Hoppa till huvudinnehåll

väpnade styrkor

 • Tyskland överväger att återinföra obligatorisk värnplikt

  23.08.2016 Utrikes

  Terrorattackerna och Rysslands agerande påverkat debatten.

  Det tyska inrikesministeriet kommer att föreslå att den obligatoriska värnplikten, som slopades 2011, återinförs. Det skriver Deutche Welle.

 • Ryssland bjuder in Natoländer till diskussion

  01.08.2016 Utrikes

  Tolkas som att Ryssland vill förbättra sina Natorelationer.

  Ryssland bjuder in Europas Natoländer till diskussioner i Moskva. Inbjudan kommer från det ryska försvarsministeriet och tolkas som att Ryssland vill förbättra sina relationer till Natoländerna.

 • Brittiska regeringen ökar försvarsanslagen

  24.11.2015 Utrikes

  Snabbinsatsstyrkor och materielanskaffningar föreslås.

  Den brittiska regeringen planerar att öka försvarsutgifterna med 12 miljarder pund (cirka 17 miljarder euro) under de följande tio åren, meddelar premiärminister David Cameron.

 • Tyska Bundeswehr: En 60-åring som söker sin roll

  21.11.2015 Utrikes

  Återupprustning redan tio år efter krigsslutet.

  Det var häftiga protester och heta diskussioner som kantade upprättandet av tyska Bundeswehr. Bara tio år efter andra världskriget fick Tyskland i alla fall igen en egen militär. Idag 60 år senare söker det tyska försvaret fortfarande sin nya roll.

 • Informationsbyrå i Berlin ska locka att söka till försvaret

  27.07.2015 Utrikes

  Informationsbyrån som ska locka till tyska försvaret

  Ända sedan Tyskland avskaffade den fredstida allmänna värnplikten har den stora utmaningen varit att hitta tillräckligt många frivilliga. I jakten på frivilliga har man också öppnat en informationsbyrå, som militärens skyltfönster i centrala Berlin.

 • "Ett försvarssamarbete höjer tröskeln för en angripare"

  18.02.2015 Debatt

  Försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland är ingen försvarsallians, men samarbetet som nu skisseras upp ger en bättre försvarsförmåga, höjer tröskeln för en angripare. Det är kontentan av dagens debatt.

 • Ett trettiotal soldater dödades i attack i Egypten

  24.10.2014 Utrikes

  Åtminstone 28 egyptiska soldater dödades och ett trettiotal skadades i ett misstänkt självmordsattentat på Sinaihalvön i dag.

 • "Finland har inte fattat beslut om operation mot IS"

  25.09.2014 Inrikes

  Försvarsmaktens kommendör Jarmo Lindberg säger att det inte är planerat att stridskrafter eller material ska skickas till operationen mot IS. Eventuellt annat stöd besluter statsledningen om.

 • Amnesty International: Nigerianska myndigheterna varnades för attacken

  09.05.2014 Utrikes

  Amnesty International kritiserar myndigheterna i Nigeria för att inte ha stoppat bortförandet av de 240 skolflickorna i staden Chibok trots att de varnades för att en attack mot skolan skulle ske.

 • Obs frågar: Är du för eller emot sanktioner?

  18.03.2014 Utrikes

  Hela västvärlden enas i protest mot Rysslands agerande i Ukraina. Det är oacceptabelt att Ryssland löser dispyter med väpnade styrkor och annektering. Men har det någon betydelse för Putin vad västvärlden anser? Gå in och svara på vår webbenkät.

 • Blev Nato plötsligt intressant?

  04.03.2014 Samhälle

  Bland Finlands folk har intresset för Nato av tradition varit lågt. Det har också varit besvärligt att föra en vettig diskussion om Nato eftersom många politiker är försiktiga med att uttala sig, i rädsla för att bli stämplade. Läget i Ukraina verkar ändå ha fått en del Natoförespråkare att vädra morgonluft.

 • EU terrorstämplade Hizbollah

  22.07.2013 Utrikes

  EU terrorstämplar det libanesiska islamistpartiet Hizbollahs väpnade styrkor. Terrorstämpeln betyder att ledare för gruppen får inreseförbud och att organisationens tillgångar i Europa fryses.

 • Kaitseliit, esternas skötebarn

  24.05.2013 Samhälle

  I Estland är hemvärnsorganisationen Kaitseliit en stor och aktiv del av samhället.