Hoppa till huvudinnehåll

konsthantverk

 • Ellen Mattsson ville inte köpa nytt för att ägna sig åt handarbete – nu ger hennes kompisar uttjänta jeans till henne

  04.05.2019 Österbotten

  Vill kunna handarbeta utan att belasta miljön.

  Det blå jeanstyget går som en röd tråd genom utställningen på Loftet i Vasa. Och nästan allt är återbruk, en viktig ingrediens för Ellen Mattsson.

 • Galleristen Katja Hagelstam tror på det unika och handgjorda - hennes arbete för formgivning får erkännande

  22.01.2018 Kultur och nöje

  Också konstnären har ansvar för marknadsföringen.

  Katja Hagelstam lyfter fram formgivning och konsthantverk på sitt Helsingforsgalleri och försöker hitta nya hem till enskilda konstnärers "undangömda skatter". Galleristens insatser för unga och mera etablerade namn fick ett stort erkännande i december.

 • Eija Koski - himmelist

  31.08.2016 Österbotten

  Deltar i Konstrundan för första gången.

  Eija Koski i byn Martois, Korsholm, är "himmelist" och tillverkar traditionella takmobiler i olika material. Nu deltar hon för första gången i Konstrundan och visar upp sina skapelser.

 • Kerstin Enbom - från Marimekko till nallar med livstidsgaranti

  11.03.2016 Östnyland

  Konsthantverkaren Kerstin Enbom i Sibbo laddar upp.

  Konsthantverkaren Kerstin Enbom i Sibbo började sin karriär hos Marimekko. Nu laddar hon upp med egna produkter inför sommarsäsongen.

 • Carl-Göran svarvar smäckra träformer

  03.09.2015 Österbotten

  Ateljén i Kvevlax är ett av besöksmålen i Konstrundan.

  Under veckoslutet är det än en gång dags för den finlandssvenska konstrundan. Carl-Göran Österbacka i Korsholm är en av de 248 deltagarna som öppnar sina ateljéer för allmänheten.

 • Erik den heliges relikskrin öppnades

  23.04.2014 Vetenskap

  Den mytomspunne kungen Erik den heliges relikskrin öppnades på onsdagen i Uppsala domkyrka. Erik, som enligt legenden gjorde det första korståget till Finland, ska nu få sina kvarlevor grundligt undersökta. Samtidigt visas hans krona för allmänheten.

 • Flinka fingrar i FLINK

  21.01.2014 Östnyland

  Hantverksskolan FLINK verkar i Konstfabriken i Borgå. Hantverksskolan arrangeras av Nylands Hantverk rf i samarbete med Borgå Medborgarinstitut.

 • Brosch av halm

  22.11.2009 Hobby och hantverk

  Avancerad halmslöjd du kan göra själv

  Det finns en uppsjö små saker man kan göra av ett enda halmstrå! Lee hittade en intressant engelsk bok: Decorative Straw Craft av Barbara Fitch som visar en mängd olika små tekniker hur man kan snurra och vrida till uppspjälkta halmstrån för att sedan göra avancerade små spetsar, blommor och dekorationer som blänkte som renaste guld. De här teknikerna kommer ursprungligen från Schweiz.

 • Ask med halmintarsia

  22.11.2009 Bygga och bo

  Halmdekoration, halmintarsia eller halmmarketeri är ett gammalt hantverk. Det påminner om vanlig intarsia men istället för olika träslag använder man halm som skärs ihop och bildar mönster.

 • Traditionell halmslöjd med Kristina Pitkäkoski

  15.11.2009 Hobby och hantverk

  Så här gör du en halmboll själv

  Lee och Jim åkte till Kärjenkoski för att hälsa på Kristina Pitkäkoski som jobbat med halmhantverk i ca 15 år. Halmen tas tillvara efter midsommar men före mitten av augusti och det är främst råg som används eftersom alla moderna stråförstärkningsmedel och modifikationer av halmstråna har gjort de flesta andra sädesslagen mindre lämpade för halmslöjd.

 • Band flätat med fingrarna

  29.06.2008 Hobby och hantverk

  Som barn gjorde Lee såna här band som kompisarmband men en sån här snodd kan göras i olika längder och användas till allt snören kan behövas. Den här gången var det vattentermometern som behövde ett band. Flätar man bandet själv kan man dessutom välja de färger man vill ha.

 • Ringar i cernitmassa

  15.04.2007 Konst

  Nu ska lekskolestämpeln slipas bort från cernitmassan och den ska istället bli grafiskt elegant! Ringar skall det bli, tre olika modeller. Det här behöver du: cernitmassa i flera olika färger (kan köpas i hobbyaffär) kniv penna olika slags verktyg som kan användas för att forma, ta bort, göra mönster med.