Hoppa till huvudinnehåll

Gyllene gryning

 • Ryssland och populisterna i Europa välkomnar Trumps seger

  09.11.2016 Utrikes

  De rysk-amerikanska relationerna kan tina upp?

  Ryssland hälsar Donald Trumps seger med synbarlig belåtenhet. Rysslands president Vladimir Putin har skickat Trump ett gratulationstelegram, och uttryckt sina förhoppningar att dialogen mellan Moskva och Washington ska fortsätta och tjäna båda parternas intresse.

 • Tårgas och brandbomber i Aten

  08.05.2016 Utrikes

  Demonstrationer utanför parlamentsbyggnaden i Grekland.

  Demonstranter i Grekland drabbade samman med polisen utanför parlamentet i Aten på söndagen. Brandbomber, stolar och träplankor flög mot polisen som svarade med tårgas.

 • Gyllene grynings parlamentsgrupp åtalas

  04.02.2015 Utrikes

  Över 70 medlemmar av det högerextrema partiet Gyllene gryning ställs inför rätta i Grekland. De flesta av partiets nyinvalda parlementsledamöter åtalas.

 • Han hjälpte 15-åringen fly till Sverige

  09.01.2015 X3M

  Fredrik Önnevall är just nu aktuell med tv-serien Fosterland där han undersöker nationalismen i Europa. När teamet spelade in i Grekland mötte de en 15-årig pojke som bad dem om hjälp att ta sig till Sverige. Fredrik kunde inte säga nej.

 • Skärpt lag mot rasism i Grekland

  10.09.2014 Utrikes

  Det blir bland annat straffbart att förneka förintelsen. Lagen skärper maxstraffet för anstiftan till hatbrott från fängelse i två år till tre år, och höjer böterna.

 • Extrema högerpartier lovar ett prydligt och tryggt Europa

  30.05.2014 Arkivet

  Högerextremism och kravaller i ghettona.

  Europa förändras, ekonomin är i kris, banker går omkull och människor är arbetslösa. Då vill man hitta en syndabock. Då är det lätt att vända sig mot invandrarna och det jämlika välfärdssamhällets socialdemokrater. I Europa ser man en ökning av partier med högerextrem agenda. Och vissa tar sig upp i parlamenten med en slipad taktik.

 • Gyllene gryning-medlemmar greps

  12.01.2014 Utrikes

  Ytterligare tre parlamentsledamöter från det högerextrema partiet Gyllene gryning i Grekland har gripits under helgen. De anklagas för att ha gått med i och lett en kriminell organisation.

 • Okänd vänstergrupp tar på sig Gyllene gryning-mord

  17.11.2013 Utrikes

  En tidigare okänd grekisk vänstergrupp säger sig stå bakom morden på två medlemmar ur extremhögerpartiet Gyllene gryning. Morden ska ha varit vedergällning för mordet på den antifascistiske rap-musikern Pavlos Fyssas i september.

 • Två Gyllene gryning-medlemmar ihjälskjutna

  01.11.2013 Utrikes

  I Grekland har två medlemmar i extremhögerpartiet Gyllene gryning dödats på öppen gata De två männen sköts ner i kväll utanför partiets kontor i stadsdelen Neo Iráklio i Aten.

 • Gyllene gryning fråntogs partistöd

  23.10.2013 Utrikes

  Parlamentet i Grekland har röstat för att frånta extremhögerpartiet Gyllene gryning dess partistöd. Det är ett led i regeringens försök att upplösa partiet. Samtidigt pågår rättsfallen mot Gyllene grynings ledning.

 • Mihaloliakos häktades, men frågor kvarstår

  03.10.2013 Utrikes

  En domstol i Aten beslöt i natten till onsdagen partiledaren för högerextrema Gyllene Gryning, Nikos Mihaloliakos häktas i avvaktan på rättegång. Häktningsbeslutet ses som en framgång för den grekiska regeringen, men frågor kvarstår.