Hoppa till huvudinnehåll

Tjernobyls kärnkraftverk

 • Hyllade tv-serien Chernobyl återuppväcker intresset för tidernas största kärnkraftsolycka

  06.06.2019 Kultur och nöje

  Serien Chernobyl är estetisk, noggrann - och fruktansvärd.

  Den omtalade serien "Chernobyl" har väckt ett nytt intresse för olyckan, inte minst hos de yngre som inte har egna minnen från våren 1986. Två som har starka minnen och erfarenhet av olyckan är ingenjören Natalia Storm som arbetade på Tjernobyl, och journalisten Susanna Sjöstedt som bott i Kiev och besökt spökstaden Pripjat.

 • Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl blev TV-drama om lögner och förnekelse

  14.05.2019 Kultur och nöje

  I april år 1986 skedde det som alla trodde var omöjligt.

  Det har gått mer än 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Världhistoriens allvarligaste kärnkraftkatastrof har inspirerat amerikanen Craig Mazin till ett TV-drama, där tidsbilden imponerar och där skådespelarna Stellan Skarsgård, Jared Harris och Emily Watson får stråla.

 • Babusjka Masja flyttade tillbaka hem

  26.04.2016 Utrikes

  Maria Petrovna trivdes inte som evakuerad.

  Efter Tjernobylolyckan evakuerades 350 000 människor och hundratals byar begravdes. I dag bor det över fem miljoner människor i kontaminerade områden. I den avspärrade zonen får man inte bo permanent, men 157 åldringar har flyttat tillbaka på eget bevåg. Maria Petrovna är en av dem.

 • Natalia överlevde Tjernobyl men vännerna finns inte kvar

  18.04.2016 Inrikes

  Under olycksnatten var Natalia hemma med sjukt barn.

  Natalia Storm var en av de unga ingenjörer som arbetade vid Tjernobyls kärnkraftverk i början av 1980-talet. Hon skulle ha varit där också den ödesdigra natten i april 1986 när en av reaktorerna exploderade.

 • Tjernobylolyckan hemlighölls i flera dagar

  17.04.2016 Utrikes

  Tre dygn efter olyckan får Europa veta vad som hänt.

  Strax efter midnatt, natten till lördagen den 26 april 1986 exploderar en av reaktorerna i kärnkraftverket Tjernobyl. Det dröjer länge innan invånarna i den närliggande staden Pripjat eller omvärlden får veta vad som har hänt.