Hoppa till huvudinnehåll

Thomas Piketty

 • Kolumn: Kapitalismen är inte död, den bara luktar lite konstigt

  08.12.2019 Ekonomi

  Hård kritik mot kapitalismen av kapitalisterna själva.

  Marknaden fungerar inte, hävdar kända ekonomer i sin kritik av kapitalismen. Samtidigt ser vi fenomen som noll- och till och med minusränta. Varför har vi inte en starkare återhämtning efter flera år av låg ränta? Det finns nog inte en enda ekonom som kan besvara den frågan, säger Mikael Juselius på Finlands Bank.

 • För tio år sedan skulle det ha varit gladare miner inför stormaktsledarnas toppmöte, nu har Finland och världen förändrats - Tuomioja: "Idag har vi en och en halv oförutsägbar ledare"

  09.07.2018 Inrikes

  Trumps och Putins möte skapar också oro.

  Under kalla kriget skulle ett möte mellan ledarna av USA och Sovjet ha varit mindre kontroversiellt än vad mötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin är idag. Det säger Erkki Tuomioja, som följt med utrikespolitiken i över femtio år.

 • 1890: När invandrarna var vi

  08.10.2015 Vetenskap

  Harvardprofessor om svårigheter som går att övervinna.

  Dagens situation, med allt större sociala orättvisor och en aggressiv samhällsdebatt, är ingenting nytt. USA, där snacket går i samma banor som hos oss just nu, var i samma situation 1890-1900, och tog sig ur det som en vinnare, säger Harvardprofessorn Robert Putnam.

 • Rika har blivit rikare – Finland följer Pikettys teori

  04.02.2015 Inrikes

  Lämpligt inför riksdagsvalet kommer forskare som står socialdemokraterna och facket nära ut med en bok om välfärdssamhället och ekonomin. Boken ifrågasätter många av de rådande uppfattningarna om möjligheten att bevara välfärdssamhället.

 • Piketty tackar nej till fransk utmärkelse

  01.01.2015 Utrikes

  Den berömde franske ekonomen Thomas Piketty vill inte ta emot Frankrikes högsta utmärkelse, Hederslegionen. Läs också: Genväg till Thomas Pikettys värld

 • Genväg till Thomas Pikettys värld

  11.08.2014 Ekonomi

  På våren drabbades världen av Piketty-feber. ”Alla” visade plötsligt intresse för en nationalekonomisk bok på 695 sidor om tillväxten och fördelningen av kapital- och löneinkomster. Boken är Thomas Pikettys Capital in the Twenty-First Century. Nu finns ett svenskt sammandrag av boken. Caj Rönning har läst den.

 • Piketty får kritik

  13.06.2014 Inrikes

  Den till skyarna upphöjda franska nationalekonomen Thomas Piketty har inte kommit undan kritik. Han har kritiserats för användningen av data och för sina tolkningar och prognoser. Också teoretisk kritik har förekommit bland akademiska ekonomiforskare

 • Slopa inte arvsskatten, säger känd nationalekonom

  12.06.2014 Inrikes

  Den franske ekonomiprofessorn Thomas Piketty har seglat upp som något av en rockstjärna bland nationalekonomer. Alla tycks snacka om Piketty och hans forskning om den ökande ojämlikheten. Piketty besökte Helsingfors på torsdag.

 • Financial Times: Många fel i Pikettys bok

  24.05.2014 Utrikes

  Den franska ekonomen Thomas Pikettys uppmärksammade teori om att de rika blir rikare håller inte. Det hävdar tidningen Financial Times som har granskat de uppgifter som Pikettys teori grundar sig på.