Hoppa till huvudinnehåll

Riko Eklundh

 • Reservtanken skojar om finlandssvenska instanser och händelser

  06.11.2018 Arkivet

  Skoj med finlandssvenska stöttepelare såsom Stafettkarneval.

  I Reservtanken skojade man med klassiska finlandssvenska stöttepelare. Den första säsongen gick 1997.

 • Rybak och fem georgiska män försöker charma De Eurovisa

  27.04.2018 Eurovision

  Stämsång och Balkanballader i avsnitt fyra.

  Del fyra av De Eurovisa har lite oväntat ett delvist kulinariskt tema, med en del potentiella kylskåpspauser. Och så återvänder en tidigare Eurovisionsvinnare till tävlingen. Programmet får besök av skådespelaren Riko Eklundh och Svenskfinlands eurovisaste Felicia Järnström.

 • Så här utsatta är skådespelare i filmbranschen - inget kollektivavtal och inga arbetarskyddsombud

  28.03.2018 Inrikes

  Efter Louhimies-debatten utlovas plan mot trakasserier.

  Lön, vilotider och nakenscener. Allt det här måste skådespelare avtala om var för sig inför filmproduktioner. Kollektivavtal saknas och inga arbetarskyddsombud finns på plats. Arbetsgivarna lovar nu en bättre plan mot trakasserier.

 • "Nu får jag aldrig mera se min pia!" - Kerstin Eklundhs memoarer skildrar krigstida bröllop och ett splittrat Ryssland

  25.02.2018 Kultur och nöje

  Riko Eklundh läser sin farmors memoarer från 1918.

  För nästan tjugo år sedan satt skådespelaren Riko Eklundh i sitt hem i Tölö och läste in sin farmors, Kerstin Eklundhs, minnesanteckningar för Radioteatern. Nu är det dags för fortsättningen på hennes livsberättelse, hur hon gifte sig mitt i inbördeskriget, åkte till Petersburg under revolutionen och riskerade livet för att få gå på opera.

 • Fred Negendanck - en estet in i det sista

  23.07.2017 Inrikes

  Bildkonsten var viktig livet igenom.

  Skådespelaren, koreografen, dansaren och bildkonstnären Fred Negendanck är död. Han avled i går på sjukhus, efter en längre tids svår sjukdom. Skådespelaren Riko Eklundh stod Negendanck närmast de sista åren.

 • Riko Eklundh: Man blir aldrig färdig skådespelare

  19.06.2017 Kultur och nöje

  Eklundh berättar om skådespeleriet och livet.

  Hur det känns att inte veta vem man är, det vet skådespelaren Riko Eklundh. Han har nästan 30 år på nacken inom skådespelarkarriären och har under åren hunnit spela både son och mamma. När han inte står på scen tillbringar han helst sin tid ute i skärgården, också på vintern.

 • Teaterrecension: Kungens tal får sin svenska världsurpremiär i Åbo

  25.09.2016 Kultur och nöje

  Riko Eklundh strålar som kungens talterapeut.

  Kungens Tal gjorde succé som film för sex år sedan, historien om den stammande kungen som måste bli nationens samlande kraft inför ett stundande världskrig och den självlärde talterapeuten som blir kungens otippade stöd. Nu görs historien för första gången som teater på svenska, med Peter Ahlqvist och Riko Eklundh som kungen och talterapeuten, i Åbo. Tomas Jansson har sett veckoslutets premiär.

 • Kungens tal får svenskspråkig urpremiär på ÅST

  15.09.2016 Åboland

  Hela ensemblen deltar i dramat på Åbo Svenska Teater.

  Om en dryg vecka är det premiär för dramat Kungens tal på Åbo Svenska Teater. Hela ensemblen deltar, förutom att de spelar sina roller, också i det tekniska arbetet bakom scenen.

 • Öppen repetion av Kungens tal på ÅST

  18.08.2016 Åboland

  Under Konstens natt kan du ta en tjuvtitt på pjäsen.

  Under Konstens natt har allmänheten möjlighet att ta en tjuvtitt på Kungens tal. Pjäsen, som blev Oscarsbelönad film, är Åbo svenska teaters storsatsning i höst.

 • Riko Eklundh har sitt vardagsrum på Tölö torg

  30.07.2016 Huvudstadsregionen

  Han flyttar runt bänkarna på torget.

  Skådespelare Riko Eklundh bor precis vid Tölö torg. Han har engagerat sig i torgets framtid - också rent praktiskt, genom att flytta på felplacerade bänkar.

 • Vad händer med kulturjournalistiken när tidningshusen skär ner?

  14.06.2016 Kultur och nöje

  Konstfältet uttrycker oro för framtiden.

  I ett ovanligt gemensamt upprop uttrycker Skådespelarförbundet och Författareföreningen en djup oro för den finlandssvenska kulturjournalistikens framtid. Bakom oron finns KSF Medias pågående samarbetsförhandlingar.

 • Böstman och Schauman i repris

  16.04.2016 Kultur och nöje

  Se urval klipp från Thalias trotjänare.

  Från stress över premiärer till italiensk sallad – och många roliga historier där emellan. Vi plockade ut de bästa bitarna av den avslutande kvällen av Thalias trotjänare på Svenska Teatern med skådespelarna Algot Böstman och Göran Schauman.

 • Se vår direktsändning från Svenska Teatern här

  12.04.2016 Kultur och nöje

  Vårens sista Thalias trotjänare startar kl 19.

  I vårens sista avsnitt av Thalias trotjänare intervjuar Riko Eklundh två av Svenska Teaterns grand old men, Göran Schauman och Algot Böstman. Se vår direkta ström från teatern och ta del av unika historier från skådespelarnas liv på och utanför scenen. Sändningen börjar klockan 19.

 • Varför Riko Eklundh vill intervjua teaterveteraner

  10.04.2016 Kultur och nöje

  Svenska Yle strömmar samtalet från Svenskis.

  Du som inte lyckades reservera en plats i salongen kan se vårens sista Thalias trotjänare hemma vid din dator. På tisdag intervjuar Riko Eklundh två av teaterns grand old men, Algot Böstman och Göran Schauman. Diskussionen från Svenska Teatern strömmas direkt här på svenska.yle.fi klockan 19.

 • De homosexuellas parförhållanden väcker debatt

  28.05.2014 Arkivet

  Partnerskapslagen för de homosexuella genomgick många skeden

  Partnerskapslagen för de homosexuella genomgick många skeden innan den godkändes av riksdagen 2001. Men många av kyrkans män har haft svårt att godta synliga parförhållanden mellan homosexuella personer.

 • Åbo Svenska Teater är Finlands äldsta teater

  18.03.2014 Arkivet

  ÅST verkar i en anrik teaterbyggnad från 1839.

  Åbo Svenska Teater verkar i en anrik teaterbyggnad från 1839. På repertoaren har teatern genom årens lopp satt upp stora musikaliska dragplåster. Det är inte alltid lätt att få en teater att gå runt, och vad skall man erbjuda publiken?