Hoppa till huvudinnehåll

Näthat

 • Han mötte en man som önskade död åt hans familj: "Det mest skrämmande var att det var en helt vanlig finländsk man"

  11.06.2019 Vetamix

  Erfarenheten hjälpte honom att förstå näthat bättre.

  Nyligen fick polisen tag på en man som i en anonym nätdiskussion önskade att en asylsökande skulle döda hans familj. Han träffar mannen i en medling. Det här är Sami Koivistos erfarenhet av mötet.

 • Unga: Begränsa anonyma kommentarer och engagera kändisar - polisen inte bäst på att lära ut nätetikett

  31.01.2018 Västnyland

  Åsikt av känd personlighet väger tungt bland unga.

  Unga i Västnyland skulle hellre lyssna på kända personligheter än på polisen för att lära sig nätetikett. Enligt ungdomarna får information bättre effekt om den är berättad av en kändis.

 • Övertramp från bägge sidor i invandringsdebatten – civiliserad diskussion efterlyses

  08.01.2018 Samhälle

  Vi måste stoppa hätska påhopp i vår kommunikation

  Både personer som representerar humanistiska värderingar och personer ur olika nationalistiska grupperingar som kallar sig fosterländska uttalar sig osakligt om flyktingfrågor i offentligheten.

 • Hård kritik mot tysk lag mot näthat

  05.01.2018 Utrikes

  Högerpopulister ser sig som offer för censur.

  Sedan årsskiftet har Tyskland en lag som ska sätta stopp för hatbudskap och fejknyheter på nätet. Den nya lagen är ändå problematisk, och lagen fungerar precis så dåligt som det förutspåddes.

 • Teaterrecension: Koko Suomi vihaa – en ömsint föreställning om folket som hellre hatar än pratar

  20.10.2017 Kultur och nöje

  På KOM-teatern nyanseras bilden av den avoga finländaren.

  Vad får finländarna att gå i taket? Inför ”Koko Suomi vihaa” på KOM-teatern reste teamet runt och bad människor bidra med sina egna hatobjekt. Resultatet blev en föreställning som berör snarare än upprör.

 • Filosof: Nätaggression handlar om njutning i att leka med aggressiva uttryck

  17.09.2017 Kultur och nöje

  Varför är vi aggressiva på nätet?

  Varför är vi så aggressiva på nätet? Filosofen Stina Bäckström ser stora likheter mellan nätaggression och en urspårande lek.

 • Näthatet ett hot mot demokratin

  16.07.2017 Kultur och nöje

  Hon fick nog av näthatet och startade FB-gruppen #jagärhär.

  Mina Dennert är en svensk journalist som brinner för att rensa bort näthat och okunskap från den digitala världen. Hon startade sidan #jagärhär på Facebook för att börja sitt krig mot näthatet. Nu har sidan 70 000 användare som alla vill samma sak – nyansera informationen på sociala medier och slå tillbaka mot näthatet.

 • Nordisk rapport: Näthat så allvarligt att det hotar demokratin

  21.06.2017 Inrikes

  Ämnen som väcker hat är jämställdhet och flyktingpolitik.

  Näthat har blivit en del av människors vardag och det är så omfattande att det hotar demokratin. Speciellt problematiskt är det hur kvinnor och personer som tillhör olika minoritetsgrupper riskerar att tystna i den offentliga debatten, visar rapporten.

 • Svenska handbollsstjärnan slår tillbaka mot sextrakasserierna: ”Jag blir skitförbannad”

  17.03.2017 Sport

  Linnéa Claeson fick sexuella meddelanden redan som tioåring.

  Sexuella påhopp är vardag för många idrottande kvinnor. De utsätts regelbundet för sexuella inviter, busvisslingar och sexistiska kommentarer. Den svenska handbollsspelaren Linnéa Claeson har fått nog.

