Hoppa till huvudinnehåll

blodkärlssjukdomar

 • Många finländare i 20-årsåldern lider av övervikt – kan leda till problem med blodtrycket

  03.05.2019 Hälsa

  Nästan hälften av alla 20-åriga män är överviktiga.

  Gradvis viktökning bland 20–40 åringar kan enligt en färsk undersökning leda till kommande blodtrycksproblem, även om vikten inte ökar mycket. Drygt hälften av män i 20-årsåldern i Finland är överviktiga, samt var tredje kvinna i samma ålder.

 • Ny forskning: Små partiklar i luften är farligare för hälsan än man trott

  02.11.2017 Inrikes

  Forskare vill ha lägre gränsvärden i Finland.

  Den som i åratal får i sig småpartiklar via inandningsluften riskerar att dö av sjukdomar i andningsorganen eller av hjärt- och blodkärlssjukdomar. Ny forskning visar att risken ökar ju längre tid man är utsatt.

 • Hjärtläkare: Ät inte Omega 3

  11.05.2015 Hälsa

  Ökad blödningsrisk & få vetenskapliga bevis på hälsoeffekter

  Fettsyrepreparatet Omega 3 är ett populärt kosttillskott som marknadsförs synligt både i apotek, matbutiker och hälsokostaffärer. Det här trots att det saknas långvariga studier om preparatets hälsoeffekter och att det finns klara risker med att använda det, enligt kardiologen Karl Johan Tötterman.

 • Blodet måste flöda - mat och marevan

  06.02.2014 Strömsö

  Att kombinera rätt mat med mediciner som förebygger blodpropp, s k blodförtunnande medel, är litet som att gå på lina. För mycket K-vitamin kan ge en propp, för litet en blödning. Det kan gå illa om det inte flödar och det kan gå illa om det flödar för mycket, bekräftar hematolog Robert Paul.

 • Påskmaten är ohälsosam!

  29.03.2010 Arkivet

  Påskmaten är ohälsosam, kolestorolrik och fet.

  Den mat vi äter till påsk är inte hälsosam, påpekar man i dessa nyhetsklipp. Påskmaten är kolestorolrik och fet. Vad bör man då äta?