Hoppa till huvudinnehåll

Afrikanska unionen

 • Över 50 döda efter bombattentat i Mogadishu

  10.11.2018 Utrikes

  Terrorgruppen al-Shabaab har tagit på sig dådet.

  Åtminstone 50 personer dog på fredag kväll, då tre bilbomber detonerade utanför ett hotell i centrala Mogadishu. Gärningsmän ska också ha öppnat eld efter explosionerna. Enligt parlamentets talman hade de uttryckligen civila personer som mål.

 • EU, Afrika och FN överens – migranter ska evakueras undan slavhandlarna i Libyen

  30.11.2017 Utrikes

  Macron: Militära insatser mot slavhandlarna.

  De största EU-länderna, fem afrikanska länder och FN har enats om att sätta stopp för slavhandlarna i Libyen. Dessutom ska de migranter som sitter fast i slavhandlarnas läger evakueras.

 • Unga på agendan när EU och Afrika möts i dag: "Korruptionen slukar EU:s bidrag"

  29.11.2017 Utrikes

  Unga i Elfenbenskusten befarar ett toppmöte med "tomma ord".

  Hur ska man skapa jobb och framtidsutsikter för Afrikas unga, det är temat när Afrika och Europa möts i Elfenbenskusten på onsdagen. Yle Nyheter har talat med unga ivorianer.

 • Bilbomber krävde dödsoffer i Mogadishu

  28.10.2017 Utrikes

  Åtminstone den ena explosionen var ett självmordsdåd.

  Två bilbomber har dödat minst 17 personer i Somalias huvudstad Mogadishu bara två veckor efter att ett förödande bombattentat krävde över 350 dödsoffer i staden.

 • Våldet återvände till lilla Burundi

  31.01.2017 Utrikes

  Burundierna flyr än en gång till grannländerna.

  I det lilla landet Burundi nästan mitt i Afrika, mindre än norra Österbotten men med tio miljoner invånare, ökar våldet med oroväckande styrka. Regimen anklagas av såväl FN som av flera människorättsorganisationer för att mörda oppositionella, och mer än 300 000 burundier har nu flytt landet.

 • Internationella brottmålsdomstolen knakar i fogarna – “Afrika har fått nog av att ingen lyssnar”

  29.10.2016 Utrikes

  Afrika är trött på att FN:s säkerhetsråd leker världspolis.

  Att man inte undersöker krigsbrott i till exempel Syrien är en öm punkt för flera afrikanska länder. De är trötta på att FN:s säkerhetsråd och USA leker världspolis men inte själv tar ansvar för krigsbrott.

 • Obama: Ingen ska sitta som president för evigt

  28.07.2015 Utrikes

  Obama talade inför Afrikanska unionen.

  USA:s president Barack Obama fördömde under sitt tal inför Afrikanska unionen de afrikanska ledare som vägrar att avstå från sin makt. Enligt Obama borde ingen sitta som president för evigt och sade att han själv ser fram emot tiden efter sin andra presidentperiod.

 • Mugabe leder Afrikanska Unionen

  30.01.2015 Utrikes

  De afrikanska ländernas samarbetsorganisation Afrikanska Unionen har valt Zimbabwes president Robert Mugabe till ny ordförande. Den 90-årige Mugabe anses i väst vara en despot som har skrotat demokratin i Zimbabwe.

 • Upptrappad kamp mot Boko Haram

  30.01.2015 Utrikes

  Afrikanska Unionen ökar sina insatser mot terrorgruppen Boko Haram i Nigeria. Boko Haram har utfört allt värre attacker den senaste tiden.

 • Demonstration mot militärstyret i Burkina Faso

  02.11.2014 Utrikes

  I Burkina Faso meddelar oppositionen att den inte godkänner det nya militärstyret. En demonstration mot militärstyret ska i dag ordnas i huvudstaden Ouagadougou.

 • Självmordsbombare dödade 12 i Somalia

  08.09.2014 Utrikes

  12 människor dog och 27 skadades utanför Mogadishu när en bil fullastad med sprängämnen körde in i en konvoj med sodlater från Afrikanska Unionen.

 • Afrika ska få gemensam ebolastrategi

  04.09.2014 Utrikes

  Afrikanska Unionen håller krismöte med anledning av ebolaepidemin. Målet är att komma överens om en gemensam ebolastrategi för hela kontinenten.