Hoppa till huvudinnehåll

Keplerteleskopet

 • Ridå för Nasas planetdetektiv: Det otroligt produktiva rymdteleskopet Kepler har gjort sitt

  01.11.2018 Vetenskap

  Upptäckte mer än 2 600 planeter under nio år i rymden.

  Under sina nio år i rymden bidrog Keplerteleskopet till upptäckandet av mer än 2 600 planeter i andra solsystem, så kallade exoplaneter. I tisdags stängdes Kepler då bränslet tog slut. Men datan från teleskopet kommer att sysselsätta forskarna i många år ännu.

 • Den första månen utanför solsystemet kan ha upptäckts

  04.10.2018 Utrikes

  Handlar om en himlakropp på 8 000 ljusårs avstånd från oss.

  Forskare tror sig ha hittat den första exomånen - alltså en måne som kretsar kring en planet utanför vårt solsystem. Det handlar om en himlakropp på cirka 8 000 ljusårs avstånd från jorden.

 • Hopp om liv på nyupptäckt planet "bara" 40 ljusår från oss

  20.04.2017 Utrikes

  Det bästa hoppet hittills för liv i rymden.

  Astronomer har upptäckt en ny planet som utgör det bästa hoppet hittills för liv i rymden utanför vårt solsystem. Planeten kretsar runt en stjärna kring 40 ljusår bort. Det ses som relativt nära vårt eget solsystem.

 • Varför blinkar du, lilla stjärna där?

  11.01.2017 Vetenskap

  Vad, eller vem, är det som får den här stjärnan att blinka?

  Tabbys stjärna är inte som någon annan stjärna vi känner till. Med oregelbundna mellanrum dämpas dess ljus och det hela pågår i några timmar, och sedan lyser den som vanligt igen. Vad - eller rentav vem - är det som åstadkommer det här? Nu finns det igen en ny hypotes om saken.

 • Nasa hittade planet som liknar jorden

  23.07.2015 Utrikes

  Upptäckten gjordes med hjälp av ett teleskop i rymden.

  USA:s rymdstyrelse Nasa har med hjälp av sitt Keplerteleskop hittat en planet som möjligen är den planet som påminner mest om jorden. Planeten är enligt Nasa Jordens "större och äldre" kusin.

 • Jordlik planet upptäcktes i avlägset solsystem

  07.01.2015 Utrikes

  Astronomer har hittat åtta nya exoplaneter i solsystem långt borta. En av dem tar sannolikt över titeln som den mest jordlika utomjordiska värld som hittills upptäckts.