Hoppa till huvudinnehåll

Åsiktskorridor

 • Övertramp från bägge sidor i invandringsdebatten – civiliserad diskussion efterlyses

  08.01.2018 Samhälle

  Vi måste stoppa hätska påhopp i vår kommunikation

  Både personer som representerar humanistiska värderingar och personer ur olika nationalistiska grupperingar som kallar sig fosterländska uttalar sig osakligt om flyktingfrågor i offentligheten.

 • Så här grälar vi i ankdammen

  14.03.2017 X3M

  Så här ser debatten ut på nätet.

  Finns det en åsiktskorridor i Svenskfinland? Vilka fula trick är vanliga i debatter på sociala medier? Vi intervjuade några finlandssvenskar om att diskutera, debattera och gräla på nätet. Det här är deras åsikter.

 • Åsiktskorridoren - den ljusnande framtid?

  13.05.2016 Samhälle

  "Vilka samhällsfrågor debatteras i framtiden?"

  Vad kommer samhällsdebatten att handla om i framtiden? Är flyktingfrågor, medborgargarden, religion och journalistikens roll i debatten självklara temata som kommer att upprepa sig år efter år eller bara typiska för vår tid just nu?

 • Åsiktskorridoren - kändisar och satir i debatten

  12.05.2016 Samhälle

  "Vilken roll spelar kändisar i samhällsdebatten?"

  I Finland talas det ofta om den auktoritetsbundna debatten. Regeringen sätter av tradition agendan, även i media. Men: en förändring är på gång. En kändis med twitterkonto och många följare kan snabbt bli en maktfaktor. En annan är den politiska satiren som i bästa fall kan ta samhällsdebatten till nya nivåer.

 • Åsiktskorridoren - godhetens politiska färg

  10.05.2016 Samhälle

  "Hur diskuteras rätt och fel?"

  Samhällsdebatten har alltid handlat om vem som är vad och vad som är rätt och fel, men allt oftare smyger sig begreppen godhet och ondska in i samtalet. Idag inte sällan kopplat till flyktingsituationen.

 • Åsiktskorridoren - myt eller verklighet?

  09.05.2016 Samhälle

  "Finns det gränser för vilka åsikter som accepteras?"

  Finns det en gräns för vilka åsikter som är allmänt accepterade i den finländska och nordiska samhällsdebatten? Den ökade flyktingströmmen världen över är ett ämne som har triggat en bubblande debatt av sällan skådat slag. Finns det en åsiktskorridor där åsikter om rasism, asylsökande, sexualitet kan ventileras?

 • Har vi en åsiktskorridor i Finland?

  06.05.2016 Samhälle

  "Ett projektet om dagens opinionsbildning."

  Åsiktskorridoren är ett projekt om debattklimatet i Finland 2016. Det är en resa in i den mytomspunna passagen där medelklassigt samförstånd och kumbaya runt lägerelden samsas eller tampas med oresonligt näthat och paranoid polemik. Här samtalar chefredaktörer, ministrar, bloggare, trolljägare, journalistikstuderande om själva samtalet.