Hoppa till huvudinnehåll

M. A. Numminen

 • Mauri Antero Numminen sjunger provokativ underground och trallvänliga barnlåtar med en karaktäristiskt gnällig röst

  12.03.2020 Arkivet

  Den tvåspråkiga artisten provocerar och gläder!

  Mauri Antero Numminen har sjungit barnvisor och sånger som Rundradion förbjudit, jagat bort en hel cirkussamling publik med sin maskinmusik och charmat människor världen över. M.A. Numminen har ofta sjungit och uppträtt på svenska. Här får du se och lyssna på hans speciella röst och finurliga svenska texter.

 • Hector: Jag skulle vara snällare och sundare om jag fick leva om mitt liv

  12.11.2017 Kultur och nöje

  Hector om sina demoner och svagheter.

  Många av de dekadenta hårdrockarna bleknar i jämförelse med det liv som artisten Hector har levt. I den nyutkomna biografin erkänner han öppet de problem han har haft med både droger och alkohol.

 • Peter Lüttge: Hur den finlandssvenska musiken hjälpte mig att bli finlandssvensk

  21.09.2017 Kultur och nöje

  Musik kan ha en avgörande betydelse vid integrationen.

  Assimilation sker först och främst via språket. Men också musiken kan ha en avgörandet betydelse. Att lyssna på finlandssvenska låtar kan mycket väl vara ett sätt att påskynda integrationen.

 • Barn reagerar på finlandssvensk musik

  22.11.2016 Familj

  Tre barn lyssnar på gammal finlandssvensk musik

  Rebecka Kaseva (12 år), Johan Peitsalo (13 år) och Bertha Simojoki (13 år) är inte speciellt insatta i finlandssvensk musik så Svenska Yle lät dem lyssna på gamla låtar och kommentera dem.

 • M. A. Numminen: Jag är ett evigt barn

  11.11.2016 Titta och lyssna

  En av våra mest folkkära artister berättar om sitt liv.

  När M. A. Numminen var ung berättade en god vän att när han fyller trettio kommer ålderskrisen att slå till. Alla som fyller trettio år fylls av en stor fruktan för döden. Så han var beredd på det värsta när 30-årsdagen närmade sig – men inget hände.

 • M.A.Numminen: Jag kopplar av med metafysik

  27.06.2016 Vega

  Finns Gud, och vilken är människans plats i universum?

  När M.A. Numminen behöver koppla av ordentligt, slänger han sig i soffan på sommarstugan och läser Heideggers bok Vara och Tid.

 • Här är Vegas sommarpratare 2016

  07.06.2016 Vega

  Listan på de 40 är klar. Vem är du nyfiken på?

  Den här sommaren är det tydligt att många av våra sommarvärdar har berörts av världsläget, men också det som pågår här på hemmaplan.

 • Musiktest: Vad heter M.A. Numminen och vem sjunger i Florence + The Machine?

  15.04.2016 Kultur och nöje

  Radio Vegas musiktest!

  Radio Vegas musiktest! Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng!

 • Han spelade upp samlag i radio och fick sparken

  11.02.2016 Kultur och nöje

  Han är en tusenkonstnär som delar publiken i två läger.

  MA Numminen har alltid vurmat för det finlandssvenska och han har alltid delat publiken i två läger. Det finns de som byter radiokanal genast då han öppnar munnen och de som älskar honom för hans dråpliga versioner av tyska schlagers och svenska mellolåtar.

 • We Jazz livar upp i decembermörkret

  07.12.2015 Kultur och nöje

  We Jazz bjuder på konserter och jazzperformanser i en vecka

  We Jazz-festivalen bjuder på konserter och jazzperformanser i en veckas tid runt om i Helsingfors

 • Sommarquiz: Tango

  08.07.2015 Kultur och nöje

  Fem snabba frågor om tango - hur många rätt får du?

  I dag inleds Tangomarkkinat i Seinäjoki. Men när ordnades Tangomarkkinat för första gången? Och vilken internationellt känd sångare har framfört en version av "Satumaa"? Gör vårt sommarquiz!

 • Främmande östliga rockfåglar

  26.03.2015 Yle Fem

  Vad får finländska artister att slå igenom i Sverige?

  Musiknationen Sverige har varit branschledande i mer än 40 år och ABBAs gyllene fotspår ut i världen har vandrats av band som Roxette och Europe. I Finland valde man däremot att fokusera mer på den inhemska scenen. Vägen västerut har för våra artister varit både svår och givande.

 • Fira Nordens Dag med en sång eller nio

  23.03.2015 Musik

  Förslag på en gemensam låt för hela Norden.

  "Jag vill leva jag vill dö i Norden". Om Norden hade en gemensam nationalaktig sång kunde den frasen från Sveriges nationalsång gott ingå där. Men i väntan på ett dylikt stycke musik kommer här några mer eller mindre seriösa förslag på en låt för hela Norden.

 • Till barndomens musik

  12.03.2015 Arkivet

  Minnets musik.

  Ett av mina tidigaste musikminnen: Mina föräldrar spelar den underliga Emma Numminen. Personen har otäck röst och låter som en gnällig man. Men de vuxna tycker det är roligt. Ida går tillbaka till barndomens musik

 • Ole Holmberg var Rundradions musikentusiast

  12.02.2015 Arkivet

  Ole Holmberg älskade musik och motorcyklar. Han brann för konserter och festivaler. Och skivor. En plats som stod honom varmt om hjärtat var Rundradions skivarkiv.

 • M. A. och gummibollen valdes till värsta låten

  17.04.2014 Vega

  På onsdag kväll fokuserade vi i Radio Vega på den värsta låten. Ni lyssnare fick en vecka på förhand nominera värstingar och av dem plockade vi ihop en lista på elva låtar som man kunde rösta på. Drygt 700 röster kom in.

 • Absurd resa längs Finlands våldsammaste gata

  13.12.2013 Titta och lyssna

  Dokumentären Längs Helsingegatan är en humoristisk och absurd dokumentär med många överraskningar om Helsingfors och Finlands våldsammaste gata, Helsingegatan, sedd med M.A.Numminens och hans vänners ögon. M.A.Numminen är i dokumentären en stadsguide, som utifrån spårvagn nummer 8 berättar om Helsingegatans skeden för en svensk turistgrupp.

 • M. A. Numminen: Med min kvinna i Riksdagshusets park

  12.03.2010 Arkivet

  "...på offentlig plats gick vi givetvis inte lika långt..."

  Mauri Antero sjunger väldigt gärna tango. En av hans mest älskade tangor, men också en provokativ sådan är Med min kvinna i Riksdagshusets park.

 • M. A. Numminen sjunger och talar

  12.03.2010 Arkivet

  M.A. Numminen har ofta sjungit och uppträtt på svenska

  M.A. Numminen har ofta sjungit och uppträtt på svenska. Här får du se och lyssna på Mauri Anteros speciella röst och hans finurliga svenska texter.

 • M. A. Numminen: När jag spelar på mitt dragspel

  11.03.2010 Arkivet

  M. A. Numminen och Pedro Hietanen sjunger barnvisor med Minervaskolans musikklass. Här sjunger de en mycket älskad sång från Uspenskijs Krokodilen Gena.

Sidor