 • Polisen i sydvästra Finland stärker ställningarna i kampen mot näthat

  21.02.2017 Åboland

  Fler personer ska jobba med förebyggande arbete.

  Polisen i sydvästra Finland stärker ställningarna i kampen mot näthatet och har fått extra resurser för ändamålet av polisstyrelsen. Vi ska bli bättre på att upptäcka, förebygga och förhindra näthat säger kriminalkommissarie Toni Sjöblom.

 • Nätmobbningen har inget ansikte

  13.02.2017 Österbotten

  Näthatet är en utmaning vid Korsholms högstadium.

  "Du är så ful att du borde ta livet av dig". "Jävla hora och bitch". "Du är så ful, stick och häng dig någonstans". Det är några av de saker som skrivs om andra elever vid Korsholms högstadium anonymt på nätet.

 • Näthatet fortsatte efter Hannas död - nu tar pappan upp kampen

  27.12.2016 Samhälle

  Hanna Ruax dog i en brand men hatet mot henne lever vidare.

  Smyckesdesignern och jogainstruktören Hanna Ruax tog öppet ställning mot rasism och hat. Det gjorde henne till en måltavla för näthatarna. Hanna dog i en brand i Oakland i USA i början av december 2016, men näthatet fortsatte. Nu har Hannas far bestämt sig för att ta fighten mot hatarna. - Om vi accepterar hatet, så försätter vi vårt öppna finländska samhälle i fara, säger Yrjö Timonen.

 • Hatprat på nätet lägger grunden till folkmord i Sydsudan – så här låter det

  14.12.2016 Utrikes

  Landet är på väg in i totalt kaos. FN håller möte.

  Efter det tragiska trippelmordet i Imatra varnade inrikesminister Paula Risikko för att steget från hatprat till verkliga dåd är litet. Det här syns klart tusentals kilometer härifrån, i Sydsudan. Landet håller på att falla i totalt kaos, och internet är ett viktigt verktyg för att sprida hatpropaganda och uppvigla till våld. Läs här hur det går till.

 • Ellen vill sluta tala om kroppar

  29.04.2016 X3M

  Att kommentera andras kroppar är onödigt, anser Ellen.

  Kroppspositivitetsrörelsen som hyllar alla slags kroppar växer sig allt större, men trots det nedvärderas överviktiga personer fortfarande. Ellen Strömberg berättar hur det känns att vara överviktig i ett samhälle där extra kilon ses ännu som ett misslyckande.

 • Fem påståenden om övervikt

  28.04.2016 X3M

  En överviktig person är inte automatiskt ohälsosam.

  När det gäller övervikt finns det en massa motstridig information överallt och de flesta har en åsikt om ämnet, men vad vet vi egenligen? Vi bad Kirsi Pietiläinen, som forskar i fetma vid Helsingfors universitet, att ta ställning till fem vanliga påståenden om fetma.

 • Våldtäktsmannen mitt ibland oss

  09.04.2016 Kultur och nöje

  Kampen för jämställdhet ständigt aktuell.

  Kvinnors kamp för frihet och mänskliga rättigheter har alltid stött på motstånd. Kvinnor som vågar ta plats i offentligheten får räkna med osakliga påhopp. Författaren Maria Sveland har till och med blivit mordhotad.

 • Vardys ettåriga dotter hotad på nätet – polisen tar tag i händelserna

  05.04.2016 Sport

  Twitteranvändare hotade gruppvåldta Vardys unga dotter.

  Chockerande och avskyvärt. Så beskriver Leicesters superanfallare Jamie Vardy hoten som nättroll skrivit på Twitter. Flera av hoten mot Vardys dotter är av sexuell natur.

 • Jag vet var du bor – om hatet på nätet

  29.05.2013 Arkivet

  Varför har näthat blivit så vanligt?

  "Jag vet var dina jävla ungar går i skola och var du bor. Tänk på det nästa gång du öppnar käften." Varför har sådant här anonymt hat blivit så vanligt?