudinnehåll

Amazonas

 • Amazonas regnskog i Peru hotas av oljekatastrof efter sabotage av rörledning

  29.11.2018 Utrikes

  Missnöjda indianer protesterade mot valfusk i lokalval.

  Amazonas regnskog hotas av en oljekatastrof, efter att missnöjda aktivister bland ursprungsbefolkningen utsatte en rörledning för sabotage.

 • Avverkningen av Amazonas ökar och i USA varnas för klimatkaos - Bolsonaro och Trump befaras förvärra miljöproblemen

  24.11.2018 Utrikes

  Politiken står i skarp kontrast till klimatvarningarna.

  I USA varnar federala myndigheter för att klimatförändringen kommer att innebära massiv ekonomisk skada under det kommande århundradet. Samtidigt larmar Brasiliens miljömyndigheter för att avverkningen av regnskogen i Amazonas igen ökar i snabb takt. I båda länderna driver ledarna en politik som förvärrar problemen.

 • Åboforskare hittade insekt med en enorm gadd i Amazonas

  02.07.2018 Åboland

  Professorn: "Jag har aldrig sett något liknande"

  Professor Ilari E. Sääksjärvi vid Åbo universitet har undersökt insekter redan länge: "Gadden på stekeln ser ut som ett enormt vapen. Jag har aldrig sett något liknande".

 • Nästan 400 nya arter har hittats i Amazonas regnskog

  31.08.2017 Utrikes

  I medeltal hittas en ny art varannan dag i regnskogen.

  I medeltal hittas en ny art varannan dag i regnskogen. Världsnaturfonden WWF varnar för att många arter hotar att dö ut på grund av människans aktivitet innan vi hinner upptäcka dem.

 • Nytt fängelseupplopp i Brasilien, det tredje i år

  15.01.2017 Utrikes

  Rivaliserande kriminella gäng drabbar samman.

  Åtminstone 30 fångar har dödats i ett nytt fängelseupplopp i Brasilien. Enligt polisen kan antalet döda vara fler. Det är redan det tredje fängelseupploppet i landet i år. Den här gången var det fångar i det största fängelset i staden Natal i nordöstra Brasilien som rök ihop.

 • Nytt fängelseupplopp i Brasilien - tiotals döda

  06.01.2017 Utrikes

  Åtminstone 33 döda i kravaller i fängelse i Roraima.

  Bara några dagar efter en fängelsemassaker i delstaten Amazonas, rapporterar brasilianska myndigheter att åtminstone 33 fångar dödats i ett upplopp i delstaten Roraimas största fängelse.

 • Blodigt fängelseuppror i Brasilien – 60 döda

  02.01.2017 Utrikes

  Upproret pågick i nästan 18 timmar.

  I Brasilien har åtminstone 60 personer dödats i ett fängelseuppror. Upproret skedde i ett fängelse nära staden Manaus i Amazonområdet och höll på i nästan 18 timmar.

 • Skogsaktivister mördades i Peru

  09.09.2014 Utrikes

  Fyra stamledare har dödats i Peru nära gränsen till Brasilien när de var på väg till ett möte för att diskutera illegal skogsavverkning. Fenomenet är vida spritt i Peru och ursprungsbefolkningen hotas till livet när de kräver att få rätt till sina förfäders land.