Hoppa till huvudinnehåll

Martin Luther King

 • Willie O’Ree bröt rasbarriären år 1958 – den osannolika berättelsen om hur en slavättling blev NHL:s första svarta hockeyspelare

  11.05.2019 Kultur och nöje

  Utan Willie O'Ree hade slutspelet i NHL sett annorlunda ut.

  Den 18 januari 1958 utgör i dag en milstolpe i NHL:s historia. Den dagen bröt Willie O'Ree rasbarriären genom att som första svarta hockeyspelare spela en NHL match. 60 senare väljs han in i Hockey Hall of Fame och blir föremål för en dokumentärfilm.

 • Demokraterna tillbakavisar Trumps nygamla förslag om murbygge: "Ingen kompromiss"

  20.01.2019 Utrikes

  Murbygge kan ge DACA-lösning och avsluta stängd förvaltning.

  President Donald Trump kommer med nya förslag för att lösa krisen i den amerikanska förvaltningen. Trump föreslår fortfarande 5,7 miljarder dollar för att bygga en mur vid gränsen mot Mexiko. Muren behövs enligt Trump för att avsluta den partiella stängningen av statsförvaltningen.

 • Där vi som slavar en gång slet - Hip-hopens gudfäder The Last Poets blev aldrig miljonärer, men deras röster hörs än idag

  03.11.2018 Kultur och nöje

  Fröet till hip-hopen såddes i Harlem 1968.

  År 1968 började The Last Poets framföra sina dikter på Harlems gator. 50 år senare hyllas deras politiska insats, samtidigt som dagens hip-hopartister kärleksfullt kallar de grånade gatupoeterna för "Hip-hopens gudfäder".

 • 50 år efter mordet på Martin Luther King - vad blev det av hans dröm?

  03.06.2018 Kultur och nöje

  Martin Luther King har fortfarande något att lära oss.

  Martin Luther King har för många blivit en oantastlig person, vars radikala tankar och idéer och hamnat i skymundan för den helgonlika fasaden. Fortfarande finns det ändå aktualitet och sprängkraft i hans budskap, säger forskaren och USA-experten Oscar Winberg.

 • "Endast för vithyade" drabbar fortfarande svarta i USA

  20.04.2018 Utrikes

  Starbucks utbildar hela personalen efter rasismanklagelse.

  Regler är regler, men bara för svarthyade. Det intrycket får många efter ett uppmärksammat polisingripande på ett Starbucks-kafe i Philadelphia. Både polisen och Starbucks ber om ursäkt för att två svarta kunder greps. Aktivisterna ser systematisk rasism och kräver snabba åtgärder mot orättvisorna.

 • Rum 306 står kvar på hotell Lorraine som symbol över halvfärdigt arbete för afroamerikanerna

  04.04.2018 Utrikes

  50 år sedan mordet på Martin Luther King i Memphis.

  Femtio år sedan mordet på Martin Luther King ger möjlighet till reflektion och framtidsplanering. Det nationella museet för medborgarrättigheter i Memphis uppmärksammar att det i dag har gått ett halvsekel på mordet på baptistpastorn och Nobelpristagaren. Mycket har blivit bättre i USA, men inte allt, konstaterar arrangörerna.

 • Trump i fejd med respekterad medborgarrättskämpe

  16.01.2017 Utrikes

  Infekterat förhållande till den svarta befolkningen.

  I USA har Donald Trump i helgen attackerat en respekterad svart medborgarrättsaktivist på Twitter. Det har lett till att den blivande presidentens infekterade förhållande till den afroamerikanska befolkningen återigen diskuteras.

 • Blueskungen B B King om musik och allvar

  15.05.2015 Arkivet

  En glad men seriös B B King talar med Petter Väänänen.

  Petteri Väänänen träffar den 71-åriga blueskungen B B King. De talar om hudfärg och segregation, blues och Kings stora familj.

 • Gospelfamiljen som blev soullegend

  30.04.2015 Kultur och nöje

  The Staple Singers hade sina största hits på 70-talet

  Det började i blygsam skala 1948 med söndagsmatinéer i kyrkorna i Chicago. Drygt tjugo år senare hade The Staple Singers vuxit till en av soulens supergrupper.

 • Femtio år sedan Selmas blodiga söndag

  07.03.2015 Utrikes

  Det var scener som fick USA att kippa efter andan: på tv kunde hela nationen ta del av rasismens och segregationens verklighet. Polis med batonger och tårgas gick till brutalt angrepp mot hundratals aktivister, som krävde rösträtt för den svarta befolkningen.

 • Världsbanken till kamp mot orättvisor

  03.10.2014 Utrikes

  Efter decennier av USA-ledda privatiseringar och avregleringar kräver Världsbankens chef Jim Yong Kim större rättvisa och minskad ojämlikhet. Han låter som "kommunisten" Martin Luther King som ville befria USA och världen från fattigdom och orättvisor.

 • Tidernas bästa popsångare?

  28.07.2014 Kultur och nöje

  Det finns knappast ett instrument som kan vara lika direkt berörande som människorösten och i Kulturtimmens sommarserie om musikinstrument har det nu blivit dags att lyfta fram det eventuellt mest ursprungliga instrumentet: rösten.

 • Atte Blom om de svarta i USA

  12.06.2013 Arkivet

  Analytiska program om de svartas frihetskamp och kultur.

  Musikmannen Atte Blom var passionerat intresserad av afro-amerikanernas frihetskamp i USA. Han gjorde många analytiska program om de svartas frihetskamp och kultur, med utgångspunkt i jazzen, Elridge Cleaver, de Svarta Pantrarna och Malcom X.

 • Ralph Abernathy - Kings efterträdare

  24.05.2007 Arkivet

  Ralph Abernathy

  Pastor Ralph Abernathy blev Martin Luther Kings efterträdare. Hur går det att fullfölja icke-våldsprincipen då en ledare blivit mördad?

 • Martin Luther Kings dröm dog i Memphis

  24.05.2007 Arkivet

  Martin Luther King sköts i Memphis 1968.

  Martin Luther King, ledaren för den svarta medborgarrättsrörelsen höll sitt välkända tal "I have a dream" i augusti 1963. Han sköts till döds i Memphis den 4 april 1968.