Hoppa till huvudinnehåll

astronauter

 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Marsfeber!

  16.03.20171Vetenskap
  Tanken på en bemannad expedition till Mars är ingalunda ny, men så här nära har den aldrig varit att bli verklighet, med tanke på Trumps rymdstrategi och de kommande stora bärraketerna. Det är en stigande Marsfeber i luften, menar Marcus Rosenlund.
 • Porträtt av astronauten John Glenn. Bilden tagen 20 februari 2012 då det gått 50 år sedan han som första amerikan låg i omloppsbana runt jorden.

  Astronauten John Glenn död – första amerikanen i omloppsbana runt jorden

  08.12.2016Utrikes
  Den tidigare astronauten och senatorn John Glenn har avlidit. Han var den första amerikanen i omloppsbana runt jorden. Glenn blev 95 år gammal.
 • Buzz Aldrin vandrar på månen i Apollo II:s uppdrag 1969.

  Månveteranen Buzz Aldrin insjuknade på Sydpolen – mår nu bättre

  02.12.2016Utrikes
  Den andra människan på månen, Buzz Aldrin, hade ett mindre trevligt äventyr under en turistresa till Sydpolen.
 • Peter Vesterbacka i sin röda huvskjorta.

  Rymden nästa för ”Arga Fågeln” Vesterbacka!

  30.11.2016Vetenskap
  Först erövrade han världen med Angry Birds. Nu vill Peter Vesterbacka och hans nya projekt Space Nation erövra rymden också. Och han vill bjuda dig med på resan. Från och med nästa år, om allt går enligt planerna. Jo, det här är på riktigt!
 • Rymdfarkosten Schenzou sköts upp i rymden i måndags och taikonauterna Jing Haipeng och Chen Dong steg ombord på rymdlaboratoriet på onsdag.

  Kinesiska taikonauter framme vid rymdlaboratorium

  19.10.2016Utrikes
  De kinesiska taikonauterna Jing Haipeng och Chen Dong har nått fram till rymdlaboratoriet Tiangong 2 som är i omlopp kring jorden.
 • Taikonauterna Chen Dong (till vänster) och Jin Haipeng vinkar under en ceremoni inför rymdfärden den 17 oktober 2016.

  Kina skickade upp en ny bemannad rymdfarkost

  17.10.2016Utrikes
  Kina har skickat i iväg en bemannad rymdfarkost för en längre färd än tidigare. De två kinesiska taikonauterna ska tillbringa en månad i rymden. Tidigare har taikonauter tillbringat 15 dagar i rymden.
 • Den internationella rymdstationen ISS fotograferad i september 2009.

  Tre rymdflygare återvände till jorden

  07.09.2016Utrikes
  Tre rymdflygare från den internationella rymdstationen ISS har återvänt tryggt till jorden. Astronauten Jeffrey Williams slog nytt amerikanskt rekord med 534 dygn på rymdstationen.
 • En vit duva

  Gnomens guide till fysiken

  17.08.2016Vetamix
  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?
 • NASA besöker Vasa

  17.04.20161Österbotten
  Under inkommande helg får Vasa celebert besök i form av den amerikanska myndigheten för rymdfart, NASA. Allmänheten har möjlighet att fundera på lösningar till olika utmaningar inom rymdfarten.
 • Astronauten Edgar Mitchell iklädd rymduniform.

  Astronauten Edgar Mitchell död

  06.02.2016Utrikes
  Mitchell var den sjätte människan som gick på månen. Han blev 85 år gammal.
 • astronauten Tim Peake inför sitt uppdrag på ISS i november 2015

  Felringning från rymden

  25.12.2015Utrikes
  Den brittiske astronauten Tim Peake ringde fel nummer då han skulle ringa hem för att önska sin familj god jul från den internationella rymdstationen ISS.
 • Den internationella rymdstationen

  Finskättad astronaut till ISS

  15.12.2015Utrikes
  En ny besättning har startat till den internationella rymdstationen ISS. Ombord på den ryska Sojuz-raketen finns den finskättade Nasa-astronauten Timothy Kopra.
 • christer fuglesang,

  Fuglesang: "Dags att någon från Finland blir astronaut"

  11.11.20155Åboland
  Sveriges förste och hittills ende astronaut Christer Fuglesang efterlyser Finlands första astronaut. Nu finns större möjligheter för alla barn och ungdormar att förverkliga drömmen om att bli astronaut, säger han i samband med onsdagens besök i Pargas.
 • Christer Fuglesang i arbetsmundering.

  Astronaut landar i Pargas

  05.11.2015Åboland
  På onsdag den 11 november får Pargas besök av Sveriges ende astronaut Christer Fuglesang. På plats i PIUG:ens kultursal kommer svensken att berätta om sina erfarenheter i rymden, med både bilder och video.
 • Äidin toive

  Mammas värsta rädslor blev global dokumentärfilm

  15.10.2015Kultur och nöje
  Efter att i fyra år ha suttit i bastun med nakna män, bestämde Joonas Berghäll att hans nästa film skulle handla om kvinnor. Äidin toive består av tio berättelser om moderskap, från alla världens hörn.
 • Matt Damon som Mark Watney i The Martian.

  Matt Damon odlar potatis på Mars

  09.10.2015Kultur och nöje
  Alien-regissören Ridley Scott gör rymddisco av Robinson Kruse. The Martian är ett enmansäventyr fullt av humor, Abba och vetenskapstro.
 • Astronaut Andreas Morgensen.

  Den förste dansken uppe i rymden

  02.09.20151Utrikes
  Klockan 07.37 på onsdag morgon lyfte rymdkapseln Sojuz från Kosmodromen i Bajkonur i Kazakstan. Ombord fanns Andreas Mogensen som blir den förste dansken i rymden. Med sig har han bland annat legofigurer.
 • Sepideh

  Farlig dröm om stjärnorna

  11.02.2015Yle Fem
  16-åriga Sepideh bor i Iran och drömmer om att bli astronaut och rymdforskare. När de andra ungdomarna sover är hon ute i nattmörkret. Sepidehs mamma och övriga släktingar är oroliga för hennes leverne och vill att hon tar ett traditionellt arbete på fälten, men Sepideh har lovat sin pappa att hon skall bli något stort.
 • Bild på jorden taget från den internationella rymdstationen ISS

  Äntligen gott kaffe i rymden

  24.11.2014Utrikes
  Den internationella rymdstationen ISS har fått ny besättning. Samtidigt anlände också en espressomaskin som är specialanpassad för rymdbruk.
 • Astronauten Leland Melvin

  Möt NASA-astronauten Leland

  20.11.2014X3M
  Många barn drömmer redan tidigt om att bli astronauter. Det gjorde inte Leland Melvin, men idag har han besökt rymden två gånger. Myteriet träffade den före detta NASA-astronauten Leland.