Hoppa till huvudinnehåll

Freie Demokratische Partei (FDP)

 • Merkel återväljs till Tysklands kansler för fjärde gången – inget är ändå som förr

  14.03.2018 Utrikes

  En ny tysk regering svärs in på onsdagen.

  Ett knappt halvår efter det tyska valet kommer förbundsdagen i dag onsdag att välja Angela Merkel till kansler för fjärde gången. Även om regeringssamarbetet mellan Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna fortsätter, är det mesta helt annorlunda än förr.

 • Alla har väl rätt till regeringsbekymmer

  23.12.2017 Utrikes

  Tysk regeringsbildning måste få ta tid.

  Sedan valet för snart tre månader sedan försöker man i Tyskland få ihop en ny regering. Det går mycket långsamt och resultatet är allt annat än klart. En situation som nödvändigtvis inte alls är skadlig för landet rapporterar vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom.

 • Merkel vill inte leda minoritetsregering - regeringspusslet omöjligt?

  20.11.2017 Utrikes

  Merkel föredrar nyval.

  Regeringsbildningen i Tyskland ser ut att bli allt svårare. Socialdemokraterna håller fast vid att man inte vill samarbeta med Angela Merkels kristdemokrater. Den tyska presidenten uppmanar däremot partierna att försöka nå en lösning. Merkel gör också klart att hon inte ämnar leda en minoritetsregering.

 • Kommentar: Regeringsplanerna i kras – vad nu Angela?

  20.11.2017 Utrikes

  De tyska regeringssonderingarna misslyckades.

  Efter de strandade regeringssonderingarna i Tyskland är frågetecknen många. Ingen kan i det här skedet säga hur det kommer att gå vidare efter att sonderingarna mellan kristdemokrater, liberaler och gröna i natt misslyckades. En politisk kris som bara kan lösas med nyval?

 • Regeringsförhandlingarna bröt samman - tyskt nyval hotar

  20.11.2017 Utrikes

  Regeringssonderingar rann ut i sanden.

  Den politiska krisen är ett faktum. Efter långa och svåra regeringssonderingar blev det i natt klart att Tyskland knappast kommer att få en regering bestående av kristdemokrater, liberaler och de gröna. Landet kan nu stå inför nyval.

 • Avgörande dag i tysk regeringsbildning

  16.11.2017 Utrikes

  Samarbetsvilja mellan kristdemokrater, liberaler och gröna?

  Knappa två månader efter förbundsdagsvalet i Tyskland är det fortfarande oklart hur den framtida regeringen kommer att se ut. I dag borde det ändå klarna om de pågående sonderingarna överhuvudtaget leder till egentliga regeringsförhandlingar.

 • Merkel vid klimatmötet: Vad säger hon om kolkraften?

  15.11.2017 Utrikes

  Tyskland når inte de egna utsläppsmålen.

  Vid det internationella klimatmötet i Bonn i Tyskland riktas blickarna idag mot förbundskansler Angela Merkel, då hon tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron besöker mötet.

 • Tyskland får vänta på ny regering - delstatsval lamslår så gott som all politik just nu

  09.10.2017 Utrikes

  Svåra regeringsförhandlingar drar ut på tiden.

  Ett par veckor efter förbundsdagsvalet i Tyskland står landet egentligen inte alls närmare att få en ny regering. Att det tar så länge innan regeringsförhandlingar ens kan inledas hänger bland annat ihop med ett annat val.

 • Analys: Högerpopulister i tyska förbundsdagen – en våg av frustration

  25.09.2017 Utrikes

  Mycket diskussion om populisterna i parlamentet.

  I Tyskland vaknar man idag upp till en ny politisk verklighet. För första gången sitter ett stort ställvis högerradikalt parti i den tyska förbundsdagen.

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  25.09.2017 Utrikes

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Förbundsdagsvalet: Få regeringsalternativ möjliga för Merkel

  25.09.2017 Utrikes

  Valresultatet "en politisk jordbävning"

  Tyskland vaknade i dag till en ny politisk verklighet. I gårdagens val tog sig det högerpopulistiska Alternative für Deutschland med buller och bång in i förbundsdagen.

 • Tyskland går till val – Merkel och kristdemokraterna solklara favoriter

  24.09.2017 Utrikes

  Första prognoser presenteras klockan 19.

  Tyskland väljer i dag en ny förbundsdag. Vallokalerna öppnade klockan nio finsk tid. De första prognoserna kring valresultatet väntas klockan 19.

 • Tyska valet: Merkel på väg mot fjärde seger

  18.09.2017 Utrikes

  Högerpopulister tar plats i förbundsdagen.

  Med en knapp vecka kvar till det tyska förbundsdagsvalet verkar mycket redan avgjort. Enligt opinionsmätningarna går den sittande förbundskanslern Angela Merkel och hennes kristdemokrater mot en klar valseger. Hur en ny tysk regering kan se ut är ändå en öppen fråga.

 • Tyska valet: Intresset riktas mot plats tre

  09.09.2017 Utrikes

  Ingen ser ut att kunna hota Merkel.

  Kort inför det tyska förbundsdagsvalet verkar det mesta redan vara avgjort. Då ingen på allvar tycks kunna utmana förbundskansler Angela Merkel riktas blickarna nu mot de mindre partierna.

 • Tyska socialdemokrater: Skattesänkningar ska locka väljare

  24.06.2017 Utrikes

  Slår fast valprogram på söndag.

  I Tyskland frågar sig många om socialdemokraten Martin Schulz ännu kommer att kunna vända den rådande trenden. I det här skedet talar nämligen inte mycket för att han på allvar ska kunna utmana Angela Merkel i det kommande förbundsdagsvalet.

 • Tysklands förre förbundspresident Walter Scheel död

  24.08.2016 Utrikes

  Scheel en av de ledande FDP-politikerna under efterkristiden

  Västtysklands förre utrikesminister och förbundspresident Walter Scheel är död. Scheel avled i dag i en ålder av 97 år, uppger hans parti, liberaldemokratiska FDP.

 • Guido Westerwelle är död

  18.03.2016 Utrikes

  Westerwelle var Tysklands utrikesminister 2009-2013.

  Tysklands tidigare utrikesminister Guido Westerwelle är död. 54-åriga Westerwelle avled på fredagen i Köln. Han led av leukemi.

 • Ödesval för tyska liberaler

  31.03.2014 Utrikes

  För de tyska liberalerna kommer Europavalet i maj att vara något av ett ödesval. Det traditionsrika partiet försöker sig som bäst på en nystart efter det för partiet katastrofala förbundsdagsvalet i höstas.