Hoppa till huvudinnehåll

skaldjur

 • Dags för kräftor: Med eller utan snaps? Arbetarklass eller båtfolket? Kräftor delar åsikter

  21.07.2019 Natur

  God kräftsäsong utlovas men alla delar inte traditionen.

  Åts det kräftor i ditt barndomshem eller inte? Det kan vara avgörande med tanke de traditioner du för vidare. Kräftfiskare och -handlare laddar upp inför en utlovad god säsong. Viktigt att minnas är att vattenägarens lov krävs för kräftfiske, påminner företagaren Tomas Landers i Ingå.

 • Nu får Norge straffa EU-fiskare som söker efter den delikata snökrabban i Svalbard - men det är ändå mer än krabbor som står på spel

  14.02.2019 Utrikes

  Såväl krabbor som olja och gas intresserar många.

  Norge skärper sitt grepp om Arktis, och får nu rätt att bestraffa fiskare från EU-länder som fiskar snökrabbor. Det hela har också kopplingar till den omstridda frågan om förvaltningen av farvattnen runt Svalbard.

 • Fräscha upp frysta kräftor med Strömsös hemmagjorda lag - det blir så mycket godare

  09.08.2018 Recept

  Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

  Det är faktiskt möjligt att få frysta kräftor att smaka nästan som nykokta. Tina kräftorna och slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och koka en egen från grunden. Det tar bara 10 minuter och slutresultatet är betydligt bättre.

 • Inhemska jätteräkor odlas i Nystad

  23.03.2017 Åboland

  Räkorna odlas på ett etiskt hållbart sätt.

  I en tidigare fiskförädlingshall i Nystad har Juhani Salminen från Suomen Katkarapu byggt en recirkulationsodling. Med inhemska foder och med en inhemsk produktion kan man lättare kontrollera att räkorna odlas på ett etiskt hållbart sätt.

 • Kräfta - tio ben och stor stjärt

  26.05.2016 Strömsö

  "Kräftan är vårt godaste skadjur."

  När sommarkvällarna blir mörkare kommer kräftorna. Vi ror ut när månskenet glittrar på den spegelblanka ytan. Mjärdarna fylls med bete och sänks försiktigt ner till botten. Imorgon skall sensommarens röda delikatess avnjutas tillsammans med rostat bröd, dill och snaps på den traditionella kräftskivan.

 • Akademat ordnar housewarmingparty

  27.10.2011 Arkivet

  Housewarming med skaldjurpasta och morotskaka.

  Ny lägenhet? Housewarming? Men vad ska man bjuda? I Akademat gör man skaldjurpasta och morotskaka.

 • Pauls grillskola - kunskap om råvarorna

  30.05.2010 Mat och dryck

  Paul lär ut om grillning.

  När är kycklingen klar? Går det att rågrilla alla grönsaker? Kan man grilla skaldjur? För att lyckas vid grillen är det viktigt att känna till lite om olika sorters råvaror. Här har jag gjort tabeller för stekgrader och ger tips och lite allmän vägledning kring respektive råvarugrupp.