Hoppa till huvudinnehåll

Sarajevo

 • Peter Kadhammar om intervjun med Ratko Mladić 1993: Han drog två tjocka streck över Srebrenica på kartan

  22.11.2017 Utrikes

  Kadhammar: Han var stolt, skröt över grymheterna.

  Långt före massakern i Srebrenica hade Ratko Mladić gjort sig förtjänt av öknamnet Bosniens slaktare. Journalisten Peter Kadhammar som bevakade kriget och intervjuade Mladić sommaren 1993, säger att grymheterna inte var något Bosnienserbernas militära ledare försökte gömma.

 • Hur började första världskriget?

  11.03.2016 Vetamix

  Orsakerna bakom första världskrigets start 1914.

  Första världskriget anses ha börjat efter skotten i Sarajevo år 1914. Men mordet på ett ärkehertigpar var inte den enda orsaken till varför Europas länder började förklara krig mot varandra sommaren 1914.

 • En vit plastpåse fick bli tomteskägg

  20.12.2015 Kultur och nöje

  Kjell Törner vill inte fira jul på någon solig sandstrand.

  Nylands brigads kommendör Kjell Törner har å jobbets vägnar firat många jular i Dragsvik. Han har också jobbat och firat jul i Bryssel och i Sarajevo. I Sarajevo fick Kjell Törner och hans finländska kollega som uppgift att agera jultomte. Det krävdes dock en hel del uppfinningsrikedom för att skaffa lämplig tomteutstyrsel.

 • Sommarquiz: Skotten i Sarajevo

  28.06.2015 Kultur och nöje

  Dagens frågesport handlar om skotten i Sarajevo.

  I dagens frågesport minns vi de ödesdigra skotten i Sarajevo. Men hur var det riktigt - vem sköt vem, och vad hade det för betydelse? Testa din allmänbildning med våra fem snabba frågor!

 • Påven vädjar om försoning i Sarajevo

  06.06.2015 Utrikes

  IS uppmanar samtidigt till heligt krig på Balkan.

  Påven Franciskus är på besök i Bosnien-Hercegovina huvudstad Sarajevo för att vädja om försoning mellan de olika folkgrupperna i landet.

 • Upplev Europa 1914!

  26.06.2014 Kultur och nöje

  Här är den nu – Europakartan som alla har väntat på.

  Här är den nu – Europakartan som alla har väntat på. Sammanlagt 23 radioteatrar från alla Europas hörn har deltagit i ett unikt EBU-samarbetsprojekt kring minnet av första världskriget.

 • Våldsamma protester i Bosnien

  07.02.2014 Utrikes

  I Bosnien har tusentals demonstranter tänt eld på myndighetsbyggnader och drabbat samman med kravallpolis. Bosnierna demonstrerar mot den höga arbetslösheten, landets usla ekonomiska situation och korruptionen.