Hoppa till huvudinnehåll

statliga läroplaner

 • Förskolan klarar inte av sin uppgift som portvakt: "Skolreformerna blir inte fungerande praxis genom att knäppa med fingrarna"

  26.01.2019 Inrikes

  Barnombudsmannen kontaktades i fjol 194 gånger i skolfrågor.

  Barnombudsmannen kontaktades i fjol 194 gånger gällande skolvärlden - det gällde ofta barn som inte kunde betala för någonting extra och bristen på resurser för särskilt stöd. Förskolans verksamhet hämmas för sin del av stor brist på barnträdgårdslärare.

 • Rektorer: Religionsundervisningen borde göras om

  14.09.2017 X3M

  Många elever läser idag livsåskådning istället för religion.

  Grundskolan ska ge oss allmänbildning – men ändå koncentrerar sig religionsundervisningen i lågstadiet främst på elevens egen religion. Ett dammigt koncept som borde förnyas, tycker många.

 • Lärare i Hangö och Ekenäs får pris för att de lär unga starta företag

  06.09.2016 Västnyland

  Lena Holmström och Petra Blomqvist undervisar om företag.

  Lärarna Petra Blomqvist i Ekenäs gymnasium och Lena Holmström i Hangö gymnasium och högstadium har belönats för att de lär ungdomar att bli företagare. Petra Blomqvist tror att företagsamhet lönar sig trots att bilden av arbetsmarknaden kanske inte alltid ger det intrycket.

 • Glöm vitsorden, nu förnyas bedömningen i grundskolan - se hur eleverna bedöms i din kommun

  29.08.2016 Inrikes

  Sillsallad när kommunerna ser över betygen i lågstadiet.

  Den nya läroplanen uppmuntrar skolorna att införa en mer mångsidig bedömning. Kommunerna har gått in för väldigt olika sätt att bedöma i lågstadiet. Vi har kartlagt hur barnen bedöms i de svenskspråkiga skolorna.

 • Få svenska skolor vågar slopa sifferbetygen

  29.08.2016 Inrikes

  Raseborg välkomnar läroplanen - slopar sifferbetyg i åk 4.

  Den nya läroplanen uppmuntrar skolorna till att i större grad slopa sifferbetyg och allt mera gå in för en utvärdering där eleverna ställer upp egna mål och utvärderar sig själva och varandra. Men det finns stora variationer i hur skolorna i Svenskfinland tolkar det här.

 • Skrivstilen finns inte längre

  23.08.2016 X3M

  Nya läroplanen skapar debatt.

  Diskussioner i tidningar och på sociala medier har gjort den nya läroplanen till en het potatis i samband med att den nu införts i grundskolan. Vi listar några av nyheterna i Läroplan 2016.

 • Marcus Rosenlund: Läroplanen-u-akbar!

  17.08.2016 Familj

  Våra barns generation kommer att fixa det här.

  Inser "invandringskritikerna" och de som oroar sig för "islamisationen" av Finland vilket mäktigt vapen vi har mot sådant? Stöt inte bort muslimerna, säger Marcus Rosenlund, välkomna dem hit och utsätt deras barn för - den finländska läroplanen!

 • Pirrigt inför skolstarten i högstadiet

  15.08.2016 Österbotten

  Både lärare och elever känner av spänningen.

  Med pirr i magen och stora förväntningar börjar Erik Wilhelms, Milla Ilmarinen och Josephine Eklund sjunde klass vid Korsholms högstadium.

 • Mer motion i Borgåskolorna från hösten

  10.08.2016 Östnyland

  Förberedelserna inför det nya läsåret är i full gång.

  Borgåskolornars rektorer arbetar redan innevarande vecka med planeringen av det nya läsåret, som inleds på tisdag. Lärarna gör upp sina planer för det nya läsåret på måndag.

 • Rekordmånga nya skolböcker i höst

  09.08.2016 Inrikes

  Stor satsning på digitala läromedel i gymnasiet.

  Det ges ut ovanligt många skolböcker på svenska just nu. Den nya läroplanen gör att förlagen nu satsar stort på nya läromedel.

 • Ny läroplan – så här förändras skolan i praktiken

  09.08.2016 Inrikes

  Att lära för livet och positiv respons betonas.

  Grundskolan drar i höst i gång med en ny läroplan. En grundpelare i den nya planen är att eleverna ska vara aktiva och lära sig för livet. Positiv respons ska också få mera utrymme än tidigare. Här kan du se hur ditt barn kommer att påverkas.

 • Eleven är stjärnan i ny läroplan

  04.08.2016 Inrikes

  Slut på traditionell katederundervisning.

  Den nya läroplanen som lanseras i höst utlovar den enskilda eleven mera uppmärksamhet och handledning. Hur den förverkligas i praktiken beror på kommun och i sista hand lärare.

 • Gemensam religionsundervisning - en knivig ekvation

  10.06.2016 Inrikes

  "Varje elev ska kunna skapa sig en egen åskådningsidentitet"

  Gemensam religionsundervisning för alla barn - oberoende av konfession - skapar diskussion. Vissa ser det som ett ypperligt sätt att skapa diskussion mellan barn från olika kulturer. Andra är rädda för att barn från religiösa minoriteter förlorar en del av sin identitet.

 • Lång väg att gå innan barnen är delaktiga i förskolan

  09.06.2016 Västnyland

  Ny läroplan träder i kraft i augusti.

  Det är dags att låta barnen bli aktörer i sina egna liv. Det säger daghemsföreståndare Jaana Tasanko när den nya läroplanen för kommunala förskolor träder i kraft i höst. I den nya läroplanen lyfts förskolebarnens delaktighet fram tydligare än tidigare.

 • Rektor ger nya läroplanen nio minus

  10.05.2016 Österbotten

  Mer fokus på elevens aktivitet och jämställdhet.

  I höst får både grundskolan och gymnasiet en ny läroplan. Fortfarande är det bred allmänbildning som betonas men också elevernas egen aktivitet i större skala.

 • Programmering blir skolämne – Vikinga skola en föregångare

  10.05.2016 Österbotten

  I Vikinga skola i Vasa har barnen programmerat i ett par år

  Från hösten finns dataprogrammering med i läroplanen. Klasslärare Isak Westerlunds fyror i Vikinga skola i Vasa programmerar redan ett par timmar i veckan. Det började de med redan i årskurs tre.