Hoppa till huvudinnehåll

Oxfords universitet

 • Britterna är alltmer splittrade om brexit: "De som vill lämna unionen ser på frågan genom rosenfärgade glasögon"

  29.01.2019 Utrikes

  Britterna mer splittrade i dag än under EU-folkomröstningen.

  Genom brexit bearbetar britterna samhällets inre motsättningar visar ny forskning. Det här drar undan mattan för försöken att enas om ett utträdesavtal.

 • Gorsuch svors in - USA:s högsta domstol kan bli mer konservativ

  10.04.2017 Utrikes

  HD i USA är nu fulltalig.

  Neil Gorsuch svors på måndagen in som domare i Högsta domstolen. I och med det blir han domstolens nionde medlem, och väntas föra domstolen i en mer konservativ riktning.

 • Desperat Kristofferson landade helikopter på Johnny Cashs gräsmatta

  21.09.2016 Kultur och nöje

  Vägen till framgång var knölig för Kris Kristofferson.

  Kris Kristofferson slog igenom i början av sjuttiotalet med låtar som "Me and Bobby McGee" och "Help Me Make It Through the Night". Senare har den strävröstade låtskrivaren och countrysångaren blivit känd också som en framstående filmskådespelare. Men vägen till berömmelse var inte lätt.

 • Brexit kan bli en ful skilsmässa

  14.03.2016 Utrikes

  Svåra förhandlingar om utträde om britterna röstar ja.

  Den 23 juni kan britterna stå inför en uppslitande skilsmässa som kan inverka på Storbritannien i generationer. Om britterna röstar ja till att utträda ur EU är det startskottet till långa och svåra förhandlingar om villkoren, som kan ta år att slutföra. Precis som i en vanlig skilsmässa kan den brittiska skilsmässan från EU i värsta fall bli en riktigt ful affär.

 • Ny studie: Omöjligt att ha mer än 150 riktiga vänner på sociala medier

  22.01.2016 Mat och fritid

  Hjärnan kan inte hantera hur många som helst.

  En ny studie från Oxfords universitet har undersökt vänskap på sociala medier. Precis som i verkliga livet visar resultatet att det finns en gräns för hur många riktiga vänskapsband som är möjliga.

 • Digitala medier allt populärare bland finländarna

  16.06.2015 Inrikes

  Hälften av finländarna läser nyheter med smarttelefon.

  Enligt en undersökning som gjorts av Reuters-institutet hör Finland till pionjärerna i den digitala förändringen. Nätet angavs som den huvudsakliga nyhetskällan i alla åldersgrupper under 55.

 • Kolla om robotar tar ditt jobb!

  04.02.2015 Mitt jobb

  Forskning visar hur olika yrken kan försvinna då datorer och robotar tar över. Här kan du kolla om ditt jobb är i farozonen!

 • Britterna faller nedåt på den sociala stegen

  20.11.2014 Utrikes

  En ny studie visar att allt fler britter trillar nedåt i klassamhället. Förändringen kan få både politiska och sociala konsekvenser.

 • Moralen och den globala uppvärmningen

  13.11.2014 Vetenskap

  Klimatförändring är i allra högsta grad en moralfråga. Det handlar ju om att en grupp av människor gör något som påverkar en annan grupp negativt, nämligen släpper ut växthusgaser, säger John Broome, professor i moralfilosofi vid Oxfords universitet, och medförfattare till FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport.

 • Helsingfors universitet inte längre i topp 100

  02.10.2014 Inrikes

  Helsingfors universitet är inte längre ett av världens hundra bästa universitet, enligt den brittiska tidskriften Times Higher Education. Tidskriften placerar Helsingfors universitet på plats 103 på sin lista över världens bästa högskolor, tre placeringar sämre än i fjol.

 • Bra för barn att spela lite dataspel varje dag

  06.08.2014 Inrikes

  Positiv effekt för barns sociala utveckling.

  Att spela spel på datorn eller spelkonsolen en kort stund varje dag verkar ha en positiv effekt på barns sociala utveckling. Det framkommer i en ny studie vid universitetet i Oxford i England.

 • Kött i labb bättre för naturen?

  10.03.2014 Vetenskap

  För ett drygt halvår sen tillagades världens första hamburgare med ett kött som under tre månaders tid vuxit till sig i ett labb.