Hoppa till huvudinnehåll

astronauter

 • Neil Armstrongs månväska klubbades för över en miljon euro

  21.07.2017 Utrikes
  Väskan innehåller spår av måndamm och en liten sten.
 • Marcus Rosenlund: Marsfeber!

  16.03.2017 Vetenskap
  Tanken på en bemannad expedition till Mars är ingalunda ny, men så här nära har den aldrig varit att bli verklighet, med tanke på Trumps rymdstrategi och de kommande stora bärraketerna. Det är en stigande Marsfeber i luften, menar Marcus Rosenlund.
 • Astronauten John Glenn död – första amerikanen i omloppsbana runt jorden

  08.12.2016 Utrikes
  Den tidigare astronauten och senatorn John Glenn har avlidit. Han var den första amerikanen i omloppsbana runt jorden. Glenn blev 95 år gammal.
 • Månveteranen Buzz Aldrin insjuknade på Sydpolen – mår nu bättre

  02.12.2016 Utrikes
  Den andra människan på månen, Buzz Aldrin, hade ett mindre trevligt äventyr under en turistresa till Sydpolen.
 • Rymden nästa för ”Arga Fågeln” Vesterbacka!

  30.11.2016 Vetenskap
  Först erövrade han världen med Angry Birds. Nu vill Peter Vesterbacka och hans nya projekt Space Nation erövra rymden också. Och han vill bjuda dig med på resan. Från och med nästa år, om allt går enligt planerna. Jo, det här är på riktigt!
 • Kinesiska taikonauter framme vid rymdlaboratorium

  19.10.2016 Utrikes
  De kinesiska taikonauterna Jing Haipeng och Chen Dong har nått fram till rymdlaboratoriet Tiangong 2 som är i omlopp kring jorden.
 • Kina skickade upp en ny bemannad rymdfarkost

  17.10.2016 Utrikes
  Kina har skickat i iväg en bemannad rymdfarkost för en längre färd än tidigare. De två kinesiska taikonauterna ska tillbringa en månad i rymden. Tidigare har taikonauter tillbringat 15 dagar i rymden.
 • Tre rymdflygare återvände till jorden

  07.09.2016 Utrikes
  Tre rymdflygare från den internationella rymdstationen ISS har återvänt tryggt till jorden. Astronauten Jeffrey Williams slog nytt amerikanskt rekord med 534 dygn på rymdstationen.
 • Gnomens guide till fysiken

  17.08.2016 Vetamix
  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?
 • NASA besöker Vasa

  17.04.2016 Österbotten
  Under inkommande helg får Vasa celebert besök i form av den amerikanska myndigheten för rymdfart, NASA. Allmänheten har möjlighet att fundera på lösningar till olika utmaningar inom rymdfarten.
 • Astronauten Edgar Mitchell död

  06.02.2016 Utrikes
  Mitchell var den sjätte människan som gick på månen. Han blev 85 år gammal.
 • Felringning från rymden

  25.12.2015 Utrikes
  Den brittiske astronauten Tim Peake ringde fel nummer då han skulle ringa hem för att önska sin familj god jul från den internationella rymdstationen ISS.
 • Finskättad astronaut till ISS

  15.12.2015 Utrikes
  En ny besättning har startat till den internationella rymdstationen ISS. Ombord på den ryska Sojuz-raketen finns den finskättade Nasa-astronauten Timothy Kopra.
 • Fuglesang: "Dags att någon från Finland blir astronaut"

  11.11.2015 Åboland
  Sveriges förste och hittills ende astronaut Christer Fuglesang efterlyser Finlands första astronaut. Nu finns större möjligheter för alla barn och ungdormar att förverkliga drömmen om att bli astronaut, säger han i samband med onsdagens besök i Pargas.
 • Astronaut landar i Pargas

  05.11.2015 Åboland
  På onsdag den 11 november får Pargas besök av Sveriges ende astronaut Christer Fuglesang. På plats i PIUG:ens kultursal kommer svensken att berätta om sina erfarenheter i rymden, med både bilder och video.
 • Mammas värsta rädslor blev global dokumentärfilm

  15.10.2015 Kultur och nöje
  Efter att i fyra år ha suttit i bastun med nakna män, bestämde Joonas Berghäll att hans nästa film skulle handla om kvinnor. Äidin toive består av tio berättelser om moderskap, från alla världens hörn.
 • Matt Damon odlar potatis på Mars

  09.10.2015 Kultur och nöje
  Alien-regissören Ridley Scott gör rymddisco av Robinson Kruse. The Martian är ett enmansäventyr fullt av humor, Abba och vetenskapstro.
 • Den förste dansken uppe i rymden

  02.09.2015 Utrikes
  Klockan 07.37 på onsdag morgon lyfte rymdkapseln Sojuz från Kosmodromen i Bajkonur i Kazakstan. Ombord fanns Andreas Mogensen som blir den förste dansken i rymden. Med sig har han bland annat legofigurer.
 • Farlig dröm om stjärnorna

  11.02.2015 Yle Fem
  16-åriga Sepideh bor i Iran och drömmer om att bli astronaut och rymdforskare. När de andra ungdomarna sover är hon ute i nattmörkret. Sepidehs mamma och övriga släktingar är oroliga för hennes leverne och vill att hon tar ett traditionellt arbete på fälten, men Sepideh har lovat sin pappa att hon skall bli något stort.
 • Äntligen gott kaffe i rymden

  24.11.2014 Utrikes
  Den internationella rymdstationen ISS har fått ny besättning. Samtidigt anlände också en espressomaskin som är specialanpassad för rymdbruk.

Sidor