Hoppa till huvudinnehåll

provokationer

 • Ny utställning på Emma väcker frågor om skämt och allvar i konsten

  02.02.2019 Kultur och nöje

  Målare: Konst handlar om att kunna göra narr av sig.

  Emmamuseet i Esbo lovar expressivitet och satir i sin nya utställning med internationellt erkända målare. Museet ger tre vänner plats att ställa ut verk som enligt dem själva ingen seriös konstinstitution skulle röra.

 • Unga ryskspråkiga vill ställa upp för Estland: "Fler och fler inser att Sovjetunionen inte längre finns"

  17.12.2017 Utrikes

  Lär sig försvar strax intill gränsen mot Ryssland.

  Majoriteten av de etniska ryssarna i Estland skulle lämna landet ifall det blir en väpnad konflikt med Ryssland, enligt preliminära uppgifter från en undersökning som Yle Nyheter tagit del av. Men det finns också de som skulle stanna och slåss.

 • Kim Jong-un: Nordkorea fullföljer kärnvapenprogrammet

  16.09.2017 Utrikes

  Slutliga målet militärt jämviktsläge med USA.

  Nordkoreas ledare Kim Jong-un bedyrar att landet fullföljer sitt kärnvapenprogram trots sanktioner, uppger den statliga nyhetsbyrån KCNA.

 • Storm och hotelser kring serbiskt "provokativt" tåg

  15.01.2017 Utrikes

  Tåget till norra Kosovo stoppades vid gränsen.

  De redan tidigare spända relationerna mellan Serbien och Kosovo försämrades ytterligare på lördagen då Serbien försökte köra ett tåg med nationalistiskt budskap in i norra Kosovo men ångrade sig efter häftiga kosovanska proteser.

 • Bråkstakarna floppade under segerdagsmarsch i Tallinn

  10.05.2016 Utrikes

  Marschen ordnades av en person som organiserade Bronsnatten.

  Marschen ”Det odödliga regementet” lockade flera hundra deltagare i Tallinn i går kväll. Bland de deltagande fanns flera personer som försökte uppvigla till bråk, men den glada stämningen gjorde att de misslyckades. Marschen ordnades av samma person som organiserade upploppen vid Bronsstatyn för nio år sedan.

 • Det här är inte en naken kvinna

  21.11.2014 Kultur och nöje

  Det är ett konstverk av Dries Verhoeven

  Men vad är det? Svaret är enkelt: Det här är ett konstverk. Och när det är ett konstverk visar det inte verkligheten utan avbildar verkligheten, ger ett sken av verkligheten. Därför är det du ser inte en naken kvinna.

 • Om Schopenhauer, Latour och att få stånd på en teaterscen

  17.11.2014 Kultur och nöje

  När jag var på teaterfestivalen Baltic Circle i Helsingfors såg jag bl.a. Iggy Malmborgs soloperformance b o n e r. Jag blev djupt imponerad av hans föreställning, eller verk som han föredrar att kalla det. Verket väckte många frågor i mig. Så jag stämde träff med honom dagen efter för att få svar på några av dem.

 • Är det ett träd? Eller en analplugg?

  29.10.2014 Kultur och nöje

  Döm själv! Enligt den amerikanska konstnären Paul McCarthy (69 år) är det ett träd. I alla fall kallade han konstverket så: tree (träd på engelska). Men helt så enkelt är det förstås inte. Paul McCarthy är känd för att skapa ett och mena annat. Och så är han känd för sina främst sexuella provokationer.

 • EU utvidgar sanktionslista

  14.04.2014 Utrikes

  EU utvidgar sin lista över ryssar som inte får resa in i EU och som får sina tillgångar frysta, beslöt EU:s utrikesministrar vid sitt möte i Luxemburg. Samtidigt får Ukrainas regering beröm av USA för sin återhållsamhet.

 • Tuomioja: Ukrainas sits är svår

  13.04.2014 Utrikes

  De senaste dagarnas utspel i östra Ukraina är organiserat och parter utanför Ukrainas gränser är sannolikt inblandade, säger utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP). Men vilka de är och vad de egentligen vill är oklart. Tuomioja skulle skicka flera internationella observatörer till Ukraina.

 • Debattdrottningen talar nu om cannabis

  03.03.2014 Inrikes

  Eutanasi, våld, barnalstrande, skilsmässor, homosexualitet, alkohol. Och på tisdag kväll cannabis. Riksdagsledamot och inrikesminister Päivi Räsänen (KD) är kanske den som har deltagit i de flesta temakvällarna i Aktuella tvåans regi. Och hon har väckt starka känslor.