Hoppa till huvudinnehåll

luftfartyg

 • Vill du sväva ovan molnen? I Nasas framtidsvision är det just det vi gör – på Venus

  23.10.2018 Vetenskap

  I Nasas konceptstudie svävar vi på moln ovanför Venus.

  Att mänskligheten en vacker dag sätter sin fot på Mars tycks vara mer eller mindre oundvikligt. Men medan de flesta tittar längtande mot den Röda planeten så finns det de på Nasa som skådar åt andra hållet: mot Venus. Egentligen är Venus rena rama helvetet. I konceptstudien HAVOC ingår ändå luftskepp som svävar högt uppe, ovanpå Venus tjocka molntäcke. Där är förhållandena inte så illa alls.

 • Essä: Håller människans dröm om att flyga på att bli en mardröm?

  09.09.2018 Kultur och nöje

  Läs om flygandets historia från antiken till idag.

  Flyger vi som antikens Ikaros som störtade då han flög för nära solen? En berättelse om allt mellan flygdrömmar, historiska luftfarkoster och klimatkris.

 • Video: Luftskepp kraschade och fattade eld mitt under US Open

  16.06.2017 Sport

  Piloten uppges ha klarat sig med svåra brännskador.

  En dramatisk olycka skakade den första dagen av US Open. Ett luftskepp fattade eld, kraschade och exploderade nära spelplatsen. Piloten fick svåra brännskador och fördes till sjukhus.

 • Ny jätteluftfarkost gjorde premiärflygning

  19.08.2016 Utrikes

  Kan vara både bemannad och obemannad.

  En ny sorts luftfarkost - skapad med hjälp av den teknologi som används i både flygplan och helikoptrar - har rest på sin jungfrutur. Resan inleddes i onsdags i Storbritannien.

 • Drönare hjälpredor vid solkraftverk

  16.05.2016 Vetenskap

  En multikopter kan upptäcka defekta solpaneler.

  Drönarna har blivit vanligare och också flugit in på forskningens område. Vi lyfter fram tre forskningsexempel där den lilla helikoptern spelar en avgörande roll.

 • Var får du flyga med din drönare?

  19.12.2015 Mat och fritid

  En kort genomgång av Trafis senaste regler för drönare.

  Fjärrstyrda luftfarkoster, eller drönare till vardags, har blivit allt vanligare. Inte bara som ett redskap för att filma, utan även som hobby.

 • Skärpta regler för drönare i höst

  12.09.2014 Inrikes

  Att flyga med civila drönare i tät bebyggelse och över publikhav kommer snart att vara förbjudet. Under hösten kommer trafiksäkerhetsverket Trafi med nya regler angående drönarna, och i november väntas luftfartslagen förnyas.

 • Drönare är framtidens melodi

  15.05.2014 Huvudstadsregionen

  Drönare, eller obemannade luftfarkoster, blir allt vanligare. I framtiden kan de leverera vår pizza till dörren, men innan det behövs tydliga bestämmelser för hur de får användas för att garantera säkerheten.