Hoppa till huvudinnehåll

Sommarpratarna

 • Statsepidemiolog Anders Tegnell: De dödstal vi har sett i Sverige är fruktansvärda

  24.06.2020 Utrikes

  Tegnell är sommarpratare i P1 Sommar.

  Mycket fokus har denna vår och sommar riktats mot Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell (64) på grund av coronaläget i Sverige. I sitt Sommarprat i Sveriges radios P1 säger han att Sverige borde ha gjort mycket mer för att skydda de äldre.

 • Michelle Jerkku är lyssnarnas sommarpratare 2020

  09.05.2020 Kultur och nöje

  Talar om relationer och jobbet i hård fängelsemiljö.

  Omröstningen om lyssnarnas sommarpratare är avgjord och Michelle Jerkku är vinnaren. Hon talar om mellanmänskliga problem och sitt jobb i Sveriges största säkerhetshäkte.

 • Stina Wollter: “De döda har ofta väldigt viktiga stafettpinnar att ge oss om vi bara fattar att ta emot dem”

  01.11.2019 Kultur och nöje

  Stina Wollter hjälper oss att komma närmare döden.

  Det blåser en iskall vind och det duggregnar rakt från sidan. Våra tunna jackor skyddar oss föga. Jag släpar med mig Stina Wollter över gatan och in i Pestparken (Gamla Kyrkoparken) i centrum av Helsingfors. Jag vill att vi ska gå på de döda då vi ska tala om döden.

 • Rafael Donner: Hennes intelligens var en kränkning mot min manlighet

  10.07.2018 Vega

  Rafael Donner sommarpratar om att strypa sitt manliga ego.

  Rafael Donner är ett känsligt djur som sommarpratar om manligt och kvinnligt. Det tog honom många år att inse att manlighet inte betyder råstyrka.

 • Skådespelaren Maria Sid: Jag skämdes för att jag blev slagen

  25.06.2018 Vega

  Modigt sommarprat om våld i parrelationen och metoo.

  I många år teg skådespelaren och regissören Maria Sid om det våld som hon utsattes för i sitt första äktenskap. Men metoo-rörelsen har gett henne både kraft och mod - nu är hon beredd att tala.

 • Här är Vegas sommarpratare 2018

  11.06.2018 Vega

  Både lättsamt och djupt i årets skörd av sommarprat.

  För trettonde året i rad håller Vegas sommarpratare dig sällskap varje vardag efter midsommaren. Här är de fyrtio sommarpratarna för i år.

 • Aslak Paltto: Renskötare och samisk journalist

  15.08.2016 Vega

  Aslak Paltto har en magistersexamen i ursprungsjournalistik.

  För bara 50 år sedan var det förbjudet för samer att tala samiska i skolorna och på skolgården. Dagens sommarpratare, Aslak Paltto, har nu en unik utbildning – en magistersexamen i journalistik med inriktning på ursprungsfolk och undervisningen har skett på samiska!

 • Sofia Häggman: Mitt sommarhus i Egypten

  09.08.2016 Vega

  Sofia Häggmans paradis på jorden ligger i Siwa, Egypten.

  Karavaner, sanddyner oaser... För en utomstående låter det som taget ur Tusen och en natt, då egyptologen Sofia Häggman berättar om sina första intryck då hon klev av bussen i Siwa i Egypten för 20 år sedan. Hon drack mängder med te, blev vän med lokalbefolkningen och genom ett impulsköp blev hon lycklig ägare till en liten dadellund.

 • Peter Sunde Kolmisoppi: Oj, jag startade visst en sekt

  08.08.2016 Vega

  "Jag blev oskyldigt dömd", säger Peter Sunde Kolmisoppi.

  I pressen har han kallats Robin Hood och i fängelset fick han heta Jesus. Han tycker själv att han satt oskyldigt dömd för sin aktivitet i Pirate Bay. Med hög intelligens och hjärtat till vänster på den politiska skalan tycker han att samhället tillhör alla och därmed också internet och det innehåll som kan spridas på nätet.

 • Malin Sund: Sveriges första kvinnliga professor i kirurgi

  26.07.2016 Vega

  Katten avgjorde yrket, säger kirurgen Malin Sund.

  När katten klämde sin tass visste Malin Sunds mamma att Malin en dag kommer att bli läkare. När kaos utbröt och alla föreslog olika sätt att ta livet av katten blev Malin analytiskt lugn, undersökte katten som också blev lugn och som sedan promenerade iväg utan besvär. I dag är hon professor i kirurgi med inriktning på cancerkirurgi.

 • Simon Zion intar scenen i Ekenäs första gången sedan Idol

  15.07.2016 Västnyland

  Han uppträder på Kulturhuset Karelia i augusti.

  Ekenäsbördiga Simon Zion är numera ett bekant namn för många efter att han gjorde succé i den svenska versionen av Idol förra hösten. I augusti återvänder han hem till sina barndomsknutar för att spela på Kulturhuset Karelia.

 • Petteri Väänänen: Det har blivit en del konstiga tågresor

  12.07.2016 Vega

  Petteri Väänänens tågresor är som spännande äventyr.

  Det finns tågresor och så finns det Petteri Väänänens tågresor. De sistnämnda bjuder på äventyr och dramatik både i hemlandet och utomlands. Vad sägs om att sitta mittemot en allt mer hotfull mördare eller bli utskälld och jagad av en arg, sexuellt frustrerad fransyska? Den tre dagar långa tågresan i en boskapsvagn är också en sann historia värd att få höra om.