Hoppa till huvudinnehåll

Dörrmatta

 • Skolmaten är över 70 år, testa om du känner igen menyerna från olika år

  31.10.2018 Vetamix

  Finland var först i världen med avgiftsfri skolmat.

  Testa om du känner igen skolmatlistor från olika årtionden.

 • Knepigt med mera närodlat i Kimitoöns skolor och daghem

  29.08.2017 Åboland

  På onsdag serveras det igen närodlat.

  En eller två gånger om året serverar Kimitoöns skolor och daghem mat som är tillredd av närproducerat. Närodlat varje dag är inte möjligt, säger kommunens kost- och städchef.

 • Tvångsåtgärder mot Österby skolas kök i Raseborg

  11.05.2017 Västnyland

  Raseborgs stad uppmanas sätta fart på i kosthållsfrågan.

  Centralköket i Österby skola behöver renoveras och Raseborgs stad har skjutit upp frågan om stadens kosthåll tillräckligt länge nu, konstaterar sydspetsens miljöhälsonämnd. Nämnden går in för tvångsåtgärder och det innebär att köket bland annat inte får tillreda mera mat än vad man gör i dag.

 • Finlandssvenska elever äter dyrast i Korsnäs, billigast i Vanda - kolla vad skolmaten kostar i din kommun

  23.04.2017 Inrikes

  Priset för maten varierar mellan 1,67 och 8,28 euro/elev.

  Priset på skolmat varierar stort mellan kommunerna i Finland. Den mat som en elev äter per dag kan kosta allt mellan 1,67 euro i Vanda och 8,28 euro i Puumala i Södra Savolax. De mest påkostade måltiderna i Svenskfinland äter eleverna i Korsnäs.

 • Äldre i Bromarv ska få sin mat via automat

  17.03.2017 Västnyland

  Menumat tas i bruk för äldre i Bromarv i Raseborg.

  Kring tio Bromarvbor som tidigare fått hemkörd mat ska nu i stället få en matautomat installerad i sina hem. Menumat-systemet tas i bruk då äldreboendet Bromarfhemmet stänger.

 • Normalt att vilja gå ner i vikt? Är det ätstörning?

  08.02.2017 Sex & sånt

  Var går gränsen mellan hälsosamt tänk och ätstörning?

  Jag var hos skolhälsovårdaren på en vanlig check här om dagen. Hon frågade bland annat om jag får ångestkänslor av godis och vad jag sätter på en smörgås. Jag fick en bild att hon kanske misstänkte att jag skulle ha ätstörningar. Jag började fundera på detta och kom fram till att jag nog har lite annorlunda matvanor, men jag tror inte att jag har anorexi. Är det normalt att vilja gå ner i vikt och alltid vilja vara smalare, utan att man har ätstörningar?

 • Växtslakt och proteinskifte - så äter vi 2017

  31.01.2017 Strömsö

  "Hälsa och grönt är trendigt i år".

  Vi äter klimatsmart, hållbart och hälsosamt, med färre djur och flera växter på tallriken. Ren mat, fast casual och casual dining lockar allt fler. Växtslaktarna introduceras medan företag i livsmedelsbranchen fortsätter tävla om vem som lanserar de bästa vegetariska innovationerna. Här är de starkaste mattrenderna för år 2017.

 • Vad är värre - avokadon eller kossan?

  17.01.2017 Hälsa

  Debatterna om växt- eller animalisk kost går lätt överstyr.

  Jag hann bara berätta att jag påbörjat min månad (egentligen tre veckor) som vegan och att jag ätit avokado istället för ost på brödet så fick jag det första mejlet. Mejlet sändes i all välmening. I mejlet ombads jag granska veganismen från så många olika vinklar som möjligt.

 • Ge julmat i julklapp

  01.12.2016 Vega

  Tongåvan är me i insamlingen Jul i sinnet.

  Insamlingen Jul i sinnet lyfter fram barnfattigdom och samlar in pengar till presentkort, som fattiga barnfamiljer kan använda för att köpa mat till julbordet. Insamlingen firar 20-års jubileum och målet är i år att dela ut 30 000 presentkort à 70 euro.

 • Katten Linus får hälsningar i Tongåvan

  04.11.2016 Vega

  Sirpa och John Mannil är aktiva hälsare i programmet.

  Sirpa och John Mannil är ett gästvänligt par som gärna bjuder hem vänner. De bor ett stenkast från Vörå centrum och är två av kommunens drygt 6 600 invånare.

 • Två dagar om året köper köken på Kimitoön bara lokalt

  18.08.2016 Åboland

  Jordbrukarna uppskattar dagen för lokalproducerad mat.

  Kimitoön firar närproducerad mat på torsdag och köper fisk, bröd och grönsaker av lokala producenter. Men varför kan det inte vara en dag för närproducerat varje dag? Jordbrukare, bagare och bärodlare på Kimitoön säljer gärna mer till kommunen.

 • Salt och is räddar maten under rötmånaden

  22.07.2016 Västnyland

  Hushållslärare ger tips för att maten inte ska ruttna.

  Nu är det den tiden på året då sår inte läker och maten ruttnar. Rötmånaden är här och vi har pratat med hushållslärare Camilla Holmström för att ta reda på hur man ska göra för att maten inte ska bli förskämd.

 • Rötmånaden är här - nu gäller det att hålla koll på temperaturen

  21.07.2016 Österbotten

  Maten far illa rekordfort just nu.

  Rötmånaden kommer i gång igen och just nu är vädret verkligen gynnsamt för att bakterier ska trivas. Det är både varmt och fuktigt. Ekologirådgivare Anita Storm från Marthaförbundet uppmanar till vaksamhet då man hanterar livsmedel.

 • Mathantverkare - en växande yrkeskår

  17.06.2016 Åboland

  Stort intresse för mathantverk i Svenskfinland.

  Intresset för mathantverk är stort och ser inte ut att mattas av. I Kimito blir havtorn marmelad och syrenblommor saft det här veckoslutet.