Hoppa till huvudinnehåll

Herman Lindqvist

 • Kommentar: Äntligen en finlandssvensk bland De Aderton!

  12.02.2019 Kultur och nöje

  Tua Forsström blir en stor tillgång för Svenska Akademien

  Jag är övertygad om att Tua Forsström med sin poetiska och språkliga renhet, styrka och höghet kommer att vara en tillgång för Svenska Akademien, konstaterar Svenska Yles litteraturredaktör Marit Lindqvist.

 • Herman Lindqvist hedersdoktor vid ÅA - "en stor ära och glädje"

  27.05.2016 Åboland

  "En sorts höjdpunkt i livet."

  I dag, fredag, promoveras Herman Lindqvist till politices hedersdoktor vid Åbo Akademi. - Jag betraktar det som en sorts höjdpunkt i livet, säger Lindqvist.

 • Doktorspromotion vid Åbo Akademi

  27.05.2016 Åboland

  Åbo Akademi avrundar läsåret med promotion.

  Åbo Akademi avrundar läsåret med att promovera 72 doktorer, 14 hedersdoktorer och en jubeldoktor i dag, fredag.

 • Stormakten Sveriges drömmar om kolonier

  29.12.2015 Kultur och nöje

  Herman Lindqvist skriver om svenska kolonier.

  Nya Sverige, Cabo Corso, Saint-Barthélemy och Guadeloupe – fyra kolonier som Sverige hade under 1600-1800-talet. Herman Lindqvist skriver om en stormakt som ville spänna musklerna och slåss med de stora pojkarna.

 • Stjärnfylld bokmässa i Åbo

  02.10.2015 Åboland

  Många framstående svenska författare gästar bokmässan i Åbo.

  Under fredagen inleds den internationella bokmässan i Åbo. Årets temaland på mässan är Sverige och många framstående svenska författare är på plats på mässan som pågår till och med söndag.

 • Herman Lindqvist är spontan både på gott och ont

  23.05.2015 Titta och lyssna

  Han är journalist och författare som gillar Finland.

  Han har är journalist och författare och har skrivit tiotals omtyckta historiska romaner som han tidvis fått mycket kritik för. Men på de senaste åren har hans namn dykt upp på löpsedlarna av helt andra orsaker.

 • Finlands och Sveriges förflutna väcks till liv

  18.11.2014 Åboland

  Vilka myter och missuppfattningar skapades i sveariket före 1800-talet? Herman Lindqvist återvänder till Åbo för att diskutera Finland och Sveriges gemensamma historia.

 • Herman Lindqvist fortsätter upplysa svenskar om Finland

  09.10.2014 Österbotten

  Författaren och populärhistorikern Herman Lindqvist är på turné i Österbotten för att prata om sin bok När Finland var Sverige. I femtio år har hans missionsuppdrag varit att informera svenskarna om Finland.

 • Herman Lindqvist i studion

  08.10.2014 Österbotten

  Klockan 08:40 på torsdagen dyker han upp i etern, Herman Lindqvist. Då är han på besök i Vegastudion i Vasa för att diskutera sin bok "När Finland var Sverige"

 • Så jag började tala finlandssvenska

  04.07.2014 Vega

  - Längtan har gått som en röd tråd genom hela mitt liv, ungdomens längtan efter äventyr, kärlek och resor förde mig långt berättar Herman Lindqvist i sitt sommarprat.

 • Här är Vegas sommarpratare 2014

  03.06.2014 Vega

  I årets sommarprat åker vi från efterfester i Hollywood till sjuttiotalets militärkupp i Chile. Vi blickar ut över åkrar i Palvis och rymmer från barnhem i Sibbo. Låt oss presentera de fyrtio modiga som bjuder på sin berättelse i sommar.

 • Språkdebatten beror ofta på okunskap

  10.03.2014 Åboland

  Populärhistorikern Herman Lindqvist är oroad över hur lite finländarna och svenskarna egentligen vet om Sveriges och Finlands gemensamma historia.

 • När Finland var Sverige

  14.10.2013 Kultur och nöje

  Varför vet svenskar så lite om Finlands historia och finnar så lite om Sveriges? Trots att Finland och Sverige var samma land i sjuhundra år, verkar kunskapen om vår gemensamma historia vara olovligt bristfällig.

 • Herman Lindqvist

  08.09.2006 Arkivet

  En av Sveriges kanske mest kända historiker.

  En av Sveriges kanske mest kända historiker dyker upp i det här avsnittet av "Bettina S". Herman Lindqvist har gjort historia både tillgängligt och intressant för de stora massorna.