Hoppa till huvudinnehåll

Heinrich Himmler

 • Finland stängde dörrarna redan 1938 - Familjen Kollman hörde till de judar Finland utvisade

  20.04.2019 Kultur och nöje

  Åtta judiska flyktingar deporterades från Finland.

  Tidigt på morgonen den 6 november 1942 sänder Finlands statspolis iväg åtta judiska flyktingar med s/s Hohenhörn till Tallinn, och därifrån till Auschwitz. Bland dem finns Georg, Janka och ettåriga Franz Olof Kollman. De har nu fått tre snubbelstenar med sina namn ingraverade utanför hemmet vid Munksnäs allén. Men vem var de? Det här är deras berättelse.

 • Petter Lindberg: Man kan knappt tro att det är sant – Yrjö von Grönhagen klår alla fiktiva äventyrare

  25.03.2018 Kultur och nöje

  Han var äventyrare i Tredje riket och vän med Himmler.

  Yrjö von Grönhagens liv är som ur en äventyrsroman. År 1935 träffade han naziledaren Heinrich Himmler och fick ett anbud han inte kunde tacka nej till.

 • Vem var den finske äventyraren som lurade naziledaren Heinrich Himmler och hela världen?

  21.03.2018 Kultur och nöje

  Yrjö von Grönhagen spelade sitt liv med glans.

  I början av 30-talet drömde Yrjö von Grönhagen om att bli filmstjärna i Paris, men när framgångarna uteblev började han fotvandra mot Finland. Av en händelse hamnade han i Berlin, träffade naziledaren Heinrich Himmler och fick av honom i uppdrag att leta efter de ariska rötterna i Karelen. Vem var den finske mannen som blev vän med en av Tredje rikets mäktigaste män? Vem var Yrjö von Grönhagen?

 • Krigsslutet 1945: Lova att du skjuter dig!

  11.05.2015 Utrikes

  En självmordsepidemi spred sig som en löpeld i Tyskland.

  Det är ett fenomen som det har talats tyst om. Under de sista veckorna av det andra världskriget kom det till en regelrätt självmordsepidemi bland tyskar som av olika anledningar inte stod ut med det tyska nederlaget. En nyutkommen bok tar fasta på vad som egentligen hände.

 • Så tog kriget slut - dag för dag

  06.05.2015 Utrikes

  Intressanta detaljer vid sidan av det stora skeendet

  I vår är det 70 år sedan andra världskriget tog slut i Europa. Men striderna upphörde inte tvärt med Hitlers självmord eller Tysklands kapitulation - här följer en massa intressanta detaljer kring krigets sista veckor...

 • Får man använda glasögon utan styrka?

  14.03.2014 Kultur och nöje

  Stefan, kan jag använda mig av glasögon utan styrka? Jag tycker själv att jag ser bättre ut med glasögon än utan, men är det ett etikettsbrott? Jag upplever att mitt barnsliga ansikte gör att folk inte tar mig på allvar, glasögon kunde hjälpa. (Jag har ingen skäggväxt.) Johan, Vasa.