Hoppa till huvudinnehåll

självförsörjning

 • Maria Österåker tycker att ekologisk mat måste bli billigare: "Att äta hälsosamt får inte vara en klassfråga"

  19.12.2018 Österbotten

  Närproducerat är viktigt för Maria.

  Vår enkät Min mat visar att det är viktigare att maten är hälsosam än att den är billig. Marika Österåker från Veikars i Korsholm är en av många som noga väljer vad hon sätter i varukorgen.

 • Trädgårdsarbete och husbygge

  14.10.2015 Yle Fem

  Trettonde säsongen med Lantisen Frank

  Lantisen Frank Erichsen är tillbaka med en ny säsong. Det är sommar och Frank kollar in trädgårdslandet där ärtskidorna växer och förhoppningsvis en dag de små äppelträden och havtornsbuskarna ska bära frukt. I den trettonde säsongen av En tvättäkta lantis fortsätter också arbetet med det nya bostadshuset.

 • Vinter på danska slätten

  13.01.2015 Titta och lyssna

  Det är vinter hos Frank och hans familj på den danska landsbygden. Men det betyder inte att man kan ligga på latsidan. I vanlig ordning sysselsätter sig Frank med diverse byggprojekt, sköter om djuren och förbereder inför våren.

 • Husprojekt hos lantisen

  22.10.2014 Titta och lyssna

  Det är sommar och Frank är upptagen med att underhålla husen. Bland annat skall ny kalk läggas på kastanjegården och dessutom har han lagt grunden för ett megaprojekt - ett helt nytt hus. Som vanligt tar Frank inga genvägar.

 • Vindmöllan i Keistiö fem före klar

  18.08.2014 Åboland

  Ännu ligger den 18 meter höga vindmöllan på marken i Keistiö centrum. Men i början av september ska den resas upp och börja producera el till vägbelysningen på ön.

 • Han vill leva i samklang med naturen

  17.02.2014 Västnyland

  Ett ekologiskt boende som är självförsörjande på energi. Det planerar Hangöbon Martin Grünwald i Lappvik. Han vill nu visa att det går att leva i samklang med naturen.

 • Frank bygger vidare på sin dröm

  05.02.2014 Titta och lyssna

  Frank Erichsen är tillbaka och bjuder på en massa vintersysslor på gården i Danmark. När säsong 10 inleds har han redan kommit långt på drömmen om att vara självförsörjande bonde. Men den som tror att han ligger på latsidan tar fel.

 • Biogas ersätter tung brännolja vid Snellmans

  16.01.2014 Österbotten

  Snellman Ab i Jakobstad lämnar helt och hållet brännolja som energiform i vår. Tidigare har värmepumpar ersatt oljan för uppvärmning av fabriken, nu kommer processånga att produceras med hjälp av biogas. Snellmans tekniska direktör Markus Snellman tror att fabriken snart kan producera elen den behöver tack vare gasen.