Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges riksbank

 • Stefan Ingves fortsätter leda svenska riksbanken

  29.09.2017 Utrikes

  Kronan tappade i värde direkt efter beskedet.

  I Sverige har riksbanksfullmäktige förlängt Stefan Ingves mandat som chef för Riksbanken med fem år. Finlandsfödde Ingves har lett Riksbanken de senaste 12 åren.

 • Experter tror Ingves ryker från svenska Riksbanken

  15.05.2017 Österbotten

  Stefan Ingves får C i medelbetyg på skalan A till F.

  Närpesbördige Stefan Ingves ryker och ersätts av statssekreterare Karolina Ekholm som chef för Sveriges riksbank, enligt en enkät som den svenska nyhetsbyrån TT gjort bland experter. Betyget för Stefan Ingves två mandatperioder på snart tolv år som riksbankschef spretar rejält.

 • 91-åring sparade 108 000 kronor – sedlarna för gamla för banken

  30.12.2016 Utrikes

  Banken vägrar lösa in pengarna.

  En 91-årig kvinna i Sverige sparade 108 000 kronor, motsvarande över 11 000 euro i sin byrålåda. Men banken vägrar lösa in sedlarna eftersom de blivit alldeles för gamla, skriver SVT.

 • Ekonomipriset går till finländaren Bengt Holmström och Oliver Hart

  10.10.2016 Utrikes

  De visar hur kontrakt kan lösa intressekonflikter.

  Ekonomipriset - Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne - tilldelas i år finländaren Bengt Holmström och Oliver Hart. De belyser i sin forskning hur kontrakt kan bidra till hantering av intressekonflikter.

 • Dags att sälja bort gamla kronor - snart är det för sent

  28.06.2016 Inrikes

  Gamla 20-, 50- och tusenkronorssedlar kan växlas hela juli.

  Om du har gamla svenska kronor hemma i skrivbordslådan är det dags att spendera eller sälja dem. Flera sedlar blir ogiltiga vid månadsskiftet och i Finland måste de senast bytas ut inom juli månad.

 • Banker tvistar om sedelbytet i Sverige

  18.06.2016 Utrikes

  Ingen vill stå för kostnaderna för bytet.

  De svenska bankerna tvistar om vem som ska stå för kostnaderna för sedelbytet. Sedlar i valörerna 20, 50 och 1 000 kronor ska nu växlas in - de blir ogiltiga från och med den sista juni.

 • Ekonomipriset till Angus Deaton

  12.10.2015 Utrikes

  Konsumtion och fattigdom gav ekonominobel.

  Konsumtion och fattigdom gav ekonominobel.

 • Gratis pengar till alla – en väg ut ur krisen?

  04.10.2015 Inrikes

  En utbetalning till alla skulle få fart på ekonomin.

  Om alla plötsligt skulle få flera hundra euro på sina konton skulle ekonomin stimuleras. Nationalekonomer överväger alternativet på allvar för att öka sysselsättningen och tillväxten i Europa, Japan och USA.

 • Sverige: Överraskande sänkning av styrräntan

  02.07.2015 Utrikes

  Krisen i Grekland viktig anledning till räntesänkningen.

  Sveriges Riksbank sänker sin styrande ränta från -0,25 till -0,35 procent. Krisen i Grekland i kombination med inflationsmålet uppges vara den viktigaste anledningen till den överraskande sänkningen.

 • Riksbanken i Sverige sänker sin minusränta ytterligare

  18.03.2015 Utrikes

  Riksbanken anser att det behövs mer expansiv penningpolitik

  Sveriges riksbank sänker reporäntan ytterligare och ökar köpen av statspapper. Riksbanken anser att det behövs mer expansiv penningpolitik.

 • Negativ ränta – en ny trend?

  21.02.2015 Utrikes

  I många länder har centralbanken infört negativ ränta för bankerna. Men kan det leda till att också vanliga kunder måste betala för att deponera pengar i banken? I princip kan det hända men bankerna kommer att undvika det för att inte tappa kunder.

 • Sveriges riksbank inför minusränta

  12.02.2015 Utrikes

  Riksbanken i Sverige sänker reporäntan från 0 till minus 0,1 procent, i och med det blir räntan negativ för första gången i Sveriges historia.

 • Nollränta i Sverige

  28.10.2014 Utrikes

  För första gången någonsin sänker Riksbanken i Sverige sin styrränta till noll procent. Med den oväntat stora sänkningen vill Riksbanken få priserna att börja stiga.

 • Kraftig räntesänkning i Sverige

  03.07.2014 Ekonomi

  Sverige beslöt på torsdagen sänka sin viktigaste styrränta för att få fart på inflationen. Bankens direktion röstade ned centralbankschefen, vilket aldrig tidigare skett. Kronans värde sjönk gentemot euron.

 • "Riksbanken ökar arbetslösheten"

  28.11.2013 Ekonomi

  Sveriges riksbank får hård kritik för sin penningpolitik. Kritikerna har hittills funnits på hemmaplan, men nu har också kända utländska nationalekonomer hakat på kritiken.

 • Riksbanken sänkte reporäntan

  11.02.2009 Ekonomi

  Riksbanken i Sverige har sänkt sin styrränta, den så kallade reporäntan, till 1 procent. Det innebär en sänkning med en hel procentenhet.