Hoppa till huvudinnehåll

Lappvikens sjukhus

 • Att växa upp i skuggan av en paranoid mor – Tuva Korsström berättar om sin och syster Kyras uppväxt med författaren Mirjam Tuominen

  08.09.2018 Kultur och nöje

  Paranoia och vredesutbrott hörde till vardagen.

  Det var liksom begynnelsen till något slags vansinne... Så här säger Tuva Korsström om sin mor, författaren Mirjam Tuominens tillstånd när hon höll på med sin kortprosasamling Tema med variationer. En oerhört fin bok, men samtidigt emotionellt högspänd på ett ganska farligt sätt. I Tuva Korsströms nya bok Älvan och jordanden - en biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström, handlar det bland annat om storasyster Kyras och Tuvas egen, till stora delar svåra uppväxt med Mirjam Tuominen.

 • Janina Jansson ser fram emot att öppna nya dörrar i världen

  09.09.2017 Kultur och nöje

  Otaliga teatermanus har gått genom hennes händer.

  Efter trettio år som dramaturg vid Radioteatern går Janina Jansson i pension. Hon ser ljust på Radioteaterns framtid, men är oroad för samhällsutvecklingen i Finland. Ylva Larsdotter träffar henne för ett samtal om hennes långa yrkesliv.

 • Dags att stanna upp en stund - sinnesfrid för stressade utlystes

  18.12.2016 Inrikes

  Projektet Lappvikens källa vill värna om mental hälsa.

  Många finländare har svårt att stanna upp och koppla av. Vi blir allt mer stressade av ett konstant informationsflöde och höga prestationskrav. Därför utropades sinnesfrid vid Lappvikens sjukhus i Helsingfors.

 • Om fröken H som var kung i Franskan maa

  27.11.2016 Kultur och nöje

  Lappvikens historia är både tragisk och underhållande.

  Ikväll sänds för sista gången radioversionen av Röster ur själarnas rum, Radioteaterns arbete om Lappvikens mentalsjukhus. Radioteaterns producent Jessica Edén berättar om sina möten med sedan länge döda patienter.

 • Teaterrecension: De sköras öden i magnifik installation på det som var Lappvikens sjukhus

  28.08.2016 Kultur och nöje

  Också teaterkritikern hyllar Radioteaterns installation.

  Radioteaterns ljudvandring Röster ur själarnas rum på Lappvikens sjukhus imponerar och tumlar om. Men framför allt blir man ödmjuk inför den, skriver teaterrecensenten Maria Lindh-Garreau.

 • Lappviken - Röster ur själarnas rum en publiksuccé: Bilder och upplevelser från föreställningen

  26.08.2016 Kultur och nöje

  Nästan 3 000 besökte evenemanget.

  Nästan 3 000 nyfikna, fascinerade och också bestörta besökare: Radioteaterns ljudinstallation i det gamla Lappvikens sjukhus var en publikmagnet under Konstens natt i Helsingfors.

 • Kom med på Radioteater i Lappvikens sjukhus

  25.08.2016 Kultur och nöje

  Följ ljudinstallationen inuti sjukhuset här.

  Radioteatern uppför en ljudinstallation, "Lappviken - Röster ur själarnas rum", på Lappvikens sjukhus i samband med Konstens natt i Helsingfors. Du kan återuppleva hur det var för patienter kring 100 år sedan att vara intagna på Finlands första mentalsjukhus. Här samlar vi bilder och reflektioner från kvällen.

 • Det visade sig att det går att leva också utan 13 mediciner

  25.08.2016 Kultur och nöje

  1,5 år på sluten avdelning var vattendelare i livet.

  I ett och ett halvt år var Ann-Mari Lindberg intagen på sluten avdelning på Lappvikens sjukhus. Tiden inom mentalvårdsinstitutionen präglades av ångest, sorg och ensamhet. Nu återbesöker hon Lappviken och minns elbehandlingen och hur konst fick henne att känna sig normal.

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  24.08.2016 Arkivet

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Besök Lappvikens sjukhus i virtuell verklighet

  24.08.2016 Kultur och nöje

  Ta del av Radioteaterns hörspelsinstallation på din dator.

  Lappvikens sjukhus har under sin 160-åriga historia vårdat såväl vanliga människor som många berömda personer som lidit av mentala problem. Den veckra byggnaden ritad av Carl Ludwig Engel har sett och hört många historier. Nu bjuder Radioteatern er på några av dem.

 • Röster ur det förflutna ekar genom Lappvikens korridorer

  21.07.2016 Kultur och nöje

  Radioteatern väcker det gamla mentalsjukhuset till liv.

  På Konstens natt väcks Lappvikens sjukhus till liv genom Radioteaterns ljudinstallation Röster ur själarnas rum. Det är som om rummen började berätta för dig vad som hände där. Som om väggarna började tala, viska, ropa.

 • Helsingfors vill sälja Lappvikens sjukhus

  20.05.2016 Huvudstadsregionen

  Politiskt beslut tiidgast i slutet av året.

  Helsingfors stad vill sälja anrika Lappvikens sjukhus. Fastigheten stod tom i många år och är i dåligt skick.

 • "Jag lärde känna igen sköterskornas steg"

  18.05.2016 Kultur och nöje

  Anorexipatient berättar om vägen till tillfrisknande.

  Katarina Pettersson led av anorexi och depression i femton år. En stor del av vården fick hon på Lappvikens pyskiatriska sjukhus, där hon bland annat fick elbehandling mot djup depression. Katarinas berättelse är en del av Radioteaterns arbete om Lappvikens historia.

 • "Det var en stor sorg när Lappviken stängdes"

  30.04.2016 Kultur och nöje

  Kaj Westerlund jobbade på Lappviken i 26 år.

  Radioteatern efterlyfter patienters, anhörigas och vårdares minnen från Lappvikens sjukhus. Här kan du läsa Kaj Westerlunds berättelse. Han arbetade på den rättspsykiatriska avdelningen i 26 år.

 • Jag vill läsa din mentalvårdsberättelse

  30.04.2016 Kultur och nöje

  Radioteatern återskapar Lappvikens sjukhus.

  Under Konstens natt öppnar Radioteatern en del av utrymmena i Lappvikens nedlagda mentalsjukhus och återskapar rum och röster från svunna tider. Kan du hjälpa till genom att berätta dina minnen som patient, anhörig eller vårdare? Skriv din berättelse här.

 • Författaren och psykiatern Oscar Parland såg människan som helhet

  18.04.2012 Arkivet

  En psykiater är en ofrivillig iakttagare, säger Parland.

  En psykiater är alltid en ofrivillig iakttagare, säger Oscar Parland. Det kan man också säga om en författare. Skillnaden är att författaren får vara subjektiv. Oscar Parlands liv från Kiev och Karelska näset till Nickby sjukhus spänner över konst, skapande och själsliv.