Hoppa till huvudinnehåll

avfolkning

 • Flyktingar flyttar bort från Hangö

  28.01.2017 Västnyland

  Alla flyktingar som fått asyl har flyttat bort från Hangö.

  Alla asylsökade som kommit till Hangö och fått asyl i Finland har flyttat till annan ort. Huvudstadsregionen, utbildning och jobb lockar.

 • Debutroman om vildsvin i avfolkningsbygd

  29.09.2016 Kultur och nöje

  Hannah Lutz skriver om vildsvin i den småländska skogen.

  Ekenäsbördiga Hannah Lutz debuterar med en berättelse om vildsvin och ensamma människor i en småländsk avfolkningsbygd.

 • Turisterna ersätter trålfisket på Hitis 1968

  02.03.2016 Arkivet

  Skärgårdskommunen avfolkas. Hur skall det gå för Hitis?

  Vi beger oss till Hitis med Öivind Nyquist 1968. Avfolkningen är ett faktum och det lönar sig inte längre att trålfiska. Ligger framtiden i turistnäringen eller hur skall det gå för Hitis?

 • Efterlyses: Hundratals nya Bromarvbor

  13.01.2016 Västnyland

  Nästan hälften av invånarna i Bromarv har fyllt 60 år.

  Bromarv håller på att dö ut. Nästan hälften av invånarna har fyllt 60 år. Sommargästen Marcus Riska är orolig över Bromarvs framtid och vill ha hundratals nya inflyttare i byn.

 • Flaskan i farstun

  12.07.2015 Utrikes

  Den här gången rör sig bloggaren inte i österled utan norrut, och inte utomlands utan i Finland. Jag var några dagar i den lilla kommunen Vesanto, nordväst om Jyväskylä, på gränsen mellan Savolax och Mellersta Finland.

 • Utställning: Heaven is a Place on Earth

  07.02.2015 Kultur och nöje

  Konstnären och serietecknaren Bo Haglund målar stora landskap som består av otaliga fragment, citat och sentenser som han hittar på de sociala medierna. Nu ställer han ut tavlorna i Galleri Jangva i Helsingfors som utställningen till ära liknar mera en grotta än en utställningslokal.

 • Har vi råd med en levande landsbygd?

  13.10.2014 Samhälle

  Det blir en allt större utmaning att hålla liv i landsbygden

  Urbaniseringen tilltar och det blir en allt större utmaning att hålla liv i landsbygden. Nu ifrågasätts stödpengar till landsbygden. Det kan nämligen löna sig bättre att satsa allt på städerna där utvecklingen sker i dag.

 • Pojo upplever en renässans

  08.09.2014 Västnyland

  Då företaget Delitukku öppnades i det gamla köpcentrumet i Pojo kyrkby myntade man uttrycket ”värt omvägen”. Har det varit värt omvägen?

 • Allt längre väntan på bussen i glesbygden

  07.09.2014 Inrikes

  Den reguljära busstrafiken minskar stegvis i glesbygderna. EU tillåter inte att kommuner stöder kollektivtrafiken på nuvarande sätt.

 • Landsbygden avfolkas i snabb takt

  21.08.2014 Inrikes

  Södra och sydvästra Finland blir allt mer fullpackade med folk. Samtidigt avfolkas en allt större del av övriga Finland. Det visar en ny analys av flyttningsrörelsen i vårt land de senaste åren.

 • I Åbolands yttre skärgård med Söndagsöppet

  12.08.2014 Arkivet

  Vi besöker Brunskär, Aspö, Björkö, Utö och Borstö.

  Söndagsöppet har rest omkring i Åbolands yttre skärgård. Vi besöker Brunskär, Aspö, Björkö, Utö och Borstö.

 • Framgångsrecept i Tenala

  25.03.2014 Västnyland

  Byar på den västnyländska landsbygden är konstant i farozonen. Nedskärningar och avbefolkning är bekanta termer och det blir allt svårare att hållas på ytan. Ett exempel är Lappvik i Hangö. Hur går det för Tenala?

 • Tretton barn kan rädda Isnäs skola

  04.03.2014 Östnyland

  De nya invånarna i de åtta nya hyresbostäderna i Isnäs, Lovisa kan vara räddningen för Isnäs skola. Isnäs, som lidit av avfolkning, kan den här våren välkomna 13 nya barn i dagis- och lågstadieåldern.

 • Babypeng satte fart på barnafödandet

  10.01.2014 Österbotten

  När kommunen lovade betala 10 000 euro åt varje nyfödd blev det plötsligt babyboom. I Lestijärvi i Mellersta Österbotten har födslarna ökat rejält under fjolåret. År 2012 föddes bara ett barn i kommunen, i fjol blev det 14.

 • Åvensor - en döende ö?

  03.01.2014 Arkivet

  Ett melankoliskt reportage från Åvensor, Korpo.

  Karl Sahlgren har gjort ett melankoliskt reportage från Åvensor, Korpo som håller på att avfolkas totalt. Förr var fisket och gruvan viktiga näringar, nu är det mest pensionärer och sommargäster som bor på ön.

 • Om Estlandssvenskar och finlandssvenska ester

  22.09.2011 Arkivet

  Söndagsöppets Estlandsspecial filmades våren 1991.

  Söndagsöppets Estlandsspecial filmades på våren 1991. Då anade ingen att Estland skulle bli självständigt tre månader senare.

 • Där vägarna tar slut

  11.08.2009 Arkivet

  Hur såg det ut på 1970-talet i Österbotten?

  Hur befolkades Österbotten och blev bördig odlingsmark? Och hur såg det ut på 1970-talet när folket flyttade från lantbygden?

 • Bröderna Lennart och Ilmari Puumala

  25.09.2008 Arkivet

  Utan el och vatten på en gård nära Kaustby

  Utan el och vatten på en gård nära Kaustby bor bröderna Lennart och Ilmari Puumala som på självhushållningens tid, men det är 1987.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  06.11.2006 Arkivet

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Asfaltbarn

  08.09.2006 Arkivet

  Ännu på 70-talet kunde situationen se rätt primitiv ut.

  I det första programmet av "Århundradets nyheter" undersöks boende i Finland genom tiderna. Ännu på 70-talet kunde situationen se rätt primitiv ut på landsbygden. Samtidigt som allt fler flyttade till Sverige eller storstäderna.

Sidor