Hoppa till huvudinnehåll

fennomani

 • Teaterrecension: Making of Lea – berättelsen om hur Stena & Co blåste liv i den finska teatern

  19.02.2019 Kultur och nöje

  Juha Hurme vädrar ut unkna myter i sin nya komedi på KOM.

  Uruppförandet av Aleksis Kivis Lea år 1869 brukar betecknas som startskottet för finskan som scenspråk. Men vad var det för ett gäng som rodde projektet i land egentligen? Juha Hurme dammar av historien i komedin Making of Lea på KOM-teatern och vädrar samtidigt ut ett par unkna myter.

 • Peter Fahllund: Stort finlandssvenskt inflytande på vårt samhällsbygge

  19.12.2016 Kultur och nöje

  Det finlandssvenska inflytandet på samhällsbygget är stort

  Många av oss finlandssvenskar reagerar med bestörtning på samhällsklimatet just nu. Det blir allt bistrare för det svenska i vårt land idag. Tänk t.ex. på rabaldret om att Vasa mister sitt fulljour sjukhus till Seinäjoki, men ockå rent allmänt på den ofta ganska inflammerade tvångssvenska-debatten som bara rullar på. Och på att historielösheten breder ut sig.

 • Hur används historia för att skapa det sanna Finland?

  06.12.2015 Kultur och nöje

  Hur historia används politiskt och ideologiskt idag.

  Det finländska sticker upp sitt ansikte i en mängd samtida sammanhang. Ett parti kallar sig de sanna finländarna, i flyktingfrågor så kan man använda historiska argument både om man vill ha ett mer- eller mindre mångkulturellt samhälle. Med mera.

 • Eero Järnefelt på Ateneum

  29.01.2013 Kultur och nöje

  I november har det gått 150 år sedan bildkonstnären Eero Järnefelt föddes och jubileumsåret till ära lyfter Ateneum fram olika sidor av Järnefelts konstnärskap.

 • President J.K. Paasikivis tal nyåret 1950

  31.12.2010 Arkivet

  Medborgare! Ett år har åter gått till det förflutna.

  Medborgare! Ett år har åter gått till det förflutna, men icke heller detta år har tillfört mänskligheten det som den innerligt har hoppats på och väntat - verklig fred